Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Írisz szeplők

Az íriszben (azaz szem színes részében) megjelenő sötét foltokat, az írisz szeplőket a túlzott napkitettség okozza, és nem rákos elváltozások, viszont a szürkehályoggal, továbbá a makula degeneráció fokozott kockázatával hozhatók összefüggésbe.

Az erről szóló tanulmányt felmutató kutatási eredményeket az Investigative Ophthalmology Visual Science című szaklap legutóbbi számában tették közzé.

„Bár nem ismerjük a napsütésnek a különböző szembetegségekben játszott pontos szerepét, most már rendelkezünk egy olyan biomarkerrel (szemfoltok), mely krónikus napfény expozíciót jelez” – nyilatkozta a tanulmány szerzője, dr. Christoph Schwab, a Grazi Orvostudományi Egyetem szemészorvosa.

A tanulmányhoz a tudósok több mint 600 úszó szemét vizsgálták meg, plusz a résztvevők egy kérdőívet is kitöltöttek a napvédelemmel kapcsolatos szokásaikról, és arról, hogy eddigi életük során körülbelül mennyi napfénynek voltak kitéve.

Az írisz szeplők kialakulása

A kutatás megállapította, hogy a szemfoltok kialakulása összefüggésbe hozható a többszörös, nagymértékű leégéssel (jellemzően olyan szintűekkel, ami a bőr hólyagosodását okozta), és az idősödéssel.

A tudósok levonták azt a konklúziót is, hogy az írisz szeplők kialakulása gyakoribb a világos szeműeknél, azoknál, akik nem szoktak fényvédő krémet használni, és azoknál akik nem kerülik a napfénynek való kitettséget.

A szemben lévő szeplők jellemzően az írisz alsó szélén alakulnak ki, ez pedig amiatt lehet, mert a szemöldök, és az orr árnyékolja a szem belső és felső részét, ezzel lecsökkentve ezen területek napfénynek való kitettségét, így a foltok kialakulásának kockázatát.

Forrás: WEBBeteg

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Amit az allergiás kötőhártya-gyulladásról tudni érdemes

Az allergia több területen is támadhatja a szervezetünket, jelentkezhet kiütések formájában, orrfolyással, tüsszentésmaratonnal, vagy komolyabb esetben mellkasi fájdalommal, és akár hányással is. Az allergiások nagyrésze szemproblémáktól is szenved. A viszkető, vörös szemek, duzzadt szemhéj az allergiás kötőhártyagyulladás tünetei.

Vélemény, hozzászólás?