Csontritkulás

Mi az a csontritkulás?

Oszteoporózisnak vagy csontritkulásnak hívjuk azt a jelenséget, ami során a csontok tömege és mésztartalma csökken, és amely így fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatának fokozódásával hozható kapcsolatba. A betegség latin neve is kifejező: porózus, lyukacsos, üreges csontra utal.

csontritkulas-egeszsegugyelet-nagy

Okok és rizikófaktorok

Nem titok, hogy a csontjaink épségéhez D-vitaminra és kalciumra van szükségünk, ugyanakkor előbbi hiánya ma már népbetegségnek számít, éppen ezért a csontritkulás meglehetősen sokakat érintő és gyakori egészségügyi problémát jelent.

Mindezt tovább tetőzi az a tény, miszerint általánosan elmondható, hogy 35 éves korunkon túl a szervezetünk kevesebb csontot képez, mint, amennyit lebont. A csontritkulás kockázatát ez alapján nagyban befolyásolja, hogy 35 éves korunkig, milyen mértékű csonttömegre tettünk szert, illetve, hogy milyen gyorsan kezdünk el csonttömeget veszíteni.

Meghatározza a csont erejét az alakja, a mérete és a sűrűsége is. Utóbbit részben a csont ásványi anyag, elsősorban foszfát és kalcium tartalma adja, részben pedig a szerves anyag tartalma (pl. kollagén-rostok) determinálja.

A csontritkulás hatása nem terjed ki a csontok alakjára és méretére, a csontsűrűségre viszont igen, ami folyamatosan csökken, mert a benne lévő ásványi anyagok és szerves alkotó elemek is egyre kevesebbek lesznek.
Ez a különös jelenség napjainkban is kutatások tárgyát képezi, és a legtöbben arra gyanakszanak, hogy a változás kialakulása a csontkeletkezés zavarával függ össze.

Szervezetünkben az élő csont állandó átépülésben van, és a folyamatosan létrejövő új csontszövet mellett a régi állandóan lebomlik. Ez azt jelenti, hogy egy fiatal felnőtt komplett csontozatának megújulása 2-3 hónap alatt lezajlik.
Mivel gyermekkorunkban a csontok gyorsabban képződnek, mint, ahogyan lebomlanak, ezért akkoriban a csonttömeg növekszik.

A 30-as éveinkre azonban eléri a maximumát, és a csontképzés és lebontás egyensúlyba kerül egymással.
Hacsak nem vagy nagyon aktív a sportok terén, akkor elmondható, hogy ezután kevesebb új csont épül, mint, amennyi lebomlik a szervezetedben.

Ahogy fentebb említettük, az oszteoporózis kockázata jelentős mértékben függ attól, hogy 35 éves korig, milyen mértékű csonttömegre tettél szert, illetve attól is, hogy a későbbiek során, milyen gyorsan veszítesz csonttömeget.
Ez alapján elmondható, hogy minél nagyobb mértékű volt a maximális csonttömeg, csontvesztés szempontjából annál kevésbé fenyeget az időskori csontritkulás stádiuma.

A csontritkulásból adódó törések nőknél gyakoribbak

Ahogy alapvetően a csontritkulás a szebbik nem esetében négyszer gyakoribb. A csontritkulás eredetű törések száma nők esetében dupla annyi, mint a férfiaknál. Egyrészt, mert a gyengébbik nem eleve kisebb maximális csonttömeggel bír, valamint, azért mert általánosságban a nők tovább élnek férfi társaiknál, és a 44-45 éves koruk között lezajló menopauza után leesik a csontképzést elősegítő hormonjaik szintje is. 75 éves kor felett, azonban ez az arány kiegyenlítődik a két nem között.

Az oszteoporózis örökletes is lehet

Ha közvetlen családtagjaid valamelyike csontritkulástól szenved, akkor magasabb a betegség kialakulásának rizikója a Te esetedben is, különösen akkor, ha az oszteoporózis törésekkel is járt.

Függ a testalkattól is

Mivel kisebb a kiindulási csonttömeg a vékony, illetve az alacsony emberek esetében, ezért náluk nagyobb a kockázata a csontritkulás kialakulásának is.

Táplálkozási rendellenességek és a csontritkulás

Azok esetében, akik az anorexiához vagy bulímiához hasonló betegségben szenvednek, jóval nagyobb az oszteoporózis valószínűsége. Ugyanígy a gyomor egy részének műtéti eltávolítása, illetve a gyulladásos
bélbetegségek szintén nagymértékben csökkentik a kalcium felszívódását, ezáltal pedig növelik az esélyt a csontritkulásra.

Kevesen tudják, de az olyan szteroid gyógyszerek, amelyeket többek között asztmára, reumára, pikkelysömörre
írnak ki, tartós szedése szintén hozzájárulhat a probléma kialakulásához. Ilyen esetben rendszeresen ellenőriztetni kell a csontsűrűséget és csontvesztést.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a csontritkulást?

A megfelelő tápanyagok mindennek az alapjai, így a csontképzésnek is. Fontos, hogy D-vitaminban és kalciumban gazdag táplálékokat vegyél magadhoz. Utóbbi bélből való felszívódásához a D-vitamin nélkülözhetetlen. A kalcium, azon kívül, hogy a csont alkotóeleme, a csontképzést is serkenti.

Ha D-vitaminból és kalciumból nem juttatunk naponta elegendő mennyiséget a szervezetünkbe, az növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát.Az aktív testmozgás szintén kedvezően befolyásolhatja a csontsűrűséget.

A csontritkulás világszerte több millió ember életét keseríti meg, Hazánk lakosságának 7-10%-a küzd vele. Ahogy kitolódik az átlag életkor, úgy nő az érintettek száma is.

Nagyon fontos, hogy ideje korán felismerd a csontritkulást. Ehhez érdemes átgondolni, hogy az esetedben milyen rizikófaktorok állnak fenn. Ha lehetséges (tehát nem életkorból, hanem életmódból adódnak), érdemes ezeket mihamarabb felszámolni. A rizikófaktorok tükrében ajánlott az orvosoddal is konzultálni.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ugrókötelezés 7 előnye

Egy arizonai tanulmány szerint 10 perc ugrókötelezés legalább annyira hatékony kardió edzésnek ér fel, mint 30 perc futás. Az egészségen kívül az alakodnak is jót tesz már ennyivel simán leugrálod magadról a plusz kilókat.