Hogyan hat a szeles, hideg idő a szívre?

A hideg, az erős szél nagyobb terhet jelent a szervezetnek, mert alkalmazkodásra kényszeríti, hogy megfelelő hőmérsékleten tartsa magát. Ez a keringési rendszert, és a szívet is jobban megdolgoztatja. Az időjáráshoz adaptálódás pedig nehezebben megy az idősebbeknek és azoknak, akik szív-érrendszeri problémákkal küzdenek, mert az erek a ilyenkor beszűkülnek, a szív pedig arra fókuszál, hogy a fő szervekbe, és az agyba tudja pumpálni a vért.

A hideg időjárás ezeket a változásokat okozza a szervezetben:

  • a szív gyorsabban pumpál;
  • a vérnyomás növekszik;
  • a szív erőteljesebben dolgozik;
  • az erek beszűkülnek, ez növelheti a vérrögök képződésének rizikóját,
  • ami pedig a szívinfarktus és a stroke kialakulásának a kockázatát.

A hideg időben jobban terjedő influenza, és a koronavírus is nagyobb kockázatot jelenthet a szív-érrendszeri betegeknek.

„A szív-érrendszeri betegeknek arra is kell figyelniük, hogy milyen gyógyszert szednek megfázás, influenza esetén. A dekongesztánsok, vagyis tipikusan az érösszehúzó hatású orrspray-k, orrcseppek például megemelhetik a vérnyomást, illetve bizonyos gyógyszerek együttes alkalmazása sem ajánlott. Ezért a kezelőorvost, vény nélküli szerek vásárlásakor pedig a gyógyszerészt kell tájékoztatni az alapbetegségről és a szedett gyógyszerekről, így megfelelő készítményekkel lehet enyhíteni a tüneteket” – tanácsolja Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa.

Mivel védjük a szívet szeles, hideg időben?

Hidegben fontos a meleg, réteges öltözet a megfázás elkerülésére, nagyon erős szélben pedig idősebbek lehetőség szerint inkább maradjanak bent.

Szabadban hideg hőmérsékletnél aktívnak kell maradni, sétálni, nem szabad sokáig egy helyben állni. Az aktivitásokat pedig csak óvatosan ajánlott végezni, fokozatosan növelve a terhelést.

Az immunrendszer megfelelő működéséhez különösen fontos a megfelelő mennyiségű alvás, a szívbarát táplálkozás és a rendszeres mozgás, betegeknek persze orvossal egyeztetve.

Ha a hidegben mellkasi fájdalmat érez egy beteg, a sálat a szája,és az orra elé kell tennie, hogy a belélegzett levegő fel tudjon melegedni, ez sokszor már magában enyhítheti a tünetet. Ha nem múlik el a fájdalom, be kell menni a melegbe, és szükség esetén segítséget kérni, mert a hidegben jelentkező mellkasi fájdalom szerencsére nem túl gyakran, de azért akár a koszorúerek szűkületének első tünete is lehet!

Forrás: Kardiokozpont.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A túlórázás egészségügyi kockázatai

Kutatások szerint a túlóra nem csak jelentősen megnöveli a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát, hanem abszolút kontraproduktív is. Nézzük milyen konkrét egészségügyi kockázatai vannak.

Vélemény, hozzászólás?