Újabb támogatás a szívbetegségek felismerésére

Lezárult az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumának szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítását támogató pályázata, amelynek eszközbeszerzését a Pfizer Kft. is támogatta adományával. A nyertes háziorvosi praxisok között összesen 130 db egycsatornás mobil EKG készülék (WIWE) került kiosztásra, ezzel is segítve az eddig diagnosztizálatlan szívritmuszavarok időben történő felismerését. 

A szív- és érrendszeri megbetegedések még mindig vezető haláloknak számítanak a világban, becslések szerint mintegy 17,9 millió ember halálát okozzák világszerte. Öt szív- és érrendszeri megbetegedésre visszavezethető haláleset közül négy hátterében a szívroham és a szélütés (sztrók, stroke) áll. A stroke a pitvarfibrilláció egyik legrettegettebb és legalattomosabb szövődménye.

A pályázat fontos népegészségügyi célok megvalósítását segítette elő, hangsúlyozza Prof. Dr.  Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgató-főorvosa: „A pitvarfibrilláció a felnőttek körében leggyakrabban előforduló szívritmuszavar. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő a betegség, hazánkban több mint háromszázezer embert érint. A pitvarfibrilláció legsúlyosabb lehetséges következménye a stroke, mely beszédzavarral és akár bénulással is járó súlyos állapot – ezért a korai felismerés kiemelkedő jelentőségű. Az időben felismert kórkép kezelhető és a maradandó egészségkárosodást okozó agyi keringési zavar megelőzhető”. 

Az apró, névjegykártya méretű WIWE magyar orvostechnológiai innováción alapuló hordozható EKG készülék, amely az életkor előrehaladtával növekvő gyakorisággal előforduló, a legtöbb esetben tünetmentes szívritmuszavarra, a pitvarfibrillációra figyelmeztet. Ennek segítségével időben felderíthető a veszélyes szívritmuszavar, így a mindössze 60 másodperces vizsgálattal életeket menthetünk. 

A pályázat keretében kiosztott 130 db WIWE eszköz a myWIWE Diagnosztika Kft. fejlesztése. 

A Pfizer Kft. ügyvezetője, Dr. Vereckei Péter kiemelte: „Vállalatunk célja olyan áttöréseket fejleszteni a betegek számára, melyek megváltoztatják a pácienseink életét. Büszkék vagyunk arra, hogy támogatásunkkal ezúttal egy magyar orvostechnológiai innováció eredménye juthat el 130 háziorvosi praxisba, így már a betegellátás első vonalában hatékonyabban kiszűrhető az akár komoly következményekkel járó pitvarfibrilláció. Nagy öröm számunkra, ha bármilyen formában segíthetünk betegségeket időben felismerni, és ezzel még több beteget menthetünk meg.” Dr. Vajer Péter, az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumának elnökhelyettese kiemelte: „Mint minden szívritmuszavarnál, a pitvarfibrilláció esetében is a diagnózis alapja a szív elektromos működéséről készült EKG felvétel. Előfordul azonban, hogy a ritmuszavar csak időszakosan jelentkezik, és épp az EKG felvétel elkészítése idején nem kimutatható. A pályázat során kiosztott készülék ezért lehet fontos eszköz a háziorvosok kezében, hiszen ezeket az időszakosan fellépő ritmuszavarokat is hatékonyabban kiszűrhetik, és betegeiket a megfelelő szakorvosi ellátás felé irányíthatják.”

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

13 élemiszer az egészséges szívért

A táplálkozás a szívünk egészségének megőrzése szempontjából is roppant fontos. Vannak olyan élelmiszerek amelyek szívünknek különösen előnyös, kedves tulajdonságokkal bírnak. Lássuk!

Vélemény, hozzászólás?