Szénhidrátfelszívódást lassító tippek cukorbetegeknek

Ideális esetben a cukorbetegség egy jól kezelhető állapot, amivel együtt lehet élni anélkül, hogy az ember sanyargatná magát. A diabétesz esetében a személyre szabott, speciálisan kialakított étrend a mérvadó, amitől sokan hajlamosak vagyunk megrettenni az elején, és úgy kezelni, mintha le kellene mondanunk mindenről. A Cukorbetegközpont dietetikusa szerint azonban az nem így van, sőt.

Drégely Anikó szerint cukorbetegség esetén sem kell teljesen száműznünk az életünkből a csemegéket, ehhez nyújt kapaszkodót a gyakorlati dietetika. A diabéteszes betegeknek célszerű óvakodniuk a tartós és hirtelen vércukoringadozásoktól, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy minden finomságról le kell mondaniuk. A követendő diéta fontos szabályait azonban célszerű betartani.

Trükk az alapanyagokkal

A cukorbetegség diagnosztizálását követően legtöbbször a kezelőorvos nyújt tájékoztatást a speciális étrend kardinális pontjairól, ilyenkor elmondja, hogy naponta hány gramm szénhidrátot fogyaszthatunk, melyek tartoznak a gyors, melyek a lassú felszívódásúak közé, melyiket mikor tanácsos fogyasztani, mit ajánlott kerülni.

Mindez első hallásra tarthatatlannak tűnhet, ugyanakkor szerencsére ma már számos alapanyagnak létezik cukorbetegek számára is fogyasztható alternatívája, ami lehetővé teszi a diabéteszesek számára is a nassolást és az ízörömöket. Több cukor- és liszthelyettesítő közül is választhatunk, melyek révén lassíthatjuk az általunk óhajtott étel felszívódását, így az nem rengeti meg alapjaiban a vércukorszintünket. Fehér liszt helyett válaszd a teljes kiőrlésűt, a kókusz- vagy mandulalisztet, cukor helyett az eritrit, a xilit vagy a stevia is jó választás. Ha kitapasztaltuk a megfelelő arányokat, remek édességeket készíthetünk ezekből.

Trükkök az elkészítésnél

Amennyiben kénytelenek vagyunk cukorbeteg étrendet követni, érdemes bizonyos konyhai fifikákkal az adott fogások felszívódását lassítani. Ezzel szintén támogathatjuk a cukorbetegkezelést. Ezek a fogások lehetnek főzési, sütési módszerek vagy plusz hozzávalók. Ilyen konyhai trükk a plusz fehérje vagy zsiradék alkalmazása, hús vagy olívaolaj hozzáadása a fogáshoz, teljes kiőrlésű lisztből készült rántás alkalmazása, olajban sütés helyett a sütőben sütés választása, a folyékonyra pürésítés kerülése stb.

Ültessük át az elméletet a gyakorlatba

Az előírt diéta betartásának alfája és omegája legtöbbször a főzés metódusa. Érdemes résztvenni egy gyakorlati dietetikai oktatáson, ahol szakszerűen segítik az elmélet átültetését a gyakorlatba. Ennek során a személyre szabott szénhidrátadagot dietetikussal mérik ki, főzik meg és számolják ki a résztvevők. Ez lehet egy ebédhez szánt köret, reggelire készült zabpehely, vagy vacsorára szánt pékáru mennyisége. A szénhidrátszámoláson túl teljes napi menü összeállítására is lehetőség nyílik.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A séta így a legegészségesebb

A rendszeres séta is kiváló edzésforma, csökkentheti a magas vérnyomás, a keringési problémák, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, még fogyaszthat is, ha a megfelelő technikával történik.

Vélemény, hozzászólás?