Vakbélgyulladás – nem a fájdalom a legfőbb tünet

A fájdalom közel sem a leggyakoribb tünete a vakbélgyulladásnak, ezért sokan gondolják tévesen, hogy könnyű felismerni, mert ha fáj a has alsó részének jobb oldala, egyértelműen az. Viszont ez így nem teljesen igaz, mert sok más tünet is jelezheti. Lássuk, mik azok.

A vakbélgyulladás (appendicitis) elnevezés kissé félrevezető, mert nem az egész vakbél gyullad be, hanem annak csak a féregnyúlvány nevű része. Pontosítva: heveny féregnyúlvány-gyulladás.

A féregnyúlvány elzáródása miatt alakul ki gyulladás, ami leggyakrabban bélsárkő miatt következik be, továbbá az elzáródást okozhatja idegentest, daganat, bármilyen furcsa még a légszennyezés is lehet a gyanúsított, de a kiváltó ok sokszor ismeretlen marad.

Előzetesen fontos megjegyezni, hogy sajnos nincs olyan tünete, amelynek fennállása esetén kizárólagosan azonosítani lehetne, sőt előfordul, hogy még a vizsgáló orvosnak is komoly szakmai kihívást jelent diagnosztizálni. Kisgyermekeknél főleg, mert náluk a hasi panaszok igen gyakoriak, és akármilyen más betegség tünetei is lehetnek.

Hirtelen étvágytalanság

Ha minden különösebb előzmény nélkül, egyáltalán nem vagy éhes a megszokott reggelizős idődben, majd az ebédidődben sem, aztán a vacsoraidőben sem, akkor érdemes résen lenned, mert ezt a tünetet a vakbélgyulladásos páciensek 74-78%-a megtapasztalja!

Hányás

Amennyiben hányni kezdesz gyomorrontás, másnaposság, erős fájdalom, egyensúlyproblémák, gyógyszer mellékhatás, kellemetlen szagok, érintés, látvány nélkül, tehát ezt is hirtelen, minden előzmény nélkül, akkor ez is jelezhet vakbélgyulladást. Ha az itt olvasható más jellemző tünettel, vagy tünetekkel együtt jelentkezik, akkor érdemes gyorsan orvoshoz fordulnod.

Hasmenés vagy székrekedés

Az emésztőrendszer bárminemű gyulladása felboríthatja az emésztést, ami egyeseknél székrekedéssel (főleg felnőtteknél), másoknál viszont hasmenéssel (főleg gyermekeknél) járhat. Majdnem minden vakbélgyulladásos betegnél előfordul valamelyik, pluszban felfúvódást, és fokozott gázképződést is tapasztalnak.

Belázasodás

A szervezetünk lázzal mindig azt jelzi, hogy valami nincs rendben. A vakbélgyulladás sokszor jár lázzal, hidegrázással, hőemelkedéssel, remegéssel. Ha csak hőemelkedésed, vagy enyhe lázad van, plusz fáj a gyomrod, még nem kell a legrosszabbra gondolni.

Viszont, ha a lázad felmegy 39 fokra, és éles hasi fájdalmat érzel, akkor már nagy az esélye a vakbélgyulladásnak. Amennyiben ezeket még hányás, vagy hasmenés is kíséri, akkor a lehető leggyorsabban orvoshoz kell menned, mert a vakbélgyulladásos beteg belázasodása, a betegség előrehaladott fázisát jelzi, és a késlekedés a vakbél perforálódását is okozhatja. Itt fontos azt tisztázni, hogy láz nélkül is lehet vakbélgyulladásod.

Hasi érzékenység

Ha általánosságban nem fáj semmid, csak akkor ha megnyomod a hasad jobb alsó részét, akkor fennáll a vakbélgyulladás gyanúja. (Ha fáj, nem szabad tovább nyomkodni.) A gyanú különösen ebben az esetben is akkor igaz, ha ez gyengeséggel, lázzal, esetleg hányingerrel jár. A has alsó részén érzett fájdalom nagyon intenzív lehet, hirtelen jelentkezhet, és sok beteg számol be arról, hogy soha nem érzett még ekkora fájdalmat. Ha a fájdalom olyan erős, hogy felébreszt az éjszaka közepén, akkor már gond van. Az is fontos, hogy első kellemetlen érzés általában a köldökhöz közel észlelhető, ami kisugárzik a hasba. A fájdalom pedig nőhet, ha mozgatod a lábad, hasad, ha köhögsz, tüsszentesz.

A nehéz diagnosztizálás ellenére ha ezek közül a tünetek közül többet tapasztalsz magadon, a biztonság kedvéért jobb ha orvoshoz fordulsz. Sok esetben egy hasi ultrahang vizsgálat már egyértelműen jelzi a gyulladt bélszakaszt.

Forrás: rodalesorganiclife.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Súlyos gyermekbetegség a rotavírus.

Gyermekbetegség – A rotavírus-fertőzés

Legalább egyszer mindenki találkozott már a gyors lefolyású, de annál kellemetlenebb rotavírussal, amely hányással, hasmenéssel …

Vélemény, hozzászólás?