11 + 1 ok, ami meddőséghez vezethet a nőknél

Minden kerek az életetekben, csak a gyermekáldás hiányzik? Sok pár pánikba esik, amikor számtalan próbálkozás után sem jön a baba. A félelmük sajnos nem alaptalan, mivel Hazánkban is egyre több pár életét keseríti meg a meddőség. Szerencsére sok esetben azonban olyan tényezők állnak a háttérben, amelyek kezelhetőek, és nem fosztanak meg egy életre attól, hogy végre szülővé válj.

Mikor beszélünk meddőségről?

Ha fogamzásgátló módszerek alkalmazása nélkül, rendszeres szexuális együttlét mellett sem következik be egy éven belül a várt terhesség, meddőség gyanúja áll fenn. Ilyen esetekben a terméketlenség főforrását 50%-ban a nőnél keresik, 35%-ban a férfinál, és 10 % van arra, hogy az ok mindkettőjüknél fennáll. A maradék 5% esetében pedig a teherbe esést meggátló ok abszolút ismeretlen.

Mi a különbség az elsődleges és a másodlagos terméketlenség között?

Nőknél az elsődleges fogamzó-képtelenség annyit tesz, hogy az érintett nő még soha nem adott életet egy gyermeknek, és soha nem fogant meg. Másodlagos meddőségről akkor beszélünk, ha már egy vagy több szülés után következik be a terméketlenség.

11 ok, ami meddőséghez vezethet a nőknél:

 1. Gyulladás a méhben, a petefészekben, petevezetékekben. A folyamat hatására lenövések akadályozhatják meg a petesejt kipattanását, vagy szállítását. A gyulladásokat a hüvelyen át bejutó baktériumok is okozhatják, de sok esetben felfázás áll a háttérben.
 2. A mesterséges fogamzásgátlás túlzásba vitele olyan mértékben felboríthatja a szervezet hormonháztartását, hogy szintén előidézhet meddőséget.
 3. Policisztás ovárium szindróma. Ebben az esetben a petesejt nem tud megérni, kipattanni a petefészekből. Ha ez a probléma áll fenn, akkor a menses is ritka. Szerencsére a betegség ultrahang vizsgálattal könnyen leleplezhető.
 4. A méh elhelyezkedésének rendellenességei, azaz a túl előre-, vagy túl hátrahajló méh esetén szintén nehezebb a teherbeesés. Ez megállapítható manuális nőgyógyászati vizsgálattal és ultrahanggal is.
 5. A méh bizonyos fejlődési rendellenességei szintén okozhatnak meddőséget. Két cső- a Müller-féle cső összeolvadásából alakul ki a méh és a petevezetékek. Fejlődési rendellenességnek nevezzük, ha az összeolvadás egészében elmarad, vagy csak részben valósul meg.
 6. Az endometriózis jelensége szintén összefüggésbe hozható a terméketlenséggel. Bár ez még nem bizonyított, mégis számos eset igazolja, hogyha az endometriózist megszüntetik, megtörténhet a teherbe esés. A szinte elviselhetetlen menstruációs görcsök erre a problémára utalhatnak.
 7. A hormonális egyensúly kibillenése szintén nagymértékben befolyásolja a termékenységet. Ez a probléma áll fenn, ha a tejelválasztást serkentő hormon, vagy a férfi nemi hormon túltermelődik. Kevés tüszőhormon vagy kevés sárgatest képződik. Sőt a pajzsmirigy-hormonszintjének ingadozása szintén vezethet meddőséghez.
 8. A méhnyakban termelődő nyák ondósejt elleni tulajdonsága. Az itt lévő mirigyek által termelt nyák ondósejt ellenanyag, ami megbéníthatja a spermiumokat, így azok képtelenek célba érni.
 9. Az sem ritka, hogy túlságosan kemény a petesejtet körülvevő burok, így a spermium nem képes áthatolni rajta.
 10. Ezen kívül különböző enzim zavarok és kromoszóma rendellenességek is akadályozhatják a teherbeesést.
 11. És természetesen nem szabad megfeledkezned a lelki okokról, a pszichés terhekről, félelmekről és stresszhelyzetekről, melyek jelenléte szintén akadályt képezhet a családdá válás útjában. A lelki gondok nem csak következményei, de könnyen az okai is lehetnek a testi terméketlenségnek.

+1 Párkapcsolati felelősség az „áldatlan állapotért”?

Ha így állunk a problémához, azzal csak a kapcsolatunkat mérgezhetjük meg, holott ilyenkor még nagyobb szükségünk van az összefogásra. Azonban az, hogy a meddőség melyik félnél jelentkezik, a kezelés során fontos szempont. Ha hasonló időszakot kell átvészelned a Kedveseddel, akkor érdemes szem előtt tartanotok azt, hogy az egyetlen esély, ha elfogadjátok a helyzetet és együtt igyekeztek azt megoldani, nem pedig egymást hibáztatva.

Tudtad? Az olyan egészségügyi okok listáján, amelyek válást eredményezhetnek, a meddőség a második helyen áll. Ez elsősorban annak a ténynek köszönhető, hogy a sokéves kudarcba fulladt próbálkozás, egymás hibáztatása, végül felőrli mindennek az alapját, azaz a kapcsolatot.

Amellett, hogy szakorvoshoz fordulsz a problémáddal, érdemes a lelkedet is megvizsgálni és, ha lelkileg már készen állsz az anyaságra, akkor remélhetőleg a tested is készen áll majd rá.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Endometriózis ellen segít a teherbeesés.

Szövetek tévúton – az Endometriózis

A terhesség megoldás lenne, de emiatt nem eshetsz teherbe? Az endometriózis elnevezést egyre gyakrabban kapcsoljuk össze a teherbeesés …

Vélemény, hozzászólás?