Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Mire utalhatnak a menzesz zavarai?

Nőiességünk egyik meghatározó eleme az egészséges, rendezett menstruációs ciklus. Hormonháztartásunk egy finoman hangolt mechanizmus, amelyben egy kicsi változás felboríthatja a rendet. Sok hölgynek problémája van a rendszertelen, kiszámíthatatlan ciklussal, a túlzott vérzéssel vagy rosszabb esetben a havi menzesz elmaradásával. Cikkünkből kiderül, melyik problémának milyen okai lehetnek.

egeszsegugyelet-betegsegabc-nogyogyaszat-menzesz-nagy1

Amenorrhoea – amikor egy nő egyáltalán nem menstruál

Két fajtáját különböztetjük meg: primer és szekunder. Primer amenorrhoeáról beszélünk, ha az érintett 16. életévének betöltéséig egyetlen egyszer sem menstruált. Állhatnak kisebb bajok a háttérben, de legtöbb esetben valamilyen genetikai probléma, vagy anatómiai eltérés okozza a zavart. A szekunder esetében a páciensnek korábban volt menzesze, de valami miatt legalább három hónapja elmarad.

Az amenorrhoea hátterében gyakran életmódunkból adódó rendellenességek állhatnak, például sok stresszhelyzet, megterhelő sportolás, lelki problémák, de rosszabb esetben komoly betegség is okozhatja a menstruációs zavarokat (leukémia, vesebetegség, táplálkozási zavarok). Gyakran ezeknek az egyik elsődleges, súlyos tünete a menstruáció elmaradása.

Menorrhagia –  túl erős menstruáció

A menzesz normál esetben körülbelül 4-7 napig tart. Ha azonban ennél hosszabbak a nehéz hetek és abnormálisan erős vérzést tapasztalunk, az hosszú távon kóros vérszegénységhez vezethet. Feltétlenül kivizsgálásra van szükség, ha ennél hosszabb ideig tart és erős vérzéssel jár a menzeszed, vagyis ha óránként legalább kétszer kel tampont vagy betétet cserélned átázás miatt.

Ha esetleg vérrögöket tapasztalsz, vagy rosszul lét, gyengeség jellemez és 21 napnál rövidebb a ciklusod akkor is legyél óvatos és inkább vizsgáltasd ki magad. Ha a pároddal való együttlét után gyakran pecsételő vérzést tapasztalsz, aggodalomra adhat okot.

Nem feltétlenül áll a háttérben gyógyíthatatlan vagy súlyos betegség, kisebb, könnyen kezelhető elváltozások gyakrabban okoznak fokozott mértékű menstruációt, amelyen nőgyógyászunk könnyedén segíthet, ezért mindenképpen fontos a kivizsgálás.

A menstruációs zavaraink valamilyen anatómiai, hormonális elváltozásnak lehetnek tünetei, amelyek korai felfedezése sok kellemetlenségtől óvhat meg minket. A rendszeres nőgyógyászati szűréssel, valamint azonnali kivizsgálással, ha valamilyen elváltozást észlelünk, kiküszöbölhetünk súlyosabb szövődményeket is.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Természeti kincseink a gyógyvizek

Kis hazánk rengeteg wellness és gyógyfürdő lehetőséggel áldott, néhány ismeretet és szabályt azonban érdemes szem …

Vélemény, hozzászólás?