Vashiány: étrendi, vagy már gyógyszeres pótlás?

Gyakori probléma a vashiány, és a vashiányos vérszegénység, ráadásul sokszor nagyon kellemetlen, és zavaró tüneteket okoz. Enyhébb esetben elég az étrendre odafigyelni, súlyosabb mértékű vashiány esetén szükséges a gyógyszeres pótlás. Dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyásza ismerteti a tudnivalókat.

Vas, vashiányos vérszegénység

A vas nyomelem a vörösvértestek (pontosabban a hemoglobin) alkotórésze, ezzel fontos szerepe van az oxigén szállításában, hozzájárul a fehérje metabolizmusához, az energiatermelő anyagcserefolyamatokhoz, támogatja az immunrendszert, és sok fehérje és enzim alkotórésze. A vörösvértestek képződéséhez is szükséges.

Vashiányos vérszegénység tünete lehet a fáradékonyság, koncentrációzavar, hajhullás, szédülés, fejfájás, ez mind jelentősen ronthatja a mindennapok életminőségét. Súlyosabb esetben a hétköznapi rutint is felboríthatja, annyira lecsökkenti a fizikai terhelhetőséget.

Étrendi vaspótlás

Enyhébb vashiány, amikor még nem alakul ki vérszegénység, orvosolható étrendi változtatásokkal, hiszen bizonyos esetekben pont az egyoldalú táplálkozás felelős a problémáért.

Vasban gazdag ételek:

  • Húsok, belsőségek (főleg a bárány, máj, más belsőségek)
  • Hüvelyesek
  • Magvak (főleg tökmag, pisztácia)
  • Cékla
  • Étcsokoládé

Amikor súlyosabb vashiány, és már vashiányos anaemia áll fenn, a tünetek alapján részletes orvosi kivizsgálás (gasztroenterológiai, nőgyógyászati, urológiai, stb.) szükséges.

Mikor szükséges a gyógyszeres vaspótlás?

“Előfordulhat, hogy önmagában az étkezéssel nem lehet megfelelően helyreállítani a vas szintjét. Ilyenkor gyógyszeres vaspótlásra van szükség. Meglehet, hogy már az első laboreredmények birtokában oralis, vagy akár intravénás vaspótlásra van szükség, de enyhébb esetben csupán akkor,, amikor látható, hogy nem vezet megfelelő eredményre a magas vastratalmú étrend”- mondja dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyásza, és hozzáteszi:

“Itt azonban meg kell említeni, hogy a vashiány okát mindenképp fel kell tárni, ugyanis, ha az alap problémát nem kezelik, úgy a zavar nem képes megszűnni hosszabb távon. Ezért, ha a táplálkozás megreformálása nem vezet eredményre, úgy könnyen lehet, hogy felszívódási zavar, gyomor-bélrendszeri vérzés., vérzékenység, illetve egyéb problémák vannak a háttérben. De hogy mégis mikor van szükség komolyabb terápiára vashiány esetén? Erre nincs egységes szabály, ám általánosságban elmondható, hogy ezt főleg a tünetek és a laboreredmények döntik el, valamint az, hogy az addig alkalmazott kezelés (ha volt) elegendő-e. Amennyiben önmagában a megfelelő táplálkozás nem elég, úgy vastartalmú táplálékkiegészítő fogyasztása javasolt (akár ital, akár tabletta formájában). Eggyel komolyabb lépés, ha gyógyszer szedése indokolt (ez lehet vényköteles és recept nélküli is). Ezek alkalmazása általában kúraszerű, és több laborvizsgálat szükséges az eredmény ellenőrzéséhez és a túladagolás elkerüléséhez.”

Súlyosabb vashiányos vérszegénységre már injekciós/intravénás vaspótlás is elérhető, természetesen szigorúan csak orvosi felügyelet mellett!

Forrás: Trombózis- és hematológiai központ

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ősz se szegje fittséged

Amilyen színes és szép az ősz, a hűvösebb, borongósabb novemberi napok, annyira tudnak lehangolóak lenni. Ha mindez megfázással, köhögéssel, náthával társul, még rosszabb. Mutatunk néhány tippet, hogy ősszel és télen is egészségesebb és fittebb lehess.

Vélemény, hozzászólás?