Gyermekbetegség – A rotavírus-fertőzés

Legalább egyszer mindenki találkozott már a gyors lefolyású, de annál kellemetlenebb rotavírussal, amely hányással, hasmenéssel jár és akár kiszáradáshoz is vezethet. A betegség legfőbb áldozatai a kisgyermekek, és a kór csecsemőkorban a legsúlyosabb.

Még napjainkban is a fejlődő országokban több mint egy millió csecsemő esik áldozatául ennek a jól ismert vírusnak, amely hányást, hasmenést majd kiszáradást okoz. A betegség kórokozója a rotavírus, amely széklettel terjed, így a higiéniai szabályok megszegésével könnyen továbbadható.

Gyakran előfordul, hogy maguk a kórházi dolgozók viszik a fertőzést tovább. A higiéniai előírások betartása sem véd meg 100 %-osan a betegségtől, kivédéséhez a legjobb módszer a vakcina, amely hazánkban is elérhető.

Kisgyermekkorban kifejezetten életveszélyes a fertőzés, ezért a gyermekorvosok javaslata szerint érdemes a vakcinát minél korábban beadatni a csecsemőnek.

A rotavírus-fertőzés lappangási ideje 1-2 nap, amely intervallumot 3-7 napig tartó hányásos, hasmenéses tünetsorozat követ.  A betegség súlyossága és ideje változó, a legnagyobb veszélye a hirtelen nagy vízveszteség, amely különböző fokú kiszáradáshoz vezethet.

A rotavírus veszélyes a gyermekekre.

Enyhébb lefolyás esetén csak hányás és/vagy hasmenés tapasztalható, súlyosabb esetben pedig már láz is párosulhat a panaszokhoz. A betegen általános rossz közérzet, kedvtelenség, fáradtság uralkodik.

A vakcinás megelőzés abban az esetben működik, ha 6 hónapos kor előtt beadják a csecsemőknek. Utána már nem feltétlenül nyújt védelmet.

Gyermekeken sokkal súlyosabb verzióban jelenik meg a fertőzés, mint a felnőtteken, ugyanis az ő folyadék háztartásuk még annyira labilis, hogy ez a nagy mennyiségű vízveszteség komoly terhelést jelent a pici szervezetének. Karikák jelenhetnek meg a szemük alatt, bőrük könnyen ráncosodhat, és egyáltalán nem fogadják el a folyadékpótlást, amely az egyik legalapvetőbb gyógymód, akkor is, ha hamar távozik a vírus miatt.

Esetenként előfordulhat a másik véglet, amikor a kis beteg csillapíthatatlan szomja miatt akkora mennyiségű vizet fogyaszt, hogy már az okozza a hányást. Kiszáradásra utalhat, amikor a gyermek kutacsa besüpped (a lágy homlokrész) és magas láza van.

Magyarországon évente több mint 5000 rotavírussal fertőzött személyt regisztrálnak, így a betegség terjedését és súlyosságát nem szabad alábecsülni, hiszen szövődményei halálhoz is vezethetnek. A védőoltás viszonylag olcsó megoldás, a kezelés sokkal több költséget vonhat maga után.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A majoránna egészséges hatásai

Közkedvelt, változatosan használható fűszernövény, jellegzetes lágy aromával, számos étel ízesítéséhez alkalmazható. Ha esetleg eddig nem fogyasztottad rendszeresen, akkor érdemes változtatni rajta, mert sok pozitív egészségügyi hatása van.

Vélemény, hozzászólás?