Miért lesz beteg az arcüreg?

A homloknál, az orrnál, és az orr két oldalán a koponyában elhelyezkedő üregek az arcüregek. Amikor az üregeket borító nyálkahártyákat megtámadja például vírus, baktérium vagy gomba fertőzés, akkor begyulladnak, ez az arcüreggyulladás, vagy másik nevén orrmelléküreg-gyulladás.

Az arcüregek szerepe

Az arcüregeknek az a feladatuk, hogy segítsék nyirkosan tartani a beáramló levegőt, plusz olyan váladékot termelnek, ami a levegő megszűréséhez fontos. Ezek mellett a koponya ellenállóképességét is növelik, és a hangképzésben is szerephez jutnak. A röntgenfelvételen is jól látható arcüregek nagyjából 5 éves korra alakulnak ki.

Az arcüreggyulladás okai

A lehetséges kiváltó okok között van a vírus, a baktérium vagy gombás fertőzés. Az arcüregben termelődő és felgyülemlő váladék nem tud kiürülni az orrnyálkahártya megduzzadása miatt, és gyulladás is keletkezik az orrüregben, az egészségesen is jelenlévő baktériumok miatt.

Amikor valaki náthás mindig érintett az arcüreg nyálkahártyája is, viszont nem minden esetben alakul ki belőle arcüreggyulladás. A fogproblémák is elindíthatják a gyulladás kialakulását, ekkor ez addig nem is szüntethető meg, amíg a beteg fogat nem kezelik.

Arcüreggyulladásra hajlamosító tényező az allergia, a ferde orrsövény, a környezeti irritációnak kitettség (cigarettafüst, gázok,…), és olyan krónikus gyulladással járó betegség megléte, mint amilyen például az orrpolip.

Arcüreggyulladás tünetei

Fejfájás, az orcák megduzzadnak, és a nyomó- lüktető fájdalom érezhető, ami kisugározhat a homlokra, a fejtetőre, illetve a csontokra. Hajlásra, mozgásra erősödik, mert a koponyában ilyenkor megnő a nyomás. Orrdugulással, majd orrfolyás is jár, ami kezdetben vízszerű és színtelen, majd a nyálkahártya fertőzöttsége miatt az orr váladék elszíneződik, és sűrűvé válik. Általános kísérő tünete a gyengeség érzése, a fáradtság, a láz, és szaglás tompulása.

A gyógyítása

Az enyhe/középsúlyos bakteriális arcüreggyulladás antibiotikum nélkül is szépen gyógyul. Akut esetekben a kezelés célja a nyálkahártya-duzzanat csökkentése, az arcüreg szellőzésének a helyreállítása, a váladék termelődésének csökkentése, a fertőzés megszüntetése. Bakteriális fertőzésnél antibiotikum alkalmazandó, vírusos arcüreggyulladásnál az analgetikumok, nem-szteroid gyulladáscsökkentők, és a helyi vagy szisztémás nyálkahártya-ödéma csökkentők.

A nyálkahártya lohasztó szerek használatán kívül, a gyulladást kiváltó illetve a hajlamosító ok megszüntetése is fontos (pl. orrsövényferdülés műtét, allergia-kezelés, foghúzás,…). Arcüreg mosás, orrmosó folyadék otthoni használata csak ritkán indokolt, viszont a lokális száraz meleg kezelés (infra-, biotron-, sollux lámpa) nagyon jó tehet, mert a meleg hatására a váladék felhígul, és könnyebben kiürül az üregekből.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így tanítsd meg a gyermeked helyesen orrot fújni

A felső légúti fertőzés során fellépő orrfolyás, orrdugulás sűrű orrfújásra készteti az érintettet. Legalábbis a felnőtteket, mert a gyermekeket többnyire figyelmeztetni kell, és persze az egészen kicsik még nem is tudják kifújni az orrukat. A helyes orrfújást pedig meg kell tanítani a gyermeknek.

Vélemény, hozzászólás?