Az idei év diétáinak jellemzői, előnyei, hátrányai 2.

Folytatjuk sorozatunkat a legnépszerűbb diéták pellengérre állításáról. Ebben a cikkben terítékre kerül az új Atkins-, az Alkaline- és a Cambridge-diéta. Fogyasszátok egészséggel.

egeszsegugyelet-eletmod-fogyokura-masodik-nagy

Az új Atkins diéta

Az Atkins diéta ígérete szerint testünk egy valóságos zsírégető gépezetté válik. Abból az elképzelésből indul ki, hogy ha elhagyod az étrendedből a szénhidrátot, fokozódik a zsírégetés. Az új Atkins diéta ugyanúgy ezen az elven alapszik csak egy változatosabb étrendet kínál, amelynek köszönhetően kiegyensúlyozottabb a szükséges tápanyag-, vitamin- és ásványi anyag fogyasztás.

Az első fázisban nem kizárólag csak fehérjét szabad fogyasztani, hanem minimális szénhidrátot is. Ugyanúgy megtörténik a hirtelen súlyvesztés, majd a további fázisok beállításával a fogyás lassul, az étrend kiegyensúlyozottabb és egyre több mindent megenged. Azonban mint mindegyik diéta esetében a rendszeres testmozgás itt is szükséges kiegészítő!

Előnye, hogy segítségével gyorsan meg lehet szabadulni a súlyfeleslegtől.

Kellemetlen mellékhatása a szénhidrát és a kevesebb rost fogyasztás miatt lehet rossz lehelet, szédülés, fáradtság, székrekedés. Az új Atkins diéta már több gyakorlati tanácsot ad, hogyan lehet változatossá tenni a diétát és a kezdeti gyors súlyvesztés motiváló lehet.

Az Alkaline diéta

Az Alkaline diéta hívei között olyan hírességek szerepelnek, mint Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston és Victoria Backhem.

A lúgosítás elvén alapuló étrend szerint a modern diéták legtöbbje savassá teszi szervezetünket, amely ízületi gyulladáshoz, csontritkuláshoz, fáradékonysághoz, vese- és májbetegségekhez vezethet. Az Alkaline diéta olyan ételek elhagyását írja elő, amelyek savasító hatással bírnak az emésztésre, és helyette egy lúgosító étrendet tervez.

Nem javasolja a gabonafélék, húsok, finomított cukor, tejtermékek, koffein és alkohol fogyasztását. Az Alkaline diéta szerint a lúgos-étrend segít a szervezet savasságát egészséges szinten tartani. Több fokozata van és vannak olyan követői is, akik elfogadják a 80/20 szabályt, vagyis, hogy 80%-ban zöldségeket, gyümölcsöket kell enni, és csak 20% hús és gabonafélét fogyaszthatunk. Követői gyakorlatilag több gyümölcsöt és zöldséget esznek mint az átlag.

Előnye, hogy egy alapból ajánlatos egészséges étrendre szoktatja a fogyókúrázót, viszont az egészséges szervezet saját maga szabályozza savasságát, így, aki fogyás céljából választja ezt a diéta típust, figyelnie kell például a tejtermékek elhagyásával felmerülő kalcium pótlására.

Időigényes beletanulni, hogy pontosan miket szabad enni és miket nem.

egeszsegugyelet-eletmod-fogyokura-masodik-nagy2

A Cambridge diéta

A Cambridge diéta egy hosszú távú súlymenedzsment program. Te döntheted el, mennyire szigorú módszert követsz, összesen 6 diétaterv közül választhatsz. Táplálék kiegészítők (pl.: fehérjepor) és turmixok fogyasztását javasolja egy alacsony kalóriatartalmú normál étrend mellett. Már a kezdéskor érdemes egy szakértő véleményét kikérni! A legtöbb ember hiszi, hogy a drasztikus kalóriacsökkentéssel lehet a leggyorsabban lefogyni, ez a diétatípus pontosan így működik, és ha helyesen fogyasztod mellé az javasolt kiegészítőket, akkor valószínűleg a vitamin- és ásványi anyag pótlás is rendben lesz.

Ennek a diétának is lehetnek hasonló mellékhatásai, mint az Atkins diétának (rossz lehelet, fáradtság, szédülés, ingerlékenység, stb.), valamint a normál étkezéseket egy por összerázására cserélni társadalmilag elszigetelt érzést kelthet. Fennáll a veszély, hogy hamar unalmassá válik, továbbá ragaszkodni kell szigorúan a tervhez, hogy ne váljon veszélyessé az egészségre a drasztikusan kevés kalóriafogyasztás.

A következő cikkben „megkóstoljuk” és elemezzük a South Beach-, Slimming World- és a Slim-Fast diétákat. Tarts velünk!

Forrás: nhs.uk

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tökéletes ételek éhgyomorra

Egészségünk érdekében fontos minden nap reggelizni, a szakértők még azt is megkockáztatják, hogy a egészségtelen reggeli is jobb, mint a semmi. De! Amikor alvás, után pihen, és még üres a gyomor, nem mindegy, hogy mivel indítjuk a terhelését. Ébredés után először is érdemes egy pohár vizet meginni ébresztésnek, kutatások alapján például éhgyomorra egy fél liter víz megivása, felgyorsítja az anyagcserét.

Vélemény, hozzászólás?