Elég a kompressziós terápia a trombózis megelőzésére?

A trombózis megelőzésének egyik hatékony módja lehet a kompressziós terápia, ami történhet rugalmas fásli használatával, vagy speciális harisnyával. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája informál arról, mikor elég ez a megelőzési mód magában, és mikor kell más módszerhez is folyamodni.

Hogyan segít a kompressziós terápia?

A kompressziós harisnya, vagy fáslizás nyomást gyakorol a láb(ak) vénáira, ami a felületes vénákat összenyomja, a vér áramlását pedig a mélyvénák felé tereli, ezáltal megszűnik bennük a vénás vér pangása, ami a melegágya a vérrögöknek.

Több féle kompressziós harisnya létezik, eltérhetnek hosszúságban, erősségben, kialakításban, mert vannak amik takarják a lábujjakat és vannak nyitottak. A megfelelő típust általában a kezelőorvos írja fel, de a gyógyászati segédeszköz boltokban az eladók is segíthetnek kiválasztani. Vény nélkül is kaphatóak, szakember véleményét azért ajánlott kérni a választáshoz, mert nem jó a túl laza, sem a túl erős.

A kompressziós harisnyát sok orvos javasolja ödéma/limfödéma kezelésére, és visszértágulatra is, mert felpezsdíti a keringést, és megszünteti a nehézlábérzést is, emiatt fájdalomcsillapító hatása is van a preventív előnyei mellett.

Milyen esetekben elég csak a kompressziós terápia a trombózis megelőzésére?

A trombózis elkerülésére 3 fő módszer is létezik:

1. életmódváltás (dohányzásról leszokás, túlsúly leadása, megfelelő étrend, rendszeres testmozgás, bőséges folyadékfogyasztás),

2. kompressziós terápia, 

3. véralvadásgátló kezelés. 

A megfelelő módszer(ek) kiválasztása az attól függ, mennyire fenyegeti az illetőt a trombózis.

 “Amennyiben az illetőt nem fenyegeti túlzottan a trombózis, akkor elegendő lehet a kompressziós terápia azokban az esetekben, melyekben megnő a vérrögképződés esélye. Ilyen eset pl. repülés, hosszú autóút (de ez lehet vonat, busz stb. is), tartósabb fekvés (pl. betegség miatt), terhesség. Ekkor nem csak a trombózis esélye csökken a véráramlás fokozódása miatt, hanem az ödéma és a nehézlábérzés is javul”- tájékoztat a professzor.

Amennyiben az érintett átesett már mélyvénás trombózison (DVT) az bonyolítja a helyzetet. A DVT után ugyanis egy ideig (de előfordul, hogy élethosszig) véralvadásgátló kezelésben részesül a páciens, plusz emellett kompressziós terápiát is szükséges alkalmaznia. 

Sokszor előfordul, hogy a gyógyszer szedésének elhagyása után, még bizonyos ideig ajánlott a kompressziós terápiát alkalmazni. Ehhez szakorvos véleménye szükséges, aki pontosan meg tudja mondani, meddig kell alkalmazni a harisnyát/fáslit, továbbá, ha már nem kell rendszeresen használni, melyek azok az események, amikor érdemes ismét felvenni.
“Nehéz egyértelműen megmondani, mikor, kinek és mennyi ideig érdemes viselnie a kompressziós harisnyát. Általános szabály erre nincs, azt a beteg, a kórelőzménye, trombózishajlama, betegségei, életvitele határozza meg. Egyéni a megítélés! Amennyiben nagyobb a trombózis-rizikó, akkor a kompressziós terápia nem elég, szükséges véralvadásgátló kezelés is. Erre leggyakrabban trombózis után, PTS (poszttrombotikus szindróma) elkerülésének reményében van szükség, de természetesen csakis orvosi utasítás után”- tisztázza a kérdést Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Forrás: Trombózis- és Hematológiai Központ

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ősz se szegje fittséged

Amilyen színes és szép az ősz, a hűvösebb, borongósabb novemberi napok, annyira tudnak lehangolóak lenni. Ha mindez megfázással, köhögéssel, náthával társul, még rosszabb. Mutatunk néhány tippet, hogy ősszel és télen is egészségesebb és fittebb lehess.

Vélemény, hozzászólás?