Lumbágó a derékfájás?

A szinte mindenki által megtapasztalt derékfájdalomnál sokan emlegetik a lumbágót, pedig ez csak az egyik lehetséges oka az alsó háti szakasz fájdalmának. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvosa beavat, mit is jelent pontosan a lumbágó, és mit lehet tenni a gyógyulásért.

Sokszor nem tudni, mi váltja ki

A lumbágó az a fajta fájdalom, amely irgalmatlanul heves fájdalom-érzetet okoz, és szinte minden mozdulatnál belenyilal a deréktájba. Az okozza, hogy a gerincet mozgató és összetartó izomzat, kötő- és támasztószöveteiben mikrosérülések jönnek létre, aminek a következtében steril gyulladás alakul ki.

Az esetek háromnegyed részénél nem derül ki mi okozza a mikrosérüléseket, néha fordul csak elő, hogy a páciens valamilyen konkrét mozdulathoz, történéshez tudja kötni a fájdalom megjelenését.
“Az állandóan jelenlévő, időnként felerősödő, de gyakran panaszt nem okozó derékfájás többnyire nem lumbágó” – mondja Dr. Páll. – “A gyakori derékfájdalom hátterében többek közt olyan tényezők állnak, mint a kényszertartások, a nem megfelelő munkahelyi körülmények és a későn kezdett kezelés. A működésbeli elváltozások (például amikor az izomerő kiegyensúlyozatlansága miatt nem tudjuk teljesen kihúzni magunkat), a kényszertartások előbb-utóbb túlterhelik a gerincet. Ha ez évekig fennáll, kialakulhatnak krónikus kopások, porckorong károsodások és más, tartós problémák. Vagyis nem csak a sérülésekből eredő panaszok miatt kell orvoshoz fordulni, de akkor is, ha nincs ilyen nyilvánvaló oka a fájdalomnak, a mozgásbeszűkülésnek.”

Ezek a lumbágó tünetei

  • Deréktáji fájdalom, többnyire az utolsó ágyéki csigolya és a keresztcsont kapcsolódásánál.
  • Aszimmetrikus a fájdalom többnyire
  • Előrehajló testhelyzet, megtámaszkodás. Jellemzője, hogy az érintett nem tudja kihúzni magát, és a fájdalmas oldal tehermentesítése miatt, úgynevezett antalgiás tartást vesz fel.
  • Jól kitapintható az izomfeszülés a hosszú hátizmokban, mert mozgásra a fájdalom fokozódik, emiatt a hosszú hátizmok feszülése próbálja akadályozni a gerinc mozgását.

“A lumbágó tünetei meglehetősen egyértelműek, csupán akkor van szükség eszközös diagnosztikára, képalkotásra, amikor felmerül a szervi betegség, például gerincferdülés, spondilolisztézis, bizonyos csontvelő daganatok, Bechterew-kór, prosztata vagy emlőrák csontáttéteinek gyanúja” – ismerteti a specialista, és hozzáteszi “Az isiász szindrómának is utána kell járni a kivizsgáláskor, hiszen lumbágóról csak akkor beszélhetünk, ha az ülőidegfonat becsípődése, vagyis az isiász kizárható.”

Mivel lehet kezelni?

“A lumbágó kezelésének célja a kínzó fájdalom, az izomfeszülés oldása és a gyulladás csökkentése és minél előbbi megszüntetése, ezért bár a pihentetés és a különböző borogatások hasznosak, de nem mindig elégségesek és gyorsak. Ha a fájdalom néhány nap alatt nem csökken, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen számos kezelési lehetőséggel lehet segíteni. A szájon át szedhető, nem szteroid gyulladásgátlók, izomlazítók mellett gyors, hatékony segítség lehet a szteroid injekció, az elektromos stimuláció, a fizioterápia” – informál Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. “Az akut, fájdalmas szakaszban javasolható, hogy a puhább matrac helyett keményen feküdjön a páciens, hiszen ezen a felületen oldalt fekve, felhúzott térdekkel tehermentesíthető leginkább a gerinc. Emellett nagyon fontos lenne a törzs tartóizmainak, a hát- és a hasizomnak erősítése – ebben hatékony segítséget jelent a szakorvosi diagnózisra épülő, gyógytornász által felépített mozgásprogram, ami megakadályozhatja a későbbi problémák kialakulását is.”

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Irritábilis bélszindróma

Az emésztőrendszeri betegségek közül talán ez az egyik leggyakoribb kór, mivel 5 felnőttből egy szenved …

Vélemény, hozzászólás?