Fogyási tanácsok cukorbetegeknek

A 2-es típusú cukorbetegeknek a 95% rendelkezik súlyfelesleggel, ami már a diabétesz diagnosztizálásakor is megvolt. Ez is az egyik fő oka volt a cukorbetegségük kifejlődésének.

Amennyiben egy friss cukorbeteg le tud fogyni, úgy a betegsége visszafejlődhet, ha pedig egy később diagnosztizált szabadul meg a súlyfeleslegétől, azaz a testsúlyát 10-15%-kal tudja csökkenteni, akkor évekkel eltolható az inzulinkezelés bevezetése, és tovább maradhat csak tablettás kezelésen.

Ezek miatt is nagyon fontos lehet egy elhízott cukorbetegnek, hogy csökkentse a testsúlyát, nézzük az orvosi tanácsokat hogyan teheti ezt meg sikeresen.

Az ideális kalóriabevitel

Köztudott, hogy csak akkor hízunk, ha kalória bevitelünk meghaladja szervezetünk kalória igényét, és csak az esetben lehet fogyni, ha a szükségesnél kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz. 

Átlagos ajánlott napi kalória beviteli mennyiségekről lehet olvasni, csakhogy ténylegesen nagy eltérés van egyén, és egyén között a tényleges energiaigény tekintetében. Ez függ a mozgás általi energialeadástól (minél több a súlyfelesleg, annál kevésbé tud mozogni, sportolni), a túlsúlyosság, elhízás fennállásának időtartamától (minél régebb óta van meg a súlyfelesleg, annál nehezebb tőle megszabadulni), továbbá az életkortól (az idősebbek energiaigénye sokkal kisebb, mint a fiataloké). Szóval nehéz pontosan megmondani egy cukorbetegnek (is), hogy mennyi kalóriát kell naponta fogyasztani, ha fogyni szeretne.

Általánosságban elmondható, hogy nők esetében javasolt fogyókúra nem haladja meg a napi 1200 kcal bevitelt, férfiaknál pedig a napi maximum 1500 kcal-ás étrend. Ezeknél kevesebb kalóriabevitel már káros, mert tápanyaghiányt eredményezhet, és kockázatos lehet.

Miből mennyit: szénhidrát, fehérje, zsír

A táplálékbevitel energiatartalma a legfontosabb tényező, mellette viszont fontos szempont, hogy valójában mit fogyasztunk, azaz a szénhidrátok-fehérjék és zsírok aránya, továbbá milyen a szénhidrátok minősége.

A régi szakmai vélemény, hogy a fő tápanyagok aránya 50% szénhidrát, 20% fehérje és 30% zsír legyen, mára már megdőlt. Egyre több tudományos vizsgálat igazolja, hogy a tápanyagok arányának a változtatására is szükség van. Először is kevesebb szénhidrát fogyasztása ajánlott, főleg a fogyókúrázóknak, és a fehérjék beviteli arányát kell megemelni. 

A napi 1200 vagy 1500 kcal-át tartalmazó étrenden belül ideálisnak tűnik az egyharmad-egyharmad-egyharmad szénhidrát-fehérje-zsír arány. Ez az 1200 kcal étrend esetében 100-100 g szénhidrátot és fehérjét, és 45 g zsírt tartalmazhat. Az előnyei: a kevesebb szénhidrát kevésbé emeli meg a vércukor szintjét, és az inzulinelválasztásét is, a több fehérje teltségérzetet okoz, ezért később éhezik meg a fogyókúrázó. A zsiradék fogyasztásánál pedig a legújabb szakvélemények alapján nem kell elzárkózni a tejtermékek, akár a vaj fogyasztása elől sem. 

Ez az étrend csak a rendszeresen használt szénhidrát- és kalóriatáblázattal valósítható meg. A szénhidrátokon belül az alacsonyabb glikémiás indexű, a vércukor szintet, és az inzulin elválasztást kevésbé ingerlő, magas rosttartalmú termékek (korpás kenyér, zöldségek, főzelékek, saláták) fogyasztása ajánlott, a fehérjéket hordozó húsok, hústermékek, pedig minél zsírszegényebbek legyenek.

Édesszájúaknak

A hozzáadott cukrot mindenképpen kerülni kell, cukorral készült ételt-italt nem szabad fogyasztani. Helyette a teához, kávéhoz a mesterséges édesítőszerek, a cukorhelyettesítők közül pedig az eritrit (eritritol) használata javasolt, egy-egy gyümölcssaláta, vagy ritkán egy diétás sütemény elkészítéséhez.

Forrás: WEBBeteg

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A séta így a legegészségesebb

A rendszeres séta is kiváló edzésforma, csökkentheti a magas vérnyomás, a keringési problémák, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, még fogyaszthat is, ha a megfelelő technikával történik.

Vélemény, hozzászólás?