Emiatt nem védhet a pajzsod túlsúly és meddőség ellen

Látszólag ok nélküli elhízás, alacsony pulzusszám, álmosság, tompult reflexek, töredező haj. Ezek egyenként több szerved rendellenes működésére is jellemző tünetek. Együttesük azonban valószínű pajzsmirigyed alulműködésére utal.

Kisméretű, nyakunk elülső részén található, egymással összeköttetésben lévő jobb és bal lebenyből álló szervünk a pajzsmirigy, amelynek működését egy, az agyalapi mirigyben termelődő hormon, a TSH szabályozza. A pajzsmirigy hormonjai (T4 – thyroxin, T3 – trijód-thyronin) pedig, sejtjeink aktivitását és így egész szervezetünk és idegrendszerünk működését befolyásolják. Szerepük a magzat testi és idegrendszeri fejlődésében is jelentős.

A legnagyobb endokrin (hormontermelő) mirigyünk, a pajzsmirigy fokozott vagy csökkenő hormontermelése kezdetben általában nem okoz komoly panaszokat, de később egész szervezetünkre és idegrendszerünkre negatív hatással lehet.

A túlműködésénél sokkal gyakoribb alulműködése (hypothyreosis) elsősorban középkorú, 50 év feletti nőknél fordul elő. Alacsony T4 és magas TSH szint jellemzi, vagyis az agyalapi mirigy, felismerve az alacsony T4 szintet, a hormontermelés erősítése érdekében fokozott TSH termelésbe kezd. A betegség súlyossága a pajzsmirigy hormon csökkenés időtartamának is függvénye.

A pajzsmirigy alulműködése leggyakrabban a mirigy állományában végez pusztítást. Megjelenési formáinak a szinte észrevétlen változattól az életveszélyes kómát előidéző myxedemáig különböző fokozatai vannak.

Mivel kezdetben nem, vagy csak más betegségekre is jellemző tüneteket generál, ezért hosszabb időn keresztül kezeletlen maradhat. Ilyenkor a pajzsmirigy a sejtjeit pusztító limfocitákkal (speciális fehérvérsejtek) telítődik, és a sejtek idővel kötőszövetté alakulnak. A szövetvesztést okozhatja gyulladás, daganat, trauma (műtét, sugárkezelés), fertőzés (tályog, tuberkulózis, szifilisz), a fejlődésben visszamaradt agyalapi mirigy, de ér-eredetű is lehet.

Gyanúra adhat okot

A hypothyreosis veleszületett formája ritka, ezért a tüneteket kell időben észrevenned. Alulműködő pajzsmirigy esetén, a csökkenő T4 szint miatt lelassul a szervezet anyagcseréje. Ennek következtében ok nélküli súlygyarapodást, az egész testedet érintő vízödémát, fáradtságot, aluszékonyságot tapasztalhatsz. Melegben is fázhatsz, lassulhat a szívverésed, de a renyhe bélműködés és az izomgyengeség is jellemző tünet.

Megváltozhat a mozgásod, beszéded, és vitaminhiány miatt akár haj- és/vagy foghullást is tapasztalhatsz. Nők esetén a menstruációs zavarok is gyakoriak.

A meddőség oka is lehet az alulműködő pajzsmirigy. A női hormonháztartásért, így a progeszteron (sárgatesthormon) termelés hatékonyságáért is felelős pajzsmirigy alulműködése akadályozhatja a már megtermékenyített petesejt beágyazódását. Az emelkedett prolaktin hormonszint is gyengítheti a progeszteron hatását, de a szénhidrát anyagcsere zavara miatti inzulinrezisztencia is gátat szabhat a terhességnek.

A tünetek közül elsőként fáradtságot, kedvetlenséget tapasztalsz, majd csökken a koncentrációképességed, később lelassulhat a szívműködésed és indokolatlan esetben is fázhatsz. Már ekkor érdemes tüneteid egészét felsorolva orvoshoz fordulnod.

Kisbabáknál az alacsony testhőmérséklet és székrekedés mellett az alacsony folyadékigény és mozgásszegény állapot utal a pajzsmirigy alulműködésére.

Mi miatt alakulhat ki?

Gyulladásos megbetegedéskor a pajzsmirigy ellenanyagot termel a saját szövetével szemben. Ezért a hypothyreosis leggyakoribb oka az autoimmun Hashimoto thyreoiditis betegségként ismert pajzsmirigygyulladás, amelynek a női populáción belüli előfordulása a férfiaknál észleltekéhez képest 8-10-szer gyakoribb.

Kialakulásának okai ténylegesen nem ismertek. Feltételezések szerint lehet családi halmozódás, de a HL1DN-5 gén hordozóinál is az átlagnál gyakrabban fordul elő pajzsmirigygyulladás. Létrejöttében az 1-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknél is kimutatott CTLA-4 génnek is lehet szerepe.

A környezeti tényezők közül leggyakrabban a jódbevitellel hozzák összefüggésbe, mivel jódhiányos területeken ritkábban fordul elő. A pajzsmirigy alulműködés hátterében vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek (például szelén) hiánya, illetve más, kórosan elszaporodott mérgező anyagok túlsúlya is állhat.

Tehetsz-e ellene?

Pajzsmirigyed alulműködését étkezési szokásaid átalakításával igyekezhetsz elkerülni. Ne fogyassz dúsított állati takarmányokból vagy tápokból visszamaradt mesterséges hormont tartalmazó húsokat.

Ne vidd túlzásba a tej és tejtermékek fogyasztását és közülük is az üvegben és nem a műanyagban tároltakat preferáld. Ugyanez igaz a szénsavtartalmú italokra is. Nem ajánlottak a higanytartalmú halfélék, és jobb, ha fogaid amalgámtömésétől is megszabadulsz (ha van).

Könnyen emészthető étkek kerüljenek asztalodra, és mellőzd a tartós élelmiszereket és felvágottakat, mivel ízfokozó tartalmuk hormonegyensúlyodat is károsan befolyásolja.
Nem ajánlott a cukrot és gyors szénhidrátot tartalmazó ételek fogyasztása, a gyümölcsöket pedig önálló étkezésként, ne elő- vagy utófogásként fogyaszd. A barackmag olaj és a kellő mennyiségű D-vitamin bevitel is jót tesz.

Diagnosztika

A pajzsmirigy működésének felderítésére két vizsgálati módszer létezik. Az ultrahangvizsgálattal (UH) kideríthető a szerv mérete és szerkezete, valamint hogy vannak-e benne ciszták, göbök, daganatok.

A vér hormonszint mérésével megállapítható, vajon a pajzsmirigy normális, vagy az alatti, illetve feletti szinten termel-e hormonokat. A vizsgálatok fájdalommentesek, a gyógymódként alkalmazott hormonbevitel pedig nem jelent veszélyt, hiszen a kezelés a normálisan működő pajzsmirigyben meglévő, de alulműködés esetén hiányzó hormon pótlására irányul.

A tünetként jelentkező túlsúlyt azonban csupán a hormonbevitel nem orvosolja, a súlycsökkenés csak felügyelet alatti diétával és megfelelő testmozgással érhető el.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Száraz bőr: belső okok is állhatnak a háttérben

Az évszakváltás nem kedvez az érzékeny és a száraz bőrnek, ahogy bizonyos kozmetikumok sem, illetve a kevés folyadék fogyasztása, a fűtésszezon és a szél sem. Mindezek mellett azonban a bőrszárazság hátterében belső tényezők is állhatnak.

Vélemény, hozzászólás?