Számoljunk le egy népbetegséggel!

A Hepatitis Világnap (július 28.) alkalmából a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete, a Májbetegekért Alapítvány és az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy minden veszélyeztetett személyt szűrjenek hepatitis C-re, és minden igazoltan hepatitis C pozitív beteg a diagnózis pillanatától legyen jogosult a leghatékonyabb és legbiztonságosabb terápiára, mivel csak így állítható meg a fertőzés terjedése!

A hepatitis C vírus (HCV) által okozott fertőzés globális és nemzeti népegészségügyi probléma.

A vírus világszerte a krónikus májbetegségek, a májzsugor, a májrák és a máj eredetű halálozás 10–40 százalékáért tehető felelőssé.

A Hepatitis c veszélyei

Legtöbbször évtizedekig tartó, jellegzetes panaszok nélküli krónikus májgyulladás útján vezet a munkaképességet, az életminőséget, és az életkilátásokat jelentősen rontó, és komoly egészségügyi ráfordítást igénylő súlyos májbetegséghez, májzsugorhoz, végül májrákhoz.

A hepatitis C egy emberről emberre, vérkontaktus útján terjedő betegség, a fertőzés forrása kizárólag olyan fertőzött egyén lehet, akinek a vérében a vírus megtalálható.

Magyarországon 1992 óra szűrik a donor véreket HCV-re, így aki 1993 előtt kapott vért, vagy vérkészítményt kiemelt rizikócsoportba tartozik. Egyéb fertőzési utak mellett veszélyforrásnak tekinthetők az egészségügyi ellátás során történő véletlen tűszúrásos/vágásos balesetek, és a nem megfelelően fertőtlenített eszközökkel végzett egészségügyi beavatkozások. Ez utóbbiak miatt mind az egészségügyi ellátást végzők, mind az azt gyakran igénybe vevők körében gyakoribb a fertőzöttség, mint az átlag populációban.

A HCV ellen hatékony védőoltás nem áll rendelkezésre, viszont a fertőzöttség időben történő felfedezése és meggyógyítása elkerülhetővé teszi a súlyos májbetegség, májzsugor és a májrák kialakulását, megnöveli a várható élettartamot és megszünteti a továbbfertőzés veszélyét.

E betegség gyógyítására olyan új terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, amik lehetővé tették, hogy a World Hepatitis Alliance meghirdethesse a NOhep kampányt azzal az ambiciózus céllal, hogy 2030-ra a hepatitis C fertőzés már ne legyen népegészségügyi probléma. Az Egészségügyi Világszervezet által meghirdetett, Magyarország által is aláírt stratégia ide kattintva olvasható.

A WHO európai régiójában becslések szerint 15 millió lehet a fertőzött személyek száma (felnőtt lakosság kb. 2%-a), és évente 86.000-en halnak meg a fertőzés okozta májbetegségben.

Magyarország lakosságának 0,7%-a, kb. 70.000 ember lehet hepatitis C vírussal fertőzött, de többségük nem tud róla, mivel a betegség akár 50 éven át is teljesen panasz- és tünetmentes lehet!

A betegség felfedezéséhez célzott szűrővizsgálat szükséges, ami hazánkban csak szűk körben történik meg.
A felismert betegek száma jelenleg 20.000 fő, de ennek is csak a fele kapott eddig kezelést! Pedig a fertőzöttek időben történő felismerése és a sikeres kezelés teljes, végleges gyógyulást eredményez – és egyúttal a fertőzés további terjedését is megelőzi.

A Hepatitis C gyógyítása

A krónikus hepatitis C gyógyítására 2015-ben hazánkban is elérhetővé váltak az igen hatékony, vírusellenes szerek.
Immár valóban adott a lehetőség arra, hogy az érintett betegek meggyógyulhassanak, és hogy a Hepatitis C ne legyen többé népegészségügyi probléma!

A magyar Hepatitis világnap alkalmából a témában érintett civil szervezetek, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete, a Májbetegekért Alapítvány és az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület közösen hívja fel a figyelmet arra, hogy minél szélesebb körben végezzenek szűrővizsgálatokat a betegség felismerése céljából, és minden igazoltan HCV pozitív beteg a diagnózis pillanatától legyen jogosult a leghatékonyabb és legbiztonságosabb terápiára, mivel csak így állítható meg a fertőzés terjedése!

Természetesen szükség van arra is, hogy a veszélyeztetettek menjenek el szűrésre, például akik bármilyen vért vagy vérkészítményt kaptak 1993 előtt.

Egy esetleges pozitív eredmény esetén májbiopsziára már nincs szükség. Ezzel szemben a fel nem ismert májgyulladás májzsugorhoz, vérzésekhez, májelégtelenséghez és májrákhoz vezet.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Rosszmájúság ellen

Létfontosságú szerveink egyike a máj. Nélküle nincs élet, mégsem értékének megfelelően vigyázunk rá. Az inoperábilis, és gyógyíthatatlan májrák és az alapjául szolgáló májzsugor kialakulásának elkerülése, ha nem is kizárólag rajtunk, de rajtunk is múlik.

Vélemény, hozzászólás?