Könnyebben teremtesz kapcsolatot, ha sportolsz?

A sportolás jótékony élettani hatásainak felsorolásához egy enciklopédia is kevés lenne, de bátran kiemelhetjük ama tulajdonságát, hogy bizonyítottan segít korunk egyik jelentős társadalmi problémájának kiküszöbölésében: aki sportol, könnyebben ismerkedik, könnyebben létesít és épít kapcsolatokat.

egeszsegugyelet-eletmod-eletvitel-sport-nagy2Köztudott, hogy a rendszeres testmozgás nem csupán külsőnk fitten tartásában játszik fontos szerepet, de segít az olyan egészségügyi problémák megelőzésében is, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a vérnyomás problémák, mozgásszervi megbetegedések.

Rendben tartja a gyomor- és bélműködést, serkenti az emésztést, és az egészséges csontozat fejlődéséhez és megőrzéséhez is elengedhetetlen.

Mindezek a fizikai problémák mellett a lelki eredetű panaszok, mint például a stressz és a depresszió prevenciójára és terápiaszerű kezelésére is alkalmas. Depresszió esetében sokszor alkalmazzák a testi aktivitás beépítését a páciens életmódjába, mivel sport közben agyunk endorfint termel, amelynek szerepe, hogy csökkentse a fájdalmat és növelje az öröm- és elégedettségérzetet.

egeszsegugyelet-eletmod-eletvitel-sport-nagy3.

Az endorfin nevű hormont hétköznapi nevén boldogság hormonként ismerjük, amely hatására az öröm- és elégedettségérzetünk növekszik. Sportolás közben és után agyunk szintén endorfint termel, amely örömérzetet vált ki. Már az elégedettséggel tölt el mozgás közben, hogy teszünk az egészségünkért.

Megelőző és terápiás hatásai mellett koncentrációnkat, mozgáskoordinációnkat, immunrendszerünket is fejleszti és erősíti. Arról nem is beszélve, hogy a külsőségekre gyakorolt hatása, a fittebb, izmosabb, tehát kidolgozottabb testalkat vonzóbb, és növeli az önbizalmunkat.

Számos pozitív és egészségügyi hatása mellett pedig nem elhanyagolható, hogy a sportos emberek könnyebben ismerkednek, könnyebben teremtenek kapcsolatot, tehát komoly hatása van szociális viselkedéskultúránkra.

egeszsegugyelet-eletmod-eletvitel-sport-nagy1Minden korosztály megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő sportágat, legyen szó egyedül végezhető tevékenységről vagy csapatjátékról. A csapatjátékoknak erősebb a közösségformáló ereje, az egyéni sportágaknál pedig versenytársakra vagy éppen sorstársakra lelhetünk, akik hasonló okokból sportolnak és teljesítményük motiváló számunkra.

A testmozgás sok esetben olyan terepen zajlik, ahol hasonló célú emberek ugyanazt a sportot űzik, még az egyszemélyes tevékenységek esetében is. Mivel a helyszínen vagy a csapatban mozgók konkrét célja nem feltétlenül az ismerkedés, ezért nem is kizárólag arra koncentrálnak.

A sport könnyíti a szituációt, mivel a közös téma eleve adott, így ha beszélgetésbe elegyedünk sokkal bátrabban és felszabadultabban kezeljük a helyzetet mint megbeszélt találkozók alkalmával, ahol az izgalom és a feszültség blokkoló hatása árthat az ismerkedésnek.

Hogy ez a nyitottság ne csak a konditeremben vagy a sportpályán segítsen a kapcsolatteremtésben, hanem az élet minden más területén növelje a magabiztosságot, segít a sportból, fittségből származó önbizalom. Nem utolsó sorban pedig a jobb testi kondíció a szexuális életet is kiegyensúlyozottabbá és jobbá teheti.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A séta így a legegészségesebb

A rendszeres séta is kiváló edzésforma, csökkentheti a magas vérnyomás, a keringési problémák, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, még fogyaszthat is, ha a megfelelő technikával történik.

Vélemény, hozzászólás?