Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Véres széklet – Mik okozhatják, és mikor kell orvoshoz fordulni?

Az észlelők 80%-a nem fordul orvoshoz sajnos, a véres széklet ürülését követően, elintézik egy legyintéssel, hogy biztos csak az aranyér vérzik. Azért valószínűleg nem hagyja nyugodni az illetőt, a vastag- és végbélráktól való félelem (jogosan), mert ha a széklet vérrel keveredik több súlyos betegségre is utalhat.

A világos piros véres széklet okai: 

  • ha a vér világos piros színű, bevonja a székletet, vagy rácsöppen a WC csészére, vagy a WC papírt színezi meg, az leggyakrabban a végbélből és az anusnyílásból származik aranyér, berepedés, hámsérülés következtében. 
  • ha a világos piros vér elvegyül a megszokott állagú széklettel, az a bél felsőbb szakaszából származik és leggyakrabban vastagbél daganatot jelez. 
  • ha a világos piros vér hasmenéses székletürítéssel párosul, akkor leggyakrabban fertőzés, vagy krónikus gyulladásos bélbetegség, esetleg daganat a tünetek okozója.
Fekete, sötétbarna színű akkor a széklet,
  • ha a vér a bélcsatorna felső szakaszából származik, feketére, sötétbarnára, hígra (magas víztartalom) változtatja a székletet. A gyomor, és a vékonybél emésztő folyamatai módosítják a vér színét, ezért látjuk szurokszerűnek. A szurokszéklet a nyelőcsőből, a gyomorból, vagy a vékonybélből származhat, de véres vagy vörös, sötét ételek (hurka, nyers hús, vörösbor, áfonya, csokoládé), vagy széntabletta is okozhat ilyen jellegű székletet.
A székletben található, szabad szemmel nem látható vér
  • is komoly problémára utalhat. Friss kutatás szerint jelezhet keringési, légzőszervi, emésztési, vérzési, hormonális, vagy neuropszichológiai rendellenességet. Továbbá olyan gyulladást is a szervezetben, amely más daganatos betegségekkel (nem vastagbélrákkal), vagy Alzheimer-kórral is összefügghet (krónikus gyulladás fennállása esetén is nagyobb eséllyel alakulhat ki többféle ráktípus és az Alzheimer-kór is).

Még oka lehet a vérzésnek ételmérgezés (ha E. coli, Salmonella, vagy Shigella baktériumok okozzák), gyomorfekély (Helicobacter pylori nevű baktérium okozza), Crohn-betegség, végbélpolip (lehet jó-és rosszindulatú elváltozás is), de okozhatja a rendszeresen szedett aszpirin, vagy vérhígító is.

Kinek kell (sürgősen) orvoshoz fordulni?

  • Azoknak, akiknél bármely életkorban a véres széklet a székelési szokás megváltozásával jár (laza, vagy gyakoribb székletürítés legalább 6 héten keresztül).
  • Minden 60 év feletti személynek, akinél véres széklet jelentkezik akkor is, ha végbél tünetei nincsenek.
  • Azoknak a 60 év feletti hölgyeknek és uraknak, akiknél a székelési szokás hirtelen tartósan megváltozik (akkor is ha nem társul végbélvérzéssel, vagy véres széklet ürítésével).
  • Minden, a végbélben tapintható elváltozással rendelkező betegnek!
  • Minden férfinak, akinél ismeretlen eredetű vashiányos vérszegénység lép fel, illetve a vashiányos hölgyeknek a menopauza utáni életkorban.

Figyelem: a székletet a cékla, a paradicsom, vagy a bogyós gyümölcsök is elszínezhetik annyira, mintha véres lenne. Ezért midnig érdemes átgondolni, milyen ételeket fogyasztottunk a korábban, nehogy fölöslegesen aggódjunk.

A (biztosan) véres széklet veszélyes betegség jele lehet, jobb megelőzni a bajt, és időben orvoshoz kell vele fordulni!
Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

(x) Magán mentő választása egyszerűen – a legfontosabb szempontok

A számunkra megfelelő magán mentő kiválasztásra során jó, ha néhány dologra figyelünk - mutatjuk, hogy miket érdemes keresni egy magán mentőszolgálatban.

(x) Milyen fogszabályozási lehetőségek vannak manapság?

Jó hír, hogy sosincs késő a fogszabályozáshoz, bármely életszakaszban biztonságos és tartós eredményt nyújt. Ehhez érdemes jól megválasztani a fogszabályozó típusát.

(x) Amit a fogínyvérzésről és a fogínybetegségről tudni érdemes

Amennyiben fogínyvérzést tapasztal, minél előbb keresse fel fogorvosát, hogy azonosíthassa a probléma okát. Az alábbiakban a fogínyvérzés leggyakoribb kiváltó okáról, a fogínybetegségről lesz szó.

(x) Minden egy helyen a CBD-ről!

A CBD olaj mára kifejezetten ismertté, elterjedtté vált. Egyre többen tudni vélik, hogy mire is jó, hogy nem bódít, nem kábít, viszont nagyon is pozitívan befolyásolhatja a szervezet optimális működését. Az egészség támogatása pedig kétségtelenül életkortól, egyéni állapottól függetlenül kulcsfontosságú. De azért még mindig nagyon sok a kérdőjel a témában, tehát célszerű megbízható forrásból tájékozódni.

A környezettudatos mosás hátulütői

A környezettudatosságnak ezzel a módjával magadnak árthatsz

Egy friss kutatás mutatott rá arra, hogy az alacsony hőmérsékletű mosás nemcsak nem tisztítja meg a baktériumoktól az adott ruhadarabot, hanem még ideális táptalajt is biztosít nekik a szaporodáshoz. Ilyen baktérium a szalmonella, kólibaktérium (E. coli), két komoly fertőzést okozó bacilus, amik hemzseghetnek akár az alsóneműinken is.

Nyerj komplex laboratóriumi szervi szűrőcsomagot 26.000 Ft értékben! (x)

Derítsd ki rövid időn belül milyen állapotban vagy egy főorvosi laboratóriumi szervi szűrőcsomag révén az …

Nyeremény

Hogyan nyerhetsz 3 dimenziós totálképet a szervezeted állapotáról? (x)

A teljes tested 3D-s ESG vizsgálata révén. De most még többet is nyerhetsz, ha részt veszel legújabb nyereményjátékunkban. Játssz és nyerj, akár hosszabb életet is a nyereménnyel!

Nyereményjáték parajdi sópárna csomag.

Édes álmok anti allergia és asztma parajdi sópárna csomag

Nyerd meg az Életsó Parajdi só- és illatpárna csomagját, és legyenek szép álmaid! (X)

Gyakornoki lehetőség az EgészségÜgyeletnél!

Dől belőled a szó? Az jó! Online egészségmagazinunk várja elsősorban újságíró, kommunikáció, illetve magyar szakos …

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?