A leginkább veszélyeztetett korosztály: álmatlanság, mint rizikófaktor

A krónikus álmatlanság, más néven inszomnia a rendelkezésre álló adatok szerint hazánk lakosságának több mint 9 százalékát érinti. Ez az információ nem csak azért elkeserítő, mert sokakat érint, de egészségügyi következményei is súlyosak mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály esetében.

Többszörös kockázat fenyegeti a 18-43 év közötti álmatlanokat

Az álmatlanság következtében a szervezetben gyulladásos folyamatok indulhatnak meg, melyek egészen a stroke-ig gyűrűzhetnek. Azok esetében, akik inszomniával küzdenek, 54 százalékkal nagyobb az esély arra, hogy stroke alakuljon ki. Ennél is nagyobb kockázat fenyegeti a fiatalabb inszomniásokat, mivel a 18-43 év közöttiek nyolcszor annyi eséllyel kaphatnak agyvérzést, mint azok, akik nem küzdenek alvásproblémákkal.

A világon évente közel 15 millió ember kap stroke-ot. A halálokok között is vezető betegség – az esetek 1/3-ban halált, 2/3-ban pedig súlyos károsodást vagy valamilyen szintű rokkantságot eredményez. A stroke kimenetele nagyban függ attól, hogy melyik agyi területen alakul ki elzáródás.

A stroke-ra figyelmeztetnek az alábbi tünetek:

  • a száj vonalának hirtelen félrehúzódása, lecsüggedése,
  • hirtelen kialakuló beszédértési probléma, érthetetlenné váló beszéd, artikuláció, hangképzési zavar,
  • hirtelen kialakuló, egy- vagy kétoldali látásprobléma, féloldali vakság,
  • hirtelen fellépő szédülés, egyensúlyzavar, bizonytalan járás, eszméletvesztés,
  • minden előzmény nélkül jelentkező erős fejfájás,
  • zavartság, memóriaprobléma, az érzékelés, illetve a térbeli tájékozódás zavara.
  • Jó tudni: A felsorolt szimptómák közül már egyetlen egy is stroke-ot jelezhet!

Az alvászavarok és a stroke közötti kapcsolat egyértelmű, ugyanakkor a kutatók még nem tudták pontosan meghatározni az összefüggés hátterében álló okokat. A stroke mellett az álmatlanság olyan fizikai, mentális következményekkel jár, mint a fizikai terhelhetőség nagy mértékű csökkenése, állandósult fáradtság, szédülés, különböző pszichiátriai tünetek (szorongás, hangulatingadozás, depresszió), romló kognitív képességek (tanulási zavarok, koncentrációs probléma, memóriazavar).

Az alvás élettani szerepe

A kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrend, a rendszeres testmozgás mellett az egészség harmadik fontos pillére az alvás. Alvás közben számtalan létfontosságú folyamat zajlik a testünkben, amik révén csökken a lelki-testi-szellemi fáradtságunk, javul a memóriánk, szabályozódnak az anyagcsere folyamatok, regenerálódnak a szöveteink, stabilizálódik a sejtjeink kapcsolódása és fokozódik az immunvédelmünk. A nap közel 20-40 százalékát töltjük alvással, vagyis teljes körű regenerálódással, ami révén valóban feltöltődik a szervezetünk.

Amikor kezdhetünk aggódni

Inszomniáról beszélhetünk, amikor akkor sem megy az elalvás, amikor lehetőségünk van a pihenésre, vagy, ha el is alszunk, felébredünk az éjszaka közepén vagy hajnalban és képtelenek vagyunk visszaaludni. Ha ez az állapot fennáll legalább három hónapig, és ez idő alatt többször alszunk rosszul, mint jól, álmatlansággal állunk szemben.

Mi az, ami nem hagy aludni

Sokan azt feltételezik az érintettek közül, hogy a stressz, a kikapcsolhatatlan gondolatfolyamok akadályozzák az alvást. Ezek valóban ronthatnak a pihenés minőségén, ugyanakkor az okok gyakran sokkal inkább fizikai jellegűek.

 A Sleep című orvosi folyóiratban publikált, alvászavarral kapcsolatos kutatás eredményei szerint a krónikus álmatlanság hátterében az alvás közbeni légzészavarok állhatnak. Ezek következtében pitvarfibrilláció – aritmia -, illetve stroke alakulhat ki. 

Mit lehet tenni

Az inszomniát minden esetben komoly egészségügyi kockázatnak kell tekintenünk, és ennek megfelelően foglalkozni a megoldásával. Ha már legalább egy hónapja képtelenek vagyunk kipihenni magunkat, a panaszunkkal forduljunk orvoshoz, hogy időben kiderülhessen, mi áll az álmatlanság hátterében.

Ahogy egyéb betegségek esetén, úgy ebben az esetben is jelentős mértékben segítheti a gyógyulást a korai felismerés. Számos terápia segíthet abban, hogy elkerüljük az alváshiány következtében kialakuló stroke kockázatát.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A túlórázás egészségügyi kockázatai

Kutatások szerint a túlóra nem csak jelentősen megnöveli a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát, hanem abszolút kontraproduktív is. Nézzük milyen konkrét egészségügyi kockázatai vannak.

Vélemény, hozzászólás?