40 feletti hölgyek legszükségesebb szűrővizsgálatai

A női testben olyan folyamatok indulnak be 40 éves kor felett, mint például a petesejtszám csökkenése, a hormonális egyensúly felbomlása, ezekkel egyidejűleg pedig számos betegség kialakulásának a kockázata nő. Az aktív, egészséges életmód lényeges, ám sajnos ezzel sem zárható ki teljesen az egészségi problémák kialakulása. Szűrővizsgálatok segíthetnek korai stádiumban diagnosztizálni a betegségeket, amik ekkor általában még jól gyógyíthatóak. Nézzük a negyven feletti hölgyek számára ajánlott vizsgálatokat.

Mammográfia

Hazánkban évente körülbelül 5-6 ezer új emlőrákos megbetegedést regisztrálnak, ebből csaknem kétezren bele is halnak a betegségbe. A legveszélyeztetettebb korosztály az 50-65 év közöttiek, de kialakulhat fiatalabbaknál is genetikai, környezeti hatások, vagy egészségtelen életmód miatt. Rendkívül fontos a rendszeres önellenőrzés, és 40 felett már 1-2 évente a mammográfiai vizsgálat, ami korai stádiumban kimutatja a rákos elváltozást.

Méhnyakrákszűrés

A második leggyakrabban előforduló ráktípus hazánkban, évente mintegy 1500 új beteget diagnosztizálnak méhnyakrákkal. Alattomos, mert hosszú ideig semmilyen tünettel nem jár, ezért különösen fontos a szűrővizsgálat évente egyszer. A méhnyakrák szűrésében lényeges a HPV-szűrés, mert a HPV-vírus szinte minden alkalommal kimutatható.

Csontsűrűségmérés

A csonttömeg többnyire 30 éves kor felett fogyni (életmód függvénye is), és gyengülni kezd, ami a szivacsos állomány területét érinti leghamarabb. Veszélybe kerülnek a csigolyák, a csuklók és a csípőtájék. A csonttömeg-méréssel már akkor észre lehet venni a problémát, amikor az még nem jár komoly panaszokkal, ezért 1-3 évente ajánlott elvégezni a vizsgálatot.

Melanomaszűrés

Évről-évre több embert érint a bőrrák. A diagnosztizált esetek többsége a 40 és 50 éves korosztályból kerül ki, de minden korosztály veszélyeztetett. Fontos eloszlatni azt a tévhitet, hogy csak a leégett bőrfelületen tűnhet fel, mert a leégés után bárhol megjelenhet a testen. Évente egyszer érdemes elvégeztetni egy bőrgyógyásszal, aki a teljes bőrfelületet feltérképezheti.

Évekig tart, míg a melanoma kifejlődik, de azért fontos, hogy időben diagnosztizálják, mert korai, in situ állapotban a bőr legfelső rétegét még nem törik át a ráksejtek, ezért egy egyszerű sebészi kimetszéssel az áttétképződés is megelőzhető.

Vastagbélszűrés

Ötezernél is többen halnak meg évente ebben a ráktípusban, a diagnosztizáltak majd 70%-a 5 éven belül, pedig időben felfedezve jól gyógyítható. A vastagbélrák nem mindig okoz tüneteket, ezért rendkívül fontos a szűrővizsgálat. Ezzel idejében felismerhetőek, és utána akár biztonságosan eltávolításra kerülhetnek azok a vastagbélpolipok is, amelyek később esetleg rákká alakulnának. 50 éves kor felett mindenki veszélyeztetetté válik, a szűrést elég 5 évente elvégeztetni, ami történhet laboratóriumi vizsgálattal, vagy kolonoszkópiával, amivel szükség esetén rögtön szövettani mintát is vehetnek.

Kardiológiai vizsgálat

A szív- és érrendszeri megbetegedések száma nőni kezd a 40 év felettieknél, ezért a kardiológiai vizsgálatot is ajánlott felvenni a szűrővizsgálatok közé. EKG-vel és szívultrahanggal (ECHO) deríthetik fel az esetleges szívműködési zavarokat, mint például a szívritmuszavarokat, a koszorúérgörcsöt, vagy az infarktust megelőző állapotokat. 40 éves kor felett akár évente egyszer érdemes részt venni egy kardiológiai vizsgálaton.

Intézd magán úton a szükséges vizsgálatokat, hogy sorban állás és hosszadalmas várakozás nélkül előzhesd meg a bajokat. A részletekért kattints IDE.

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Világjárvány a csontritkulás: minden második nő érintett

Az osteoporosis, magyarul csontritkulás világszerte négyszer annyi nőt érint, mint férfit. A néma járványként is emlegetett kór szinte észrevétlenül emészti fel a csontrendszerünket, ezért bizonyos kor felett mindenképpen ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat annak érdekében, hogy lassíthassuk csontjainkban is az idő múlását.

Vélemény, hozzászólás?