Miért fontos megelőzni a láb bütykeinek kialakulását?

A hallux valgus, hétköznapi nevén bütyök, egyike a láb leggyakoribb deformitásainak. Akkor beszélhetünk bütyök kialakulásáról, ha a nagylábujj alappercén csontkinövés keletkezik. Torzítja a láb külsejét, és meglehetősen nagy esztétikai gondot okoz a hölgyek és urak körében is, elsősorban mégis a gyengébb nemet sújtja.

Fő okozói

A rosszul megválasztott lábbelik, a lábujjakat összenyomó magassarkú, körömcipők, de a láb harántboltozatának süllyedése, a lúdtalp is okozhatja.

A lúdtalp következtében megváltozik a láb terhelése, a lábfej a lábujjak tövénél szélesebbé válik, és a megváltozott súlyeloszlás következtében az inak a nagylábujjat a másik négy ujj felé húzzák.

A nagyujj vagy más néven öregujj elhajlása okozza azt, hogy az alapperc az ellentétes oldalon kitüremkedik, és hosszabb távon csontkinövés jön létre.

Kezdetben ezt a jelenséget esztétikai problémaként éljük meg, és a cipővásárlásnál okoz gondot, később azonban egyre több fájdalommal is jár! Az állandó irritáció miatt, létrejövő nyomás hatására a kitüremkedés könnyen gyulladásba jön, és ilyenkor égető fájdalmat okoz. A dörzsölődés hatására ezen a területen, akár fekélyes seb is kialakulhat.

Minél később kezdjük el kezelni a láb deformitásait, annál komolyabb, csúnyább és súlyosabb ortopédiai elváltozásoknak tesszük ki magunkat.

A megfelelő cipő kiválasztása már fél siker lehet a megelőzés terén

Mindenképpen érdemes olyan lábbelit választani, ami illeszkedik lábaink anatómiai formájához, nem okoz nyomást sehol, nem szoros. A rossz cipők nem csak bütyköt, lúdtalpat vagy vízhólyagot okozhatnak, de tyúkszemet, erős bőrkeményedést, és visszafordíthatatlan bőrelváltozásokat is. A bütyök kialakulásához az eddig felsoroltakon kívül örökletes hajlam is vezethet, valamint különféle ízületi gyulladások is okozhatják, de a rosszul megválasztott lábbeli minden esetben csak tovább ront a helyzeten.

Kevesen tudják, hogy az anatómiailag előnytelen cipő képes megváltoztatni a lábméretet, elősegítheti az inak rövidülését, ami szintén nagyfokú deformitáshoz vezet. Az a cipő, ami abszolút lábra termett, sehol sem nyomja a lábat, nem szorítja egymáshoz a lábujjakat, egyenletesen oszlik el benne a súly, a sarka közepesen nagy, nem lapos, de nem is túl magas.

A megelőzést a jó lábbelin túl tovább segíti a harántboltozatot megemelő lúdtalpbetét, amivel megállítható a kezdeti folyamat, megelőzhető a nagylábujj elfordulása, a bütyök, csontkinövés kialakulása is, de a gumiból készült, rugalmas bütyökkorrektor is nagyon hatásos megoldás megelőzés esetén is.

Gyanú esetén érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni a problémával, így személyre szabott talpbetét is készíttethető, mivel a szabvány betétek nem mindig felelnek meg mindenkinek.

A már említett bütyökkorrektor, vagy a pihenő időszakban alkalmazható lábujjsín szintén segíthet megelőzni az öregujj deformációit, de ajánlott a lábak, lábujjak rendszeres tornáztatása is.

Ha már megtörtént a baj, és kifejlődött a lábunkon a bütyök

Akkor annak már csak tüneti kezelése lehetséges, azaz a gyulladás-, a fájdalomcsillapítása. Ez történhet különböző hűtőzselék alkalmazásával, vagy szájon át gyógyszeres kezeléssel. Bár utóbbi olyan kellemetlen mellékhatásokat okozhat, ami a gyomrot és a bélrendszert is érinti.

Nagyobb fájdalom esetén az orvos szteroid injekcióval, gyulladáscsökkentővel segíthet a panaszok enyhítésében, de a kifejlett bütyök végleges eltávolítása már csak műtéti úton lehetséges. Ez pedig úgy történik, hogy az adott csontkinövést levésik, és korrigálják a nagylábujj helyzetét. Fájdalmas, és kellemetlen beavatkozás, amit odafigyeléssel meg is előzhetsz! Érdemes.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ősz se szegje fittséged

Amilyen színes és szép az ősz, a hűvösebb, borongósabb novemberi napok, annyira tudnak lehangolóak lenni. Ha mindez megfázással, köhögéssel, náthával társul, még rosszabb. Mutatunk néhány tippet, hogy ősszel és télen is egészségesebb és fittebb lehess.

Vélemény, hozzászólás?