Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ha gerincsajgás, akkor hidegfront, ha migrén, akkor meleg front, ha egyéb ízületi fájdalom, akkor eső lesz? Egyre többek számára ismerős a „két lábon járó időjós” fogalma, amikor a tested a legjobb időjárás-jelentő. A közhiedelemmel ellentétben ehhez sok esetben nem kellenek még csak az évek során beszerzett törések, sérülések sem, sőt megöregednünk sem muszáj ahhoz, hogy hasonló tüneteket tapasztalhassunk magunkon. De vajon, mi lehet a gyötrő szimptómák hátterében, hogyan járhatunk utána?

Legyen szó az ízületek kopásos vagy gyulladásos megbetegedéseiről, gerincpanaszokról, tartós migrénről, vagy a csontrendszer egyéb deformációiról, a tünetek okát érdemes minél hamarabb feltárni, hogy időben orvosolhassuk a bajt, és elejét vehessük a komolyabb következményeknek. Szerencsére a prevenció fontosságát hazánkban is egyre többen felismerik. Mind a megelőzésben, mind a tüneti okok feltárásában, mind pedig a lehetséges kezelések kijelölésében óriási segítséget jelentenek az olyan képalkotó vizsgálatok, mint amilyen jelen cikkünk témája: a teljes testes MR-szűrés.

Amit az MR lát

A teljes testes MR-vizsgálat képes az ízületi problémák, koponya és a teljes gerinc gyulladásos, degeneratív elváltozásainak kimutatására. Preventív előnyei mellett szól, hogy a tünetek felbukkanása előtt felismerhetők általa a kezdődő ízületi, illetve gerinc-deformációk, így azok orvosolhatóvá, enyhíthetővé válnak, tüneti megjelenésük késleltethető. Abban az esetben is hathatós segítségnek bizonyul a teljes testes MR-vizsgálat, ha már diagnosztizált elváltozásról van szó, mert általa felkutathatók az esetleges kísérő vagy kiújuló kórok is.

Ahogy a neve is mutatja, a teljes test MR, a testet komplexen átfogó MR-vizsgálati mérések sorozatából áll. Így rövidebb idő alatt elvégezhető, mint ha az egyes testrészeket külön-külön vizsgálnák. Összességében egy áttekintő, a vizsgált területeken jelentkező kóros eltérésekre érzékeny vizsgálat.
Átfogó vizsgálatként elsősorban a test egészére, és az említett területekre (koponya, gerincoszlop, ízületek) koncentrál, ezért az egyes szervek, testtájékok részletes vizsgálatát nem helyettesítheti, de ráirányíthatja a figyelmet azokra a területekre, amelyek külön felülvizsgálatot igényelhetnek egy fókuszált, régiós, kontrasztanyagos MR-vizsgálattal.

Amire számíthatunk, és amire nem az MR-vizsgálat során

A vizsgálat egy-másfél óra kikapcsolódást jelenthet a napi rohanásban, hiszen konkrétan végig feküdnünk kell mozdulatlanul a gép által készített felvételek miatt. A képalkotó vizsgálatokhoz hasonlóan az MR-szűrés sem jár semmiféle fájdalommal. A vizsgálat során végig kontaktusban vagyunk az asszisztenciával, és jelezhetünk is, ha valami kellemetlenség zavarna minket. Előkészületet nem igényel, de célszerű éhgyomorral érkezni és érdemes elmenni a szűrés előtt mosdóba is, hogy a bent töltött idő ne végtelennek, inkább kellemesen telő pihenésnek hasson. Szintén megnyugtató, hogy az eredményeket gyorsan, 24-48 órán belül kézhez kapjuk.

Esetek, amikor már 40 éves kor alatt is érdemes elvégeztetni a vizsgálatot

  • ha tartós migrén gyötör
  • ha a családi kórkép alapján hajlamosak vagyunk a gerincpanaszokra
  • ha visszatérő ízületi panaszaink vannak, vagy tartós tüneteink okára még nem derült fény
  • ha fizikailag nagyon igénybe veszi a testünket a munka, vagy az általunk végzett sporttevékenység

Ugyanakkor, az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, az ásványi anyagokban szegény étrend következtében egyre fiatalabb korban kialakulhatnak gerinc- és ízületi problémák, ezért az MR-vizsgálat elvégzése tünetek nélkül is hasznos lehet. Sok olyan tünetmentes rizikófaktorra hívhatja fel a figyelmünket a vizsgálat, amiket már azelőtt orvosolhatunk, mielőtt fájdalmasabb bajhoz vezetnének. Ezáltal hosszú távon is javíthatja az életminőséget.

Teljes testes szűrés sugárterhelés és káros biológiai mellékhatások nélkül

Bár hazánkban sajnos a drágább vizsgálatok közé tartozik, mint a legtöbb fókuszált vizsgálat, az MR –szűrés több szempontból is kiemelkedő, egyrészt sugár- és egyéb biológiai terhelés nélkül képes felmérni a szervezet állapotát, másrészt a képalkotó eljárások közül az MR-vizsgálati módszer a legérzékenyebb a szövetek differenciálásban, ezért meglehetősen pontos vizsgálatnak számít.

Ha szeretnél részt venni MR- vizsgálaton, segítünk, hívj minket: +36 (1) 49 00 253

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ezeket érdemes tudni a PET-CT vizsgálatról

A PET-CT berendezéssel végzett diagnosztika egy olyan nagy érzékenységű vizsgálati módszer, ami már akkor figyelmeztethet kóros elváltozásra, amikor a daganatos megbetegedést a hagyományos módszerek még képtelenek feltárni. Az ideg- és elmebetegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. Sok tekintetben életmentő vizsgálat.

Vélemény, hozzászólás?