Extra veszélyben a túlsúlyosak, pláne a férfiak!

Egy friss felmérés szerint az elhízás annyira elterjedt, hogy a világon 600 milliónál több kórosan kövér ember él. Hazánkban is tragikus a helyzet.

Magyarország, az elhízottak aránya szerint felállított világranglistán a harmadik, csak az USA és Mexikó előz meg minket, ebből következik, hogy Európában az első helyen állunk.

Az ÁNTSZ szerint sem kielégítő a magyar népesség egészségi állapota: a teljes lakosságot figyelembe véve az összes halálozás csaknem felét a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák, az ezt követő egynegyedért pedig a daganatos betegségek tehetők felelőssé.

A túlsúly veszélyezteti a férfiak élettartamát

Hazánkban az elmúlt negyven év alatt a mozgásszegény életmódnak, és a megnövekedett szénhidrát-, és kalóriabevitelnek köszönhetően robbanásszerűen megnőtt az elhízottak száma.

Napjainkban már ez jelenti a legsúlyosabb egészségügyi problémát, mert a túlsúly számtalan betegséget hoz magával: elsőként magas vérnyomás alakul ki, később a szív- és érrendszeri megbetegedések, amelyek már halállal is végződhetnek. A szervezetben megnövekedett zsírsejtek száma miatt felborul a metabolikus rendszer, ami hajlamossá teszi a pácienst az inzulinrezisztencia kialakulására, innen pedig már hamar eljuthatunk a 2-es típusú cukorbetegségig. A túlsúly miatt az ízületi- és porckopásokkal is számolni kell, és nő a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázata is.

A korábban említett friss kutatásról a The Lancet orvosi magazinban jelent meg tanulmány. Ennek során a kutatók közel 11 millió 20 – 29 év közötti nő és férfi adatait elemezték ki 14 évre visszamenőleg. Ez idő alatt 1,6 millióan haltak meg a vizsgált személyek közül.

A tanulmány szerint az egészséges férfiak 19% -os eséllyel nem élik meg a 70 éves kort, amíg a nőknél ugyanez a szám 11%. A túlsúlyosaknál viszont a férfiak 30% -os, a nők 15% -os eséllyel halnak meg a hetvenedik életévük betöltése előtt.

A tudósok szerint már 10% -os súlyvesztés is csökkenti ezeket az esélyeket: a nőknél 10% -kal, a férfikanál 20% -kal!

Ebből is jól kitűnik, hogy mindkét nem számára ajánlott, a férfiaknak különösen, hogy ideális testsúllyal éljenek.
Egy korábbi felmérés szerint a túlsúly, az elhízás mértékétől függően akár 14 évvel rövidítheti meg az életet.

A tudósok már annyira aggódnak az elhízás járványszerű terjedése miatt, hogy arra sürgetik a világ vezetőit, tegyenek lépéseket a megfékezésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a legeredményesebb megoldás az lenne, ha már gyermekkorban elkezdődne az elhízás megfékezése, mert akkor jelentősen csökkenne a későbbi komoly megbetegedések száma is.

Forrás: medicaldaily.com, hazipatika.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így segíthet a túlsúly leküzdésében a laborvizsgálat. Élj vele!

A túlsúly nem csak a külsőnkre vethet negatív fényt, de az egészségünket is beárnyékolhatja. Az életminőséget romboló fölösleges kilóktól megszabadulhatunk, de nem mindegy, hogyan kezdünk neki a felesleg ledolgozásának. Csodaszerek, sanyarú diéták, izomgyulladásig fokozott testmozgás helyett, kezdjük a laborban a fogyást! Sok esetben a súlyfelesleget valamilyen egészségügyi probléma okozza, ezért a hosszú távú megoldás érdekében érdemes a valódi okok nyomába eredni, mielőtt életmódváltásba kezdenénk.

Vélemény, hozzászólás?