Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Ezektől óvakodj nyáron!

Ha nem akarod, hogy egy kellemetlen fertőzés tönkre tegye a nyaralást, olvasd el cikkünket. Összegyűjtöttük a tipikusan nyári időszakra jellemző betegségeket, és abban is segítünk, hogyan előzheted meg ezeket, hogy zökkenőmentesen teljen a vakáció.

egeszsegugyelet-betegsegabc-nyari-fertozesek-nagy1

A nyári napsütés nem csak a bőrünket melegíti fel, de az ételeink is könnyebben romlanak a nagy melegben, ezért nem ritkák ilyenkor az ételmérgezések sem, ahogy a strandokon „beszerzett” vírusfertőzésektől is jobb, ha megóvod magad és gyermekedet.

Egészségkárosodás a kánikula és a napsütés nyomán

Bár nem kezeljük betegségként a napszúrást, a leégést és a hőgutát, ennek ellenére a bőrráktól, a szürkehályogig vagy akár vakságig számtalan következménnyel járhatnak a későbbiekben, ezért érdemes ezeket megelőzni.

Aranyszabály a hőguta, leégés, napszúrás, bőrrák megelőzése érdekében a 100% UV-szűrős napszemüveg viselése, a nagy faktorszámú bőrvédő krémek, naptejek használata, a napellenzős kalap viselése, és a sok folyadékbevitel. Ha minden részletre szeretnél odafigyelni, akkor ne felejtsd otthon a fényvédő ajakbalzsamot se!

egeszsegugyelet-betegsegabc-nyari-fertozo-betegsegek-nagy2

Vízparti balesetek és fertőzések

A hőség a vízparton és a vízben a legelviselhetőbb, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk rossz úszók és gyermekek esetében a fulladásveszélyről sem, illetve a nedves közegben szívesen megtelepedő és terjedő gombás fertőzésektől is érdemes óvni magunkat.

Vízparton, strandon, uszodában kicsiken és nagyokon is legyen papucs vagy vízi cipő, mert így nagymértékben csökkenthető a gombás fertőzés veszélye. A medence használata előtt és után is érdemes lezuhanyozni és fertőtleníteni a kezeket és a lábakat. És azt sem szabad elfelejteni a bőrgomba elkerülése érdekében, hogy mindenki csak a saját törülközőjét használhatja.

Sérülések és rovarcsípések

A nyár a túrázók és kempingezők paradicsoma, de a különböző szabadidős tevékenységek okozta sérülések (pl. ficam, zúzódás, sebek) is jellemzők ilyenkor, a rovarcsípésekről, vagy a fertőzött kullancsok csípéséről nem is beszélve.

Bár a szúnyogcsípések meglehetősen kellemetlenek tudnak lenni, szerencsére a Hazánkban jelenlévő kis vérszívók nem terjesztenek súlyos, fertőző kórokat. Ennek ellenére gyermekek esetében a vörös pöttyön és a viszketésen túl egy-egy szúnyogcsípés allergiás reakciót is kiválthat. Ehhez láz, csalánkiütés, szemhéj- vagy torokduzzanat is társulhat. Nem kell megijedni, mert a gyulladás hamar elmúlik, és felnőtt korra a gyermekek jó eséllyel védetté válnak a csípésekkel szemben.

Nyáron legyen a táskádban kirándulások idején hűsítő gél a csípésekre, és kalcium, valamint antihisztamin tartalmú gél az esetleges allergiás reakciók csillapítására.

A kullancscsípés sok esetben kellemetlenségen túl, kiszedés után nem okoz további gondot, kivéve, ha fertőzött példányról van szó, ami vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást, valamint Lyme-kórt is okozhat.

Ha a természetbe mész, mindig legyen nálad egy a patikákban kapható kullancskiszedő csipesz, amivel, ha szakszerűen és időben eltávolítod a kullancsot, akkor a fertőzést is nagyobb eséllyel előzheted meg. Azonban, ha probléma adódik, mindenképpen fordulj orvoshoz!

A darazsak és méhek csípése, a szúnyogokhoz hasonlóan nem terjeszt fertőzést, ugyanakkor az arra érzékenyeknél anafilaxiás sokkot okozhat, illetve vakarás esetén elfertőződhet, ami következtében a csípés helyén ótvar alakulhat ki. Ez pedig könnyen terjed egyik emberről a másikra.

Ha a családban valaki allergiás a méh-, darázscsípésre, akkor a gyógyírként szolgáló antihisztamin készítmény és a kalcium mindig legyen kéznél, illetve a vakarás elkerülése érdekében a viszketés mértékét csökkentő hűsítő gél alkalmazása is javasolt.

Ételmérgezés és vírusok

A nyári fertőzések sorából nem hiányozhat a szalmonella-fertőzés, az ételmérgezés sem, ahogyan a különféle hányós-hasmenéses vírusos nyavalyák sem, és a bőrbetegségek is előszeretettel jelentkeznek az izzadásra hajlamosabb bőrön.

Az ételmérgezések oka elsősorban a szalmonella baktérium, aminek szaporodását elősegíti a meleg és nedves környezet. Sok esetben a rosszul átsütött, vagy nem megfelelően megfőtt ételek, valamint a tojás, tej, illetve az utóbbiakból készült étkek vezetnek a problémához. De sajnos az sem ritka, hogy az étel készítője nem tartja be az olyan alapvető higiéniai előírásokat, mint például a kézmosás.

A nyáron jelentkező ételmérgezés tünetei az alábbiak:

  • hányinger,
  • hányás,
  • hasi görcsök,
  • hasmars,
  • rossz közérzet,
  • esetenként láz, 
A kellemetlen, toaletten tartó tünetek szerencsére 1-2 nap alatt elmúlnak, akár kezelés nélkül is, de minden esetben érdemes orvosi véleményt is kérni a panaszhoz. Nagyon fontos ilyenkor a sok folyadékfogyasztás, különösen gyermekek és idősek esetében a kiszáradás elkerülése végett, ahogyan a só- és cukorveszteséget is pótolni kell!

Ha betartod az alapvető higiéniai szabályokat, és hangsúlyt fektetsz a megelőzésre, akkor nem kell tartanod attól, hogy ennek a listának az elemei tönkre teszik a nyaralásodat, a kerti grillezést vagy a családi túrát, legalábbis nagymértékben csökkenthető a kockázat.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A veszélyes hőgutáról: rizikófaktorok, tünetek, teendők

Hazánkban viszonylag ritka a klasszikus hőguta, viszont bizonyos tényezők fennállása növeli a kialakulásának a rizikóját