Ezektől óvakodj nyáron!

Ha nem akarod, hogy egy kellemetlen fertőzés tönkre tegye a nyaralást, olvasd el cikkünket. Összegyűjtöttük a tipikusan nyári időszakra jellemző betegségeket, és abban is segítünk, hogyan előzheted meg ezeket, hogy zökkenőmentesen teljen a vakáció.

egeszsegugyelet-betegsegabc-nyari-fertozesek-nagy1

A nyári napsütés nem csak a bőrünket melegíti fel, de az ételeink is könnyebben romlanak a nagy melegben, ezért nem ritkák ilyenkor az ételmérgezések sem, ahogy a strandokon „beszerzett” vírusfertőzésektől is jobb, ha megóvod magad és gyermekedet.

Egészségkárosodás a kánikula és a napsütés nyomán

Bár nem kezeljük betegségként a napszúrást, a leégést és a hőgutát, ennek ellenére a bőrráktól, a szürkehályogig vagy akár vakságig számtalan következménnyel járhatnak a későbbiekben, ezért érdemes ezeket megelőzni.

Aranyszabály a hőguta, leégés, napszúrás, bőrrák megelőzése érdekében a 100% UV-szűrős napszemüveg viselése, a nagy faktorszámú bőrvédő krémek, naptejek használata, a napellenzős kalap viselése, és a sok folyadékbevitel. Ha minden részletre szeretnél odafigyelni, akkor ne felejtsd otthon a fényvédő ajakbalzsamot se!

egeszsegugyelet-betegsegabc-nyari-fertozo-betegsegek-nagy2

Vízparti balesetek és fertőzések

A hőség a vízparton és a vízben a legelviselhetőbb, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk rossz úszók és gyermekek esetében a fulladásveszélyről sem, illetve a nedves közegben szívesen megtelepedő és terjedő gombás fertőzésektől is érdemes óvni magunkat.

Vízparton, strandon, uszodában kicsiken és nagyokon is legyen papucs vagy vízi cipő, mert így nagymértékben csökkenthető a gombás fertőzés veszélye. A medence használata előtt és után is érdemes lezuhanyozni és fertőtleníteni a kezeket és a lábakat. És azt sem szabad elfelejteni a bőrgomba elkerülése érdekében, hogy mindenki csak a saját törülközőjét használhatja.

Sérülések és rovarcsípések

A nyár a túrázók és kempingezők paradicsoma, de a különböző szabadidős tevékenységek okozta sérülések (pl. ficam, zúzódás, sebek) is jellemzők ilyenkor, a rovarcsípésekről, vagy a fertőzött kullancsok csípéséről nem is beszélve.

Bár a szúnyogcsípések meglehetősen kellemetlenek tudnak lenni, szerencsére a Hazánkban jelenlévő kis vérszívók nem terjesztenek súlyos, fertőző kórokat. Ennek ellenére gyermekek esetében a vörös pöttyön és a viszketésen túl egy-egy szúnyogcsípés allergiás reakciót is kiválthat. Ehhez láz, csalánkiütés, szemhéj- vagy torokduzzanat is társulhat. Nem kell megijedni, mert a gyulladás hamar elmúlik, és felnőtt korra a gyermekek jó eséllyel védetté válnak a csípésekkel szemben.

Nyáron legyen a táskádban kirándulások idején hűsítő gél a csípésekre, és kalcium, valamint antihisztamin tartalmú gél az esetleges allergiás reakciók csillapítására.

A kullancscsípés sok esetben kellemetlenségen túl, kiszedés után nem okoz további gondot, kivéve, ha fertőzött példányról van szó, ami vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást, valamint Lyme-kórt is okozhat.

Ha a természetbe mész, mindig legyen nálad egy a patikákban kapható kullancskiszedő csipesz, amivel, ha szakszerűen és időben eltávolítod a kullancsot, akkor a fertőzést is nagyobb eséllyel előzheted meg. Azonban, ha probléma adódik, mindenképpen fordulj orvoshoz!

A darazsak és méhek csípése, a szúnyogokhoz hasonlóan nem terjeszt fertőzést, ugyanakkor az arra érzékenyeknél anafilaxiás sokkot okozhat, illetve vakarás esetén elfertőződhet, ami következtében a csípés helyén ótvar alakulhat ki. Ez pedig könnyen terjed egyik emberről a másikra.

Ha a családban valaki allergiás a méh-, darázscsípésre, akkor a gyógyírként szolgáló antihisztamin készítmény és a kalcium mindig legyen kéznél, illetve a vakarás elkerülése érdekében a viszketés mértékét csökkentő hűsítő gél alkalmazása is javasolt.

Ételmérgezés és vírusok

A nyári fertőzések sorából nem hiányozhat a szalmonella-fertőzés, az ételmérgezés sem, ahogyan a különféle hányós-hasmenéses vírusos nyavalyák sem, és a bőrbetegségek is előszeretettel jelentkeznek az izzadásra hajlamosabb bőrön.

Az ételmérgezések oka elsősorban a szalmonella baktérium, aminek szaporodását elősegíti a meleg és nedves környezet. Sok esetben a rosszul átsütött, vagy nem megfelelően megfőtt ételek, valamint a tojás, tej, illetve az utóbbiakból készült étkek vezetnek a problémához. De sajnos az sem ritka, hogy az étel készítője nem tartja be az olyan alapvető higiéniai előírásokat, mint például a kézmosás.

A nyáron jelentkező ételmérgezés tünetei az alábbiak:

  • hányinger,
  • hányás,
  • hasi görcsök,
  • hasmars,
  • rossz közérzet,
  • esetenként láz, 
A kellemetlen, toaletten tartó tünetek szerencsére 1-2 nap alatt elmúlnak, akár kezelés nélkül is, de minden esetben érdemes orvosi véleményt is kérni a panaszhoz. Nagyon fontos ilyenkor a sok folyadékfogyasztás, különösen gyermekek és idősek esetében a kiszáradás elkerülése végett, ahogyan a só- és cukorveszteséget is pótolni kell!

Ha betartod az alapvető higiéniai szabályokat, és hangsúlyt fektetsz a megelőzésre, akkor nem kell tartanod attól, hogy ennek a listának az elemei tönkre teszik a nyaralásodat, a kerti grillezést vagy a családi túrát, legalábbis nagymértékben csökkenthető a kockázat.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A veszélyes hőgutáról: rizikófaktorok, tünetek, teendők

Hazánkban viszonylag ritka a klasszikus hőguta, viszont bizonyos tényezők fennállása növeli a kialakulásának a rizikóját