Írisz szeplők

Az íriszben (azaz szem színes részében) megjelenő sötét foltokat, az írisz szeplőket a túlzott napkitettség okozza, és nem rákos elváltozások, viszont a szürkehályoggal, továbbá a makula degeneráció fokozott kockázatával hozhatók összefüggésbe.

Az erről szóló tanulmányt felmutató kutatási eredményeket az Investigative Ophthalmology Visual Science című szaklap legutóbbi számában tették közzé.

„Bár nem ismerjük a napsütésnek a különböző szembetegségekben játszott pontos szerepét, most már rendelkezünk egy olyan biomarkerrel (szemfoltok), mely krónikus napfény expozíciót jelez” – nyilatkozta a tanulmány szerzője, dr. Christoph Schwab, a Grazi Orvostudományi Egyetem szemészorvosa.

A tanulmányhoz a tudósok több mint 600 úszó szemét vizsgálták meg, plusz a résztvevők egy kérdőívet is kitöltöttek a napvédelemmel kapcsolatos szokásaikról, és arról, hogy eddigi életük során körülbelül mennyi napfénynek voltak kitéve.

Az írisz szeplők kialakulása

A kutatás megállapította, hogy a szemfoltok kialakulása összefüggésbe hozható a többszörös, nagymértékű leégéssel (jellemzően olyan szintűekkel, ami a bőr hólyagosodását okozta), és az idősödéssel.

A tudósok levonták azt a konklúziót is, hogy az írisz szeplők kialakulása gyakoribb a világos szeműeknél, azoknál, akik nem szoktak fényvédő krémet használni, és azoknál akik nem kerülik a napfénynek való kitettséget.

A szemben lévő szeplők jellemzően az írisz alsó szélén alakulnak ki, ez pedig amiatt lehet, mert a szemöldök, és az orr árnyékolja a szem belső és felső részét, ezzel lecsökkentve ezen területek napfénynek való kitettségét, így a foltok kialakulásának kockázatát.

Forrás: WEBBeteg

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Amit az allergiás kötőhártya-gyulladásról tudni érdemes

Az allergia több területen is támadhatja a szervezetünket, jelentkezhet kiütések formájában, orrfolyással, tüsszentésmaratonnal, vagy komolyabb esetben mellkasi fájdalommal, és akár hányással is. Az allergiások nagyrésze szemproblémáktól is szenved. A viszkető, vörös szemek, duzzadt szemhéj az allergiás kötőhártyagyulladás tünetei.

Vélemény, hozzászólás?