Gondolatok a téli bőrproblémákról

Ahány évszak, annyi bőrprobléma. Az arra érzékenyek számára még csak az sem nyújt vigaszt, hogy télen a sok ruha alatt, nem látszanak a bőrbajok. Ez természetesen érthető, hiszen a problémás bőr, és annak betegségei, nem csak esztétikailag okoznak gondot, de sok esetben fájdalommal, égető érzéssel és szűnni nem akaró viszketéssel is járhatnak.

Nyáron a nap okozta „bőrsérülések”, anyajegyek, gombás fertőzések keserítik meg az életünket, de sajnos a bőrbetegségek télen sem kímélnek minket. Ebben az időszakban az ekcéma változatos típusai, a seborrhea, a pikkelysömör súlyosbodása jellemző az arra érzékenyek bőrfelületén.

Miért fontos, hogy NE házilag kezeljük a bőrpanaszokat?

Sokak bőre a hidegtől kivörösödik, szárazzá, érdessé válik, itt-ott fájdalmas repedések keletkeznek rajta. Ha ezek az alapvető tünetek viszketéssel, esetleg kiütésekkel társulnak, ajánlott orvoshoz fordulni a problémával, mivel a különböző panaszok más-más bőrbetegségre utalhatnak. A pontos szakorvosi diagnózis azért is szükséges, mert minden panasz más-más terápiát tehet indokolttá, és, ha a saját szakállunkra kezdünk otthoni kezelésbe, azzal csak tovább súlyosbíthatjuk a bajokat, nem beszélve arról, hogy félrekezeléssel akár állandósíthatjuk is a betegséget.

Milyen bőrbetegségek jellemzőek napjainkban?

Az ekcémák az allergiás bőrbetegségek leggyakoribb típusai. Ennek ellenére nem minden vörös folt, vagy bőr-plakk oka ekcéma. A hirtelen jelentkező bőrtünetek hátterében sok minden állhat. A pikkelysömör szimptómái sok esetben lehetnek az ekcémához hasonlóak. Ráadásul a bőrbetegségek életkoronként is eltérőek lehetnek. A pikkelysömör, ahogyan a neve is mutatja, pikkelyszerű képződményekkel vonja be a test bizonyos pontjait. Az arc kipirosodásának hátterében az említett ekcémán kívül a szintén gyakori rosacea is állhat. Ez utóbbi elsősorban az arc középső részét hálózza be értágulatokkal, gyulladt, gennyes csomókat hagyva rajta. A viszkető fejbőr hátterében sem biztos, hogy samponallergia áll ebben az időszakban, mivel ez a seborrhea nevű bőrbetegség tünete is lehet. A seborrhea első jelei kamaszkorban jelentkezhetnek, fokozott faggyútermelés a hajas fejbőr, szemöldök területein, korpás hámlással. Ez szintén nagyon kellemetlen bőrbetegség.

Mi állhat még a bőrbajok hátterében?

A bőrproblémák hátterében sokszor állhatnak belgyógyászati betegségek, gyomor és bélrendszeri panaszok, hormonális zavarok, diabétesz, melyek gyanúja esetén szintén érdemes részt venni egy alapos kivizsgáláson.Ha a fenti tünetek közül bármelyiket is érzékeled magadon, mindenképpen felejtsd el az öngyógyítást és fordulj szakorvoshoz, hogy nehogy maradandó károk érjék a bőrödet!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A szőlő és a szépségápolás.

Egy fürt egészség – A szőlő

A szőlő talán az egyik legnagyobb múlttal és kultúrával rendelkező gyümölcsünk, ami nem csak finom, de …

Vélemény, hozzászólás?