Memóriajavító vírusok?

Egy friss spanyol kutatásban olyan, a bélben megtalálható bakteriofágokat (a baktériumokat megfertőzni képes vírusok) azonosítottak, amelyek az embereknél, és egyes állatfajoknál is hatással lehetnek a memóriára.

A bélrendszerben több, mint 100 milliárd mikroorganizmus – vírus, baktérium, és gomba él. Ezeket együttesen bélrendszeri mikrobiótának nevezik, ezek sejtjeinek génállományát pedig mikrobiomnak. Ez különösen komplex szerepet játszik az egészség megőrzésében, mert nem csak a bélrendszer normális működését biztosítja, hanem többek között az immun- és endokrin rendszerre is hat.

Kísérletekkel is igazolták

Azt korábban már igazolták, hogy a bélben egyes baktériumok jelenléte segítheti vagy éppen gátolhatja a mentális működést. A spanyol tudósok az új kutatásban azt vizsgálták ugyanez igaz-e a bakteriofágokra is, azaz olyan vírusokra, amik képesek megfertőzni a baktériumokat.

A Microviridae és a Caudovirales típusokra koncentrálva, az első körben 114, majd újabb 942 önkéntes ürülékmintáját vizsgálták, mindkét alkalommal ezen bakteriofágok szintjét mérték. Ezzel párhuzamosan minden résztvevővel többféle memória- és kognitív tesztet is elvégeztettek.

Az eredmény: jobban teljesítettek a teszteken azok, akiknél a Caudovirales bakteriofág szintje magasabb volt, és rosszabbul azok, akiknél a Microviridae-szint volt magas. Egyébként ezek a bakteriofágok főleg tejtermékekkel jutnak a szervezetbe.

A tudósok hangsúlyozták, hogy ezen tesztek alapján még nem lehet minden kétséget kizáróan kijelenteni, hogy ez a 2 bakteriofág faj van hatással a kognitív képességekre, mert sok más tényező is befolyásolhatja az eredményeket, emiatt további kisérletekre van szükség.

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?