Vannak helyzetek, amikor muszáj megfelelő diétát tartanunk az egészségünk érdekében. Ilyen az epeköves roham, néhány májbetegség, anyagcsereprobléma, vagy az epekő- vagy epehólyag-műtét utáni lábadozás. A megfelelő étrend betartásával nem csak a fájdalom és a görcsök előzhetőek meg, de akár a már eltávolított epekő kiújulása is.
A szerep, amit az epénk tölt be a szervezetünk működésében
A májunk és az epénk szoros együttműködésben látják el a funkcióikat. A hasüreg jobb felső részén helyezkedik el a májunk, ez alatt pedig az epénk. A máj a hozzá érkező vért megtisztítja, szénhidrátokat raktároz, szabályoz néhány anyagcsere-folyamatot és epét választ ki. Az epehólyagból az epevezetéken keresztül az epe a vékonybélbe jut. A zsírokat részecskékre bontja, részt vesz az A-, D-, E- ÉS K-vitamin felszívódásában, segít a vízkiválasztásban, ezáltal a béltartalom előrehaladásában is.
A szabad és tiltott ételek epebetegek számára
Az epe megbetegedései alatt elsősorban a kövességet, az epehólyag- és epeút gyulladását, valamint az epehólyag-daganatot értjük. Utóbbi szerencsére ritka jelenség. Az epebetegségek tünetei minden esetben kellemetlenek a komolyabb görcsöktől, a lázon, hányáson, emésztési zavarokon át az általános rosszullétig sokfélék lehetnek a szimptómái.
Akut rohamot követően vagy műtét után a diéta kifejezetten javasolt. Ebben az esetben a teljes koplalás után fokozatosan kell visszatérni a kímélő étrendhez 5-6 nap alatt. A krónikus epebántalmak esetében ajánlott a rostban gazdag zsírban szegény táplálkozás.
Szem előtt tartandó alapelvek epediétához
- Naponta többször kevesebbet enni (kb. 4-5 alkalommal)
- Minimalizálni a zsírbevitelt
- Magas rosttartalmú ételek fogyasztása javasolt, ugyanakkor kerülendők az éretlen gyümölcsök
- A szárazhüvelyeseket hagyjuk el, alkalmazzunk minél kevesebb fűszert az ételek készítésénél
További tanácsok a könnyebben emészthető étrend kialakításához epebetegek részére
- Pürésítsük a zöldségeket, gyümölcsöket
- Pároljuk, grillezzük a húsokat vagy alkalmazzunk sütőzacskót/ római tálat a készítésükhöz
- A csirkét bőr nélkül süssük
- A levest hidegen lássuk el zsíradékkal
- Sűrítsünk kefires habarással
- Főzzük fedő nélkül a puffasztó zöldségeket
- Hanyagoljuk a rántott ételeket
- Ne alkalmazzunk használt olajat az ételek készítéséhez
Amit az epebetegek szabadon fogyaszthatnak
- főtt, grillezett sovány húsok
- tőkehal, pisztráng, csuka, hekk
- krumplipüré, párolt rizs, nokedli, grillezett zöldségek
- cukor nélküli kompótok, alma, körte, barack héja nélkül
- burgonya, spenót, sóska, répa, borsó, zöldbab
- sovány tej, zsírszegény sajt, – túró, joghurt, kefir
- kevés tojás
- zöldfűszerek (petrezselyem, kapor, rozmaring, stb.)
- teljes kiőrlésű pékáru, piskóta, keksz
Amit az epebetegeknek tilos fogyasztani
- olajban sült húsok, rántott húsok, szalonna, kolbász, máj és belsőségek
- ponty, angolna, tonhal, szardella
- krokett, hasábburgonya, röszti
- banán, szőlő, aszalt gyümölcsök
- száraz bab, lencse, káposzta, kelbimbó, uborka, paradicsom, paprika
- tejszín, vaj, zsíros tej, érlelt sajt
- rántotta, tükörtojás
- csípős fűszerek (bors, chili, csípős fűszerpaprika)
- vajas krémmel töltött sütemények, még meleg élesztős tészták, fánkok
Forrás: Egészségtükör