Vízvezetékek, klíma, jacuzzi és a Legionella baktérium

Kevesen tudják, de a Legionella baktérium életünk szerves része, hiszen megtalálható a fürdővízben, az ivóvízben, mégis csak akkor betegszünk meg tőle, ha olyan vízpermetet lélegzünk be, amelyben jelen van.

A Legionellózis, vagy Legionella-fertőzés a legtöbb esetben enyhe lefolyású betegség, megfelelő kezelés nélkül azonban súlyos tüdőgyulladáshoz vezethet.

A baktérium a legtöbb meleg vizes helyen megtalálható, így a háztartási meleg víz rendszerek 90 %-ban is, valamint szökőkutakban, klímaberendezésekben, hűtőtornyokban, párásító berendezésekben, pezsgőfürdőkben, akváriumokban, kerti locsolókban, zuhanyfejekben, spriccflaskákban, jacuzziban stb.

A légiós betegség

Érintkezés során nem veszélyes, bajt akkor okoz, ha a tüdőbe kerül. Ha eljut a léghólyagocskákig atípusos tüdőgyulladást okozhat. Először lázzal, fejfájással, végtagfájdalommal jár, ha súlyosbodik, akkor lehetséges a tüdőgyulladás, még súlyosabb esetben pedig mindezek mellé hasmenés, aluszékonyság, száraz köhögés társulhat.

Tüdőgyulladáson kívül okozhat még Pontiac-lázat, amely magas lázzal, hasmenéssel, légzési nehézségekkel és ritkán tudatzavarral jár.

A atípusos tüdőgyulladás és a Pontiac-láz is már kórházi kezelést igénylő fertőzések. Enyhébb esetekben először gyógyszeres kezelést alkalmaznak, amelyhez elengedhetetlen a betegség korai felismerése, ezért az említett tünetek megjelenésekor az orvosoknak gyanakodniuk kell a Legionella baktériumra is, mivel más specifikus jellemzője nincs a fertőzésnek, mint ezek a tünetek.

A vizsgálatok során a baktérium jelenléte kimutatható a vérből, légúti váladékból, vizeletből. Az időben felismert fertőzés 2-3 hét alatt kikezelhető.

A Legionellózis, vagy Legionella-fertőzés

Pusztán szerencsének tűnik, ha valaki sosem találkozik a betegséggel, azonban óvintézkedések tehetők annak érdekében, hogy közvetlen környezetünkben ne érezzük magunkat veszélyeztetve.

Ha a betegség gyanúja fellép, ellenőrizni kell a vízrendszereket, valamint a klímaberendezéseket. Fontos ezeknek a berendezéseknek a rendszeres ellenőrzése, karbantartása, tisztítása és fertőtlenítése.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A Magyar Williams Szindróma Társaság fejlesztő tábora.

Nemzetközi családi fejlesztő tábort tartanak

A Visegrádi Alap támogatja a Magyar Williams Szindróma Társaság 2016. július 3 és 10 között …

Vélemény, hozzászólás?