A hormonok játéka – a pajzsmirigy problémák

A pajzsmirigy feladata a tiroxin és a trijód-tironin hormonok termelése. Ha a finom szabályozásban egy pici eltérés mutatkozik, azt rögtön megérezzük testünkön. A pajzsmirigy problémák súlyosságuktól függően a szervezet működését alapjaiban rengethetik meg.

A hormontermelés esetében kétféle probléma lehetséges: alultermelés és túltermelés. Mindkettő súlyosan terheli a szervezetet. A pajzsmirigy a légcső két oldalán helyezkedik el, a nyak elülső felén. Nők esetében kisebb térfogatú, mint a férfiaké. Az agyalapi mirigy szabályozza a TSH hormon közreműködésével a pajzsmirigy hormontermelését. Ha alul működésről van szó a TSH szint megugrik, ha túltermelésről a TSH szint csökken.

Pajzsmirigy alulműködés és túlműködés tünetei és okai.

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez a szervezetnek jódra van szüksége, ezért immunrendszerünk egészsége mellett figyelnünk kell a megfelelő mennyiségű jódbevitelre. A rendellenes működés azonnali mutatkozása ellenére a tünetek annyira szerteágazók, hogy gyakran nehéz felismerni, hogy a panaszok hátterében pajzsmirigy probléma áll-e. A betegek gyakran rossz közérzetűek, a tünetek a két esetben teljesen eltérőek is lehetnek.

Pajzsmirigy-alulműködés okai és tünetei

Az alulműködés lehet veleszületett betegség, vagy kialakulhat különböző életviteli okok miatt (stressz, túlhajszoltság, egészségtelen életmód, egészségtelen étkezés, mozgáshiány, stb.). Veleszületett betegség esetén nehéz a felismerés, mivel az anya hormontermelése a baba számára is biztosította a szükséges szintet. A korai diagnosztizálás viszont azért elengedhetetlen, mert az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez lényegesek a pajzsmirigy-hormonok, és a hormonpótlás késésével maradandó károsodások keletkezhetnek.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei a következők:

  • fáradtság,
  • izomgyengeség,
  • rossz közérzet,
  • száraz bőr,
  • hideg végtagok.

Előfordulhat a testszőrzet ritkulása, kopaszodás, székrekedés, rossz étvágy, a libidó csökkenése.

Pajzsmirigy problémák kezelése.

A Pajzsmirigy-túlműködés okai és tünetei

A túlműködés tipikusan női betegség, bár a rohanó, stresszes, egészségtelen életmódnak köszönhetően, férfiak is szenvedhetnek tőle.

A betegség kialakulása életszakaszokhoz is köthető, például gyakran tinédzser korban alakul ki, amikor hátterében pszichológiai okok húzódnak, megjelenhet a családalapítás időszakában, akár a szülés is okozhatja és a változó korban is kialakulhat.

Legtöbbször pszichoszomatikus okai vannak a túlműködésnek, tehát a stresszesebb, megterhelő élethelyzetek során van a legnagyobb veszélye.

A túlzott tejtermék vagy édesség fogyasztás is előidézhet pajzsmirigy-túlműködést, ugyanis ezek a termékek serkenthetik a hormon többlettermelést.

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei:

  • fogyás,
  • kidülledt szemek,
  • szapora szívdobogás,
  • légszomj.

Egyéb gyulladások is felléphetnek a szervezetben a túltermelés miatt, így az immunrendszer működése is gyengülhet.

A kezelés elsősorban az életmód formálásával kezdődik. Kerülni kell a stresszt és dietetikus segítségét kérni az egészséges táplálkozás kialakításában. A betegség súlyosságától függően lehet szükség gyógyszeres kezelésre is.
A diagnózis felállítása után a kezelésekkel elsősorban a műtéti eljárást próbálják elkerülni.

Túlműködés esetén előfordul, hogy csak egy részét távolítják el a pajzsmirigynek, és ezzel áll a helyre a hormonmennyiség. Viszont ha szükséges eltávolítani a pajzsmirigyet, akkor mindenképpen az alultermelés esete alakul ki.

Amennyiben a családban már volt pajzsmirigybeteg, fokozottan érdemes odafigyelni a megelőzésre. Olyan apróságokkal mint a mértékletes édességfogyasztás, elégséges mennyiségű jódfogyasztás, rendszeres szűrővizsgálat, már nagyfokú védelmet nyújthatunk szervezetünk számára.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Száraz bőr: belső okok is állhatnak a háttérben

Az évszakváltás nem kedvez az érzékeny és a száraz bőrnek, ahogy bizonyos kozmetikumok sem, illetve a kevés folyadék fogyasztása, a fűtésszezon és a szél sem. Mindezek mellett azonban a bőrszárazság hátterében belső tényezők is állhatnak.

Vélemény, hozzászólás?