Lyme-kór

A nyári időszak nem csak a fürdőzéssel járó fertőzések vagy a Nap által kiváltott bőrproblémák táptalaja, de a szabadidős tevékenységek ilyenkor más veszélyt is rejtenek. Ezekre érdemes időben felkészülni.

egeszsegugyelet-betegsegabc-lyme-kor-nagy

A táborozások, a sátoros fesztiválok, az erdei túrák után érdemes testünk minden négyzetcentiméterét átvizsgálni, az esetleges kullancs-fertőzés megelőzése érdekében. Ezáltal a kullancs-csípés veszélyeitől, akár a Lyme-kórtól is megóvhatjuk magunkat.

Néhány szó a Lyme-kórról

Ezt a kórt a kullancsok terjesztik és olyan bakteriális fertőzést jelent, amire először bőrtünetek utalnak, de gyakran okoz idegrendszeri elváltozásokat is, később, kezeletlen állapotban pedig akár ízületi és izomfájdalmakat is generálhat. Veszélyes következménye lehet az agyhártyagyulladás is.

Hogyan alakul ki a betegség?

A kullancscsípés során a fertőzött kullancsból baktérium kerül a szervezetbe, és a vérkeringés révén szinte minden szervhez eljutnak a kórokozók. A bőr, a szív, az ízületek, a szem, a központi idegrendszer különösen érzékeny területek a kullancsfertőzésre.

Az érzékenyebb területeken jelentkező szimptómákat kiválthatják a fertőzésért felelős baktériumok is, de a „megtámadott” szervezet immunrendszerének sejtjei által termelt ellenanyagok is okozhatnak tünetet a mimikri során.

Tünetek, melyek hátterében Lyme-kórt gyaníthatsz

A kullancs okozta Lyme-kór tünetei 3 stádiumban mutatkozhatnak meg:

  • Lokalizált stádium, amikor ott mutatkozik meg a fertőzés, ahol a csípés történt.
  • Disszeminált, amikor a fertőzés szerteágazik a szervezetben.
  • Perzisztáló stádium, amikor a kórokozó sokáig marad a szervezeten belül.
A Lyme-kór esetén jellemző bőrtünet
A Lyme-kór esetén jellemző bőrtünet

Erythema migransnak nevezik a bőrön kialakult vöröses, olykor viszkető foltot, ami a lokalizált stádium esetében jellemző. Legtöbbször olyan helyen is kialakulhat, ahol észre sem vesszük, vagy csak 10-14 napot követően lesz akkora, hogy észrevegyük. Bár ebben az esetben elsősorban a csípés helyén vagy környékén alakul ki a folt, előfordulhat más testtájon is. A foltot körülvevő kör felszívódhat, sőt akár 2-3 hét után maga a folt is eltűnhet, de az esetek 20 százalékában kiújulhat. Az is előfordul, hogy nem alakul ki ez a látványos tünet, és olyan betegek is vannak, akiknél megfázásos szimptómák, vagy ízületi és izomfájdalmak, migrén jelzik a bajt. A tünetek sok esetben úgyis elmúlnak, ha nem kezelik azokat.

A Lyme-kór második stádiumában több szervet is célba vehet a kórokozó. Erre a szakaszra leginkább az ízületek lokalizációja jellemző. A fertőzést követő fél évben több ízületet is érintő fájdalom és gyulladás jelentkezik. A kórokozó agyhártyán, valamint az agy szövetében keltett gyulladása idegrendszeri szimptómákat is okoz ebben a stádiumban. Ilyenkor jellemző az erőteljes fejfájás, a nyaki izmok merevsége, fényérzékenység.

A harmadik stádiumban a fentebb említett idegrendszeri tünetek tovább fokozódnak, akár a vegetatív idegrendszert is érintő bénulások keletkezhetnek a testben, amik széklet-és vizeletürítési zavarokkal is járhatnak.

A Lyme-kór megállapítása

A tünetek legtöbbször magukért beszélnek, de van néhány speciális vizsgálat, amivel megerősíthető a diagnózis.

Ilyen a Lyme-kórt okozó kórokozó által termelt antitestek vérből történő kimutatása. A gyulladásra utaló laboreltérések megjelenhetnek az ízületi tokban összegyűlt folyadékban, valamint az agyvízben. A kiváltó baktérium is megtalálható ezekben a folyadékokban, de jelenléte az utóbbiban nem jelenti feltétlenül azt, hogy neurológiai tünetei is lesznek a kórnak.

Létezik erre a célra olyan genetikai vizsgálat is, amivel kimutatható a baktérium. Ez azonban nem túl eredményes, mert az elpusztult baktériumokat is kimutatja.

Olyan gyors tesztek is léteznek már, amikkel a kullancsból kimutatható a fertőzést okozó Borellia baktérium. Ez esetben is szem előtt kell tartani, hogy a csípés nem jelent biztos fertőzést, és az immunrendszerünk is legyőzheti a kórt, anélkül, hogy klinikai szimptómák alakulnának ki. Ezek a gyorstesztek tehát leginkább tájékoztató jellegűek.

FIGYELEM! A Lyme-kór esetében sok egyéb fertőzéses betegséggel szemben, nem alakul ki hosszantartó immunvédettség, ezért többször is kialakulhat egy embernél a fertőzés.

A Lyme-kór kezelése

A kialakult Lyme-kór antibiotikus kúrát igényel, de a kórházi kezelés is indokolttá válhat szívtünetek, illetve súlyos központi-idegrendszeri szimptómák esetén.

Amennyiben a fertőzés hosszantartó ízületi panaszokkal jár, a sebészi kezelés is szóba kerülhet. Ez esetben a krónikus gyulladásban lévő ízületi membrán eltávolítására kerül sor.

Állapotosság esetén a magzatra káros lehet a Lyme-kórra használatos antibiotikus kúra, ilyenkor az orvos kénytelen másfajta antibiotikumot alkalmazni, de mérlegelheti a kezelés szülés utáni alkalmazását is, mert a Lyme-fertőzés nem akadályozza a magzat fejlődését.

Ha időben felismerjük és kezeljük a Lyme-kórt, akkor maradéktalan gyógyulás érhető el, ezért kullancs-veszélynek kitett helyzeteket követően fontos az önvizsgálat.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tudnivalók a Lyme-kórról

A kirándulások, táborozások, a sátoros fesztiválok, az erdei séták után érdemes testünk minden négyzetcentiméterét átvizsgálni, az esetleges kullancs-fertőzés megelőzése érdekében, mert ezzel az egyéb betegségeken kívül, akár a Lyme-kórtól is megóvhatjuk magunkat.