(x) Milyen fogszabályozási lehetőségek vannak manapság?

Jó hír, hogy sosincs késő a fogszabályozáshoz, bármely életszakaszban biztonságos és tartós eredményt nyújt. Ehhez érdemes jól megválasztani a fogszabályozó típusát.

A fogszabályozás bevált típusai a láthatóktól a láthatatlan megoldásokig

Hagyományos szerkezetű fogszabályozó

A hagyományos szerkezetű, rögzített fémkészülék felnőttek, fiatal felnőttek részére egyaránt hatékony, pénztárcakímélő választás, amivel a nagyobb fokú szabályozatlanság is kezelhető. Alapos tisztítást tesz lehetővé, védi a fogsort, határozottan rendezi a fogak egyenetlenségét. Ugyanakkor a fogakra helyezett tappancsok fémből készülnek, ezért evés, beszéd és mosoly közben is látszanak.

Lágy erőkkel működő fogszabályozó

A hagyományos megoldáshoz képest a lágy erőkkel működő fogszabályozók, melyek szintén rögzített fémkészülékek, kíméletesebben szabályozzák a fogsort, viselésük is komfortosabb. hatásosak kisebb és nagyobb fokú szabályozatlanság kezelésére vagy korábbi kezelési elképzelések korrigálására felnőttek és fiatal felnőttek számára. Fog-, csontbarát eljárást nyújtanak, kis erőleadással dolgoznak folyamatosan, gyorsabban szabályozzák a torlódott fogazatot. Általuk elkerülhetők a helyteremtő foghúzások. Fémből készült tappancsai látszanak evés, beszéd, mosolygás közben.

Esztétikus fogszabályozók

A hagyományos fogszabályozó készülékek között is vannak esztétikusabb eszközök, melyek felnőttként is komfortosabb megoldást nyújtanak a fogsor-rendezésre. Amellett, hogy a rögzített fogszabályozók hagyományos verziója fémből készül, léteznek porcelán, illetve fém és porcelán ötvözetek is. Ez esetben az ívek a fog színével egyező teflonbevonatot kapnak, szinte láthatatlanok. Szintén esztétikus választás a zafírkristályból készült fogszabályozó is, ami átlátszó. Ez az eljárás költségesebb megoldást jelent.

Kivehető fogszabályozók

Leginkább éjszakai vagy csak néhány órás nappali viseletre javasoltak a kivehető fogszabályozó készülékek gyermekek és vegyes fogazattal rendelkező gyermekek részére. Elsősorban megelőzésre javasolt fogszabályozási folyamat, de időnként felnőtt korban is elegendő megoldás lehet. Több típusa létezik. Jórészt műanyagból készülnek, de modernebb verzióban szilikonos, gumis, rugalmas verzióban is megtalálhatók. Így akár divatkellékké avanzsálhatók, mivel mintás és színes változatuk is van. A gyerekek örömmel viselik ezeket a vidám kiegészítőket. Eredményességük azon múlik, milyen hosszú időn keresztül és milyen gyakorisággal viselik.

Láthatatlan fogszabályozók

Ha valaki a legnagyobb titokban szeretné rendezni a (fog)sorait, azt is megteheti a láthatatlan, kivehető, műanyag, áttetsző, fogszabályozó készülékekkel felnőttek és fiatal felnőttek részére. Úgy teszi lehetővé a fogak szabályozását, hogy nincs szükség hozzá ívekre, bracketekre, kiegészítőkre. Fém helyett biokompatibilis gyanta sínt helyeznek a fogakra, szinte észrevehetetlen, könnyen kivehető, tisztítható. Kisfokú torlódások javítására alkalmas. Teljesen áttetsző, fogakra szabott, ezred milliméter pontosságú, számítógéppel tervezett és számítógép-vezérléssel kivitelezett technológiával készül. Költségesebb és nem alkalmas nagyobb fokú eltérések korrigálására.

Egy rendezetlen fogsor a szépséghibán túl akadályozhatja az evés, rágás, önkifejezés folyamatát is. Miért fognád vissza a mosolyodat, miért ne nevethetnél egy jóízűt önfeledten? Arról, hogyan alakulnak a fogszabályozó árak Budapesten ITT tájékozódhatsz.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ötven nap alatt a Föld körül… daganatos betegséggel (x)

Cadart Máriával tavaly (2022 novemberében) készítettünk interjút, akkor betegségéről (gyomor- és petefészek-daganatáról) és a frissen beültetett katéter használatáról mesélt. Néhány hónappal később, 2023 márciusában újra elbeszélgettünk vele, miután egy hosszú, szinte kalandregénybe illő utazás során hazaérkezett Melbourne-be…

Vélemény, hozzászólás?