Aranyat ér, ha időben cselekszel ezeknél az aranyér tüneteknél

A többség nem szívesen megy orvoshoz, aranyérrel pedig pláne, ám bizonyos tünetek arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad halogatni a szakorvos felkeresését. Általánosságban elmondható, hogy ha 1 hét után sem múlnak a kellemetlen, fájdalmas panaszok, már ajánlott orvoshoz fordulni, bizonyos jelek pedig már egyértelművé teszik, hogy szakértő segítség nélkül drasztikusan súlyosbodhat az állapot.

Vérzés fokozódás

Leginkább a belső aranyér egyik specifikus tünete a székelés után jelentkező vérzés, ami még enyhe fokú aranyérnél nem jár fájdalommal, csekély mennyiségű és világos piros színű. Amikor már egyre gyakrabban fordul elő, egyre több a vér, netán besötétedik a széklet színe, mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni. Egyrészt a vérveszteség miatt vérszegénység, vashiány veszélye fenyegethet, másrészt komolyabb problémák lehetősége is felmerülhet, amiket sürgősen kezelni kell.

Fájdalom erősödése

Jellemzően előrehaladott állapotban a belső aranyérnél is jelentkezhet olyan fájdalom, mint ami a külső aranyér elsődleges panasza. Ilyenkor tapintható kis dudor keletkezik a végbélnyíláson kívül, és tompa vagy nyilalló fájdalommal jár. Nem csak székeléskor érzékelhető, hanem idővel állandósulhat, és folyamatos diszkomfort érzést okoz, a hétköznapi teendőket is megnehezítve. A fokozódó fájdalom, a vérzéshez hasonlóan utalhat más betegségekre is, ezért nem szabad késlekedni, proktológus segítségét kell kérni az okok pontos tisztázásához.

Váladékozás, gyulladás

A külső aranyér fokozottan ki van téve a külső hatásoknak emiatt nagyon sérülékeny, könnyen begyulladhat, sebesre dörzsölődhet, váladékozhat. Sőt, ez a veszély nem csak külső aranyér esetén áll fenn, mert az előrehaladott állapotú belső aranyér szintén kitüremkedhet. Ezeket a kellemetlen panaszokat a szakorvos könnyen tudja orvosolni, és a panaszok hamar megszűnhetnek.

Hőemelkedés, láz, gyengeség

Ha az aranyeres panaszokhoz hőemelkedés, láz, gyengeség társul, nagy az esélye, hogy valamilyen, orvosi kezelést igénylő szövődmény alakult ki. A leggyakoribb az aranyeres krízis vagy az aranyérben megjelenő vérrög, amelyek akkor jelentkeznek, ha az aranyeres csomó az ánuszon kívülre szorul. Aranyeres krízis esetén babnyi méretű kemény, fájdalmas, kékes-lilás csomó tapintható a végbélnél; a lelassult keringés, pangó vér miatt felbukkanó vérrög szintén egyszerűen kitapintható, legkönnyebben az állandó, nyomó jellegű fájdalomról ismerhetjük fel.

Végbéltájéki viszketés

Mindkét aranyér típusnál gyakran jelentkezik a kellemetlen végbéltájéki viszketés. Amennyiben néhány napnál hosszabb ideig tart, és annyira intenzív, hogy már aludni sem hagy, mindenképpen orvoshoz kell vele fordulni. Jó tudni, hogy szerencsére ritkán, de ez a szimptóma végbéldaganatra is utalhat, emiatt jobb az elővigyázatosság.

Az aranyér kezelése, és megelőzése

A terápia az aranyér súlyosságától függ, így a tünetmentes aranyér rendszerint nem igényel kezelést, előrehaladott állapotban viszont gyógyszerre, súlyosabb esetekben sebészeti beavatkozásra is szükség lehet. Az aranyér kialakulásának esélyét nagyban csökkentheti a rostdús táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a bőséges folyadékbevitel, és a hosszú ideig tartó egy helyben ülés, vagy állás kerülése.

Forrás: HaziPatika.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Bélpolipra figyelmeztetnek ezek a tünetek

A bélpolipok rendkívül gyakori képződmények, kinövések a vastagbél belső falán. Több típusuk is van, és többféle formában jelentkezhetnek, változatos lehet a méretük, és a számuk is. Az esetek nagy részében ártalmatlanok, amiatt kell figyelni rájuk, mert könnyen rosszindulatúvá válhatnak.

Vélemény, hozzászólás?