Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Gyermekbetegség – A rotavírus-fertőzés

Legalább egyszer mindenki találkozott már a gyors lefolyású, de annál kellemetlenebb rotavírussal, amely hányással, hasmenéssel jár és akár kiszáradáshoz is vezethet. A betegség legfőbb áldozatai a kisgyermekek, és a kór csecsemőkorban a legsúlyosabb.

Még napjainkban is a fejlődő országokban több mint egy millió csecsemő esik áldozatául ennek a jól ismert vírusnak, amely hányást, hasmenést majd kiszáradást okoz. A betegség kórokozója a rotavírus, amely széklettel terjed, így a higiéniai szabályok megszegésével könnyen továbbadható.

Gyakran előfordul, hogy maguk a kórházi dolgozók viszik a fertőzést tovább. A higiéniai előírások betartása sem véd meg 100 %-osan a betegségtől, kivédéséhez a legjobb módszer a vakcina, amely hazánkban is elérhető.

Kisgyermekkorban kifejezetten életveszélyes a fertőzés, ezért a gyermekorvosok javaslata szerint érdemes a vakcinát minél korábban beadatni a csecsemőnek.

A rotavírus-fertőzés lappangási ideje 1-2 nap, amely intervallumot 3-7 napig tartó hányásos, hasmenéses tünetsorozat követ.  A betegség súlyossága és ideje változó, a legnagyobb veszélye a hirtelen nagy vízveszteség, amely különböző fokú kiszáradáshoz vezethet.

A rotavírus veszélyes a gyermekekre.

Enyhébb lefolyás esetén csak hányás és/vagy hasmenés tapasztalható, súlyosabb esetben pedig már láz is párosulhat a panaszokhoz. A betegen általános rossz közérzet, kedvtelenség, fáradtság uralkodik.

A vakcinás megelőzés abban az esetben működik, ha 6 hónapos kor előtt beadják a csecsemőknek. Utána már nem feltétlenül nyújt védelmet.

Gyermekeken sokkal súlyosabb verzióban jelenik meg a fertőzés, mint a felnőtteken, ugyanis az ő folyadék háztartásuk még annyira labilis, hogy ez a nagy mennyiségű vízveszteség komoly terhelést jelent a pici szervezetének. Karikák jelenhetnek meg a szemük alatt, bőrük könnyen ráncosodhat, és egyáltalán nem fogadják el a folyadékpótlást, amely az egyik legalapvetőbb gyógymód, akkor is, ha hamar távozik a vírus miatt.

Esetenként előfordulhat a másik véglet, amikor a kis beteg csillapíthatatlan szomja miatt akkora mennyiségű vizet fogyaszt, hogy már az okozza a hányást. Kiszáradásra utalhat, amikor a gyermek kutacsa besüpped (a lágy homlokrész) és magas láza van.

Magyarországon évente több mint 5000 rotavírussal fertőzött személyt regisztrálnak, így a betegség terjedését és súlyosságát nem szabad alábecsülni, hiszen szövődményei halálhoz is vezethetnek. A védőoltás viszonylag olcsó megoldás, a kezelés sokkal több költséget vonhat maga után.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A gyömbér és az egészség

A gyömbér 20 +1 egészségre gyakorolt hatása

A gyömbér használata végigkíséri a történelmet, napjainkban pedig már az egyik legsokoldalúbb, és legszélesebb körben …

Vélemény, hozzászólás?