Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

BioNTech-áttrörés jöhet a rák gyógyításában

Elsőként egy melanomás beteg kaphatta meg a BioNTech rák elleni, kísérleti vakcináját. A BNT111-et a vizsgálat során egy immunológiai szerrel, a Libtayoval kombinálták.

120 résztvevőt vonnak be a tesztelésbe

A tájékoztatás alapján a BNT111-01 vizsgálatot a BioNTech a Regeneronnal együttműködve végzi, azt már Spanyolország, Németország, Olaszország és Lengyelország is jóváhagyta.

Vizsgálják majd, hogy hogyan működik a két szer együtt, továbbá, hogy mennyire hatékonyak és biztonságosak. Külön-külön, és együtt is minősítik majd az alkalmazott hatóanyagokat.

„Célunk, hogy kihasználjuk az immunrendszer erejét a rák és a fertőző betegségek ellen. Sikerült demonstrálnunk az mRNS vakcinákban rejlő lehetőségeket a COVID-19 kezelésében. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a rák globális egészségügyi fenyegetés, még a jelenlegi világjárványnál is rosszabb”

– mondta Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója.

Komoly áttörést hozhat a rákgyógyításban

Az mRNS-alapú oltások az elképzelések szerint a könnyen alakíthatóságuknak köszönhetően a daganatos megbetegedések ellen is használhatóak, akár személyre szabott rákvakcinák formájában is.

A rákos megbetegedések, és a koronavírus által okozott betegség elvileg távol állnak egymástól, de a módszer, hogy a vakcinában bejuttatott hírvivő RNS segítségével tanítják meg az immunrendszert a védekezésre, elméletileg működhet, ahogy más, jelenleg még gyógyíthatatlan betegségnél is.

A BioNTech ebben az évben még két további programot tervez indítani kísérleti mRNS-vakcináival, és törekszenek rá, hogy az onkológiai termékcsaládját minél gyorsabban kifejlessze. A következő 5 évre pedig az a tervük, hogy további vakcinákat juttassanak el a klinikai fejlesztés késői szakaszába, és mihamarabb használhatóak legyenek ezek az oltóanyagok.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A leggyakoribb bőrrák típusok 5 fontos jele

A bőrrák kapcsán a legtöbben a melanomára asszociálnak, pedig a betegségnek több különböző fajtája van. A 3 leggyakoribb a bazális karcinóma, az elszarusodó laphám, és a melanoma.

Vélemény, hozzászólás?