Teendők prosztata megnagyobbodás esetén

A prosztata, vagy dülmirigy a férfiak belső nemi szerveihez tartozik, Olyan váladékot termel, és tárol ami a hímivarsejtekkel, és az ondóhólyag váladékával együtt képezi az ondót. Ennek körülbelül a 20%-át adja. Kevésbé ismert érdekessége, hogy a mérete tinédzserkorban megduplázódik, és egészen 25 éves korig növekszik, mire eléri a kifejlett, körülbelül gesztenye nagyságot.

A prosztata megnagyobbodása nehézkes vizeléssel, gyakori vizelési ingerrel, és vizelettartási problémákkal jár, továbbá sajnos jelentősen megnöveli a prosztatarák kialakulásának kockázatát is.

Mit lehet tenni a prosztata megnagyobbodása esetén

Kegel-gyakorlatok, és testmozgás

A többség talán a hölgyeknél ismeri a Kegel-gyakorlatokat, a mélyizomtornát, de ez a férfiaknak is rendkívül hatékony vizelési nehézségek, vizelettartási problémák, vagy erekciós zavarok esetén. A testmozgás is nagyon ajánlott, pláne az ülőmunkát végzők esetében, mert a sok ülés extra terhet jelent a medencére, és lassítja a keringést.

Elhagyni az alkoholt és a koffeint

Prosztatamegnagyobbodás esetén azért érdemes kerülni az alkoholt és a koffeint, mert ezek tovább súlyosbítják az állandó vizelési ingert.

Relaxáció

A hétköznapok mókuskereke, és maga a problémás állapot is extra stresszt okozhat, ami a tünetek romlásához, felerősödéséhez vezet, ezért érdemes lehetőség szerint, minél többet relaxálni. Hatékony relaxációs technika például a mélylégzéses technika, a meditáció, a jóga, vagy az autogén tréning.

Bőséges folyadékbevitel

Prosztatamegnagyobbodásnál alapvető hiba, hogy sok érintett a gyakori vizelési inger miatt kevesebbet iszik. A csökkent folyadékbevitel miatt viszont besűrűsödik a vizelet, ami irritálja a húgyhólyag belsejét, ezzel felerősödik a vizelési inger. A bőséges folyadékbevitel ezzel szemben hígítja a vizeletet, emiatt enyhül az inger, így a visszatartása is könnyebb.

Zöldség, gyümölcs

Kifejezetten ajánlott a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, egyrészt ezek általánosságban is jót tesznek az egészségnek, másrészt konkrétan például a zöld leveles zöldségek, és a paradicsom hatékonyan enyhítheti a prosztatamegnagyobbodás kellemetlen tüneteit.

Forrás: care2.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Prosztatarák: a férfias (ál)szemérem nem segít

Saját felelősségünk, hogy a „velünk úgysem történhet meg” közhelyet hangoztatva figyelmen kívül hagyjuk-e az egyes betegségek előfordulási arányára vonatkozó statisztikákat, vagy a megelőzésre összpontosítunk. A prosztatarák megjelenésének gyakoriságára vonatkozó adatok ez utóbbi fontosságára figyelmeztetik, kiemelten a 40 éven felüli férfiakat.

Vélemény, hozzászólás?