Létezik vízallergia?

Összeférhetetlen betegségnek tűnik a vízallergia az emberi szervezet működésével, hiszen testünk tömegének több, mint fele víz. Ennek ellenére a vízallergia, más néven aquagén urticaira létező betegség.

Képzeld el, hogy pár percnél tovább nem tudsz fürdeni, és egészen enyhe tünetektől komoly fejfájásig vagy csalánkiütésekig terjed azoknak a kellemetlen következményeknek a listája, amelyet bőröd vízzel való érintkezése okoz.

egeszsegugyelet-betegsegabc-allergia-vizallergia-nagyA vízallergia nem belülről támadja az emberi testet, a lényege abban áll, hogy a bőrfelszín nem képes érintkezni vízzel, ritkán saját verejtékkel vagy könnycseppekkel sem. A betegségben szenvedők viszkető, égető érzésre panaszkodnak, a vízfogyasztással azonban nincsen problémájuk. A megfelelő mennyiségű víz ivása elengedhetetlen, így olyan esettel még nem találkoztak, amikor a sejtekben is ellenreakciók indultak volna a víz ellen.

Dr. Alan Babtist, a Michigani Egyetem allergia kutatója számolt be egy nehezebb esetről, amikor egy nő hiába zuhanyozott nagyon rövid idő alatt, migrénes fejfájás jelentkezett nála, így három naponta tudott csak egy gyors zuhanyt venni. Egy Angliában élő nő pedig a torkában is tapasztal fájdalmat vízfogyasztáskor, így csak gyümölcsleveket és teákat képes meginni.

Ennek a betegségnek annyira ritka az előfordulása, hogy körülbelül 35 főt tartanak számon a világban, akik vízallergiától szenvednek.

Az allergia kialakulásának pontos okai még nem ismertek és kezelése is nagyon nehéz. Vannak orvosok, akik a deszenzitizáció módszerével próbálkoznak.

Ez a módszer az allergiák esetében azt jelenti, hogy megpróbálják a szervezetet hozzászoktatni, ahhoz az anyaghoz, amelyre kórosan reagál, így az immunrendszer egy idő után nem kezd az allergénnel szembeni túlzott ellenállásba. A kezelés akár évekig is eltarthat, és idő előtti elhagyása azonnali visszaesést eredményezhet.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Aquagenic urticaria, más néven vízallergia

Pár csepp bőrre fröccsenő víz, már akár több órára viszkető, fájdalmas kiütések megjelenését eredményezi, egy hirtelen jött zápor, vagy a sírás is igazi tortúra.

Vélemény, hozzászólás?