Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Világjárvány a csontritkulás: minden második nő érintett

Az osteoporosis, magyarul csontritkulás világszerte négyszer annyi nőt érint, mint férfit. A néma járványként is emlegetett kór szinte észrevétlenül emészti fel a csontrendszerünket, ezért bizonyos kor felett mindenképpen ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat annak érdekében, hogy lassíthassuk csontjainkban is az idő múlását.

Már 35 éves kor felett is szembesülhetünk az első tünetekkel, és idővel a problémák csak súlyosbodnak. Ekkortól a csontjaink mésztartalma és tömege is csökkenni kezd, a csontszerkezetünk meglazul és törékennyé válik.

Bár a folyamat lefolyása számos tényezőtől függ, rendszeres szűréssel elejét lehet venni a korán jelentkező súlyosabb következményeknek, illetve a folyamat is lassítható.

A világszintű népbetegség

A rendelkezésre álló adatok szerint világszerte közel 200 millióan élnek csontritkulással, hazánkban mintegy 1 millió beteggel számolhatunk. A statisztikák tükrében minden második-harmadik európai nő számolhat azzal, hogy további évek során osteoporosisos csonttörést szenved el.

Ne halogasd a szűrést

A csontsűrűségmérés nem csak a már betegséggel diagnosztizáltak számára hasznos vizsgálat, de a megelőzés miatt is fontos nők és férfiak esetében egyaránt. Különösen ajánlott azoknak a hölgyeknek, akik családjában jellemzően előfordult csontritkulás.40-45 év felett ötévente, majd 55 felett már két-háromévente érdemes csontsűrűségmérést végezni. A teljesebb kép, és a biztosabb prevenció érdekében a mérés előtt kérhetünk csontritkulás-laboratóriumi szűrőcsomagot.

Az utóbbi vizsgálat különösen az alábbi esetekben javasolt:

 • a családban előfordult már csontritkulás: szülőknél, testvéreknél, főleg, ha törésekkel társultak;
 • vékony vagy alacsony testalkat;
 • dohányzás;
 • mozgásszegény életmód;
 • gyakori esés, csonttörés;
 • egyoldalú táplálkozás, ami miatt csökken a vitamin és az ásványianyag-bevitel (D-vitamin és kalcium);
 • üdítők, koffeintartalmú italok és alkohol rendszeres fogyasztása;
 • hormonális állapotban eltérések: menopauza, petefészek-eltávolítás, férfiaknál alacsonyabb tesztoszteronszint;
 • felszívódási, emésztési zavarok, gyulladásos bélbetegségek;
 • pajzsmirigybetegség, mellékpajzsmirigy-betegség;
 • szteroidok, vízhajtók, gyomorsavlekötők szedése.

Lépések a megelőzésért

A megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel kulcsfontosságú a megelőzésben, mivel ez a két vitamin járul hozzá leginkább a csontrendszer szilárdságának megőrzéséhez. Ezek jórészt a tudatos és kiegyensúlyozott táplálkozás révén fedezhetők. Jó tudni, hogy a szervezet D-vitamin ellátottsága nagy mértékben befolyásolja a kalcium hasznosulását. Mindezek mellett a foszfor is fontos a csontok egészségének megőrzéséhez, ebből azonban a túlfogyasztás jellemző, így ennek a pótlására nem szükséges külön odafigyelni.

A kiegyensúlyozott étrend mellett érdemes tiltólistára tenni a túlzásba vitt alkohol-, üdítő és koffeinfogyasztást, a dohányzást. A rendszeres testmozgás szintén fokozott szerephez jut a csontritkulás folyamatának lassításában. Az ajánlott testmozgások között szerepel a kímélő úszás, a séta, a kocogás, a kerékpározás.

Forrás: Nlc

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A legjobb kalciumforrások

A kalcium az emberi szervezet számára az egyik legfontosabb ásványi anyag, mert a csontok, fogak, izmok, és az idegrendszer épségében is fontos szerepet játszik. A megfelelő mennyiségű bevitelével biztosíthatjuk a normális véralvadást, és vérnyomást is, sőt a vastagbélrák, a gyulladásos bélbetegségek, a szürke hályog, és a vesekő megelőzésében és kezelésében is jelentős szerepet játszik.

Vélemény, hozzászólás?