Tudnivalók a légmellről

Kialakulhat traumás sérülés következtében, nagy megerőltetés után, és az intenzív növekedés időszakában is előfordulhat. A légmellel kapcsolatos tudnivalókról dr. Hidvégi Edit gyermek és felnőtt tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa beszélt.

A kialakulása

Légmellnél a mellhártya két lemeze közé kerül levegő nagy megerőltetés után, vagy sérülés következtében a pleura tüdőt borító belső lemeze megrepedhet, vagy fiatalok esetében gyakran a hirtelen, gyors növekedés okozza. Amikor hirtelen nyúlik meg a kamasz teste, és ez nem egyenletesen történik, akkor a mellhártya tüdőt fedő lemeze elgyengülhet egy bizonyos ponton, és ott kiszakadhat. Kialakulásának szempontjából a legveszélyeztetettebbek a magas, vékony fiatal fiúk, illetve az idősebb tüdőtágulásos (COPD-s) betegek.

A tünetei

A légmellnek több jellemző tünete is van, ilyen a hirtelen jelentkező, éles, szúró mellkasi fájdalom (ami legtöbbször a tüdőcsúcsnál érezhető), a köhögés, továbbá a terheléskor tapasztalható nehézlégzés.

A gyógyulása

A páciensek többsége kórházi kezelés mellett spontán gyógyul. Fontos, hogy a légmell életveszélyessé is válhat, ha nagyméretűre növekszik, vagy feszítő légmell jön létre a nagy levegőmennyiség miatt. Ezek következtében már károsodhat az ép tüdőfelület is, emiatt pedig a tüdő teljes összeesése is bekövetkezhet.

A gyógyítása

A légmell kezelése során a felesleges levegőt eltávolítják, ami történhet egyszer, vagy több alkalommal is. A páciensek nagyrésze ezt követően teljesen felépül, ritkább esetben ha ez nem működik, vagy súlyossá válik, akkor műtétre van szükség.

A felépülés után

A felépülést követő időszakban kerülni kell a mellűri nyomás fokozódásával járó erős fizikai megterhelést, ezért például a nehéz súlyokkal edzés, a búvárkodás, a fúvós hangszerek használata sem ajánlott, és a túl hangos koncerteket is jobb kerülni, mert az erős hanghatásba a tüdő beleremeghet. A futás, és a kis súlyokkal végzett gyakorlatok megengedettek.
Repülőút előtt pedig ajánlott konzultálni tüdőgyógyásszal, mert a nyomáskülönbség miatt a légmell kiújulhat.

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ekkor van szükség terheléses szív ultrahang vizsgálatra

Számos olyan szív-érrendszeri állapot létezik, ami csak terhelés során okoz tüneteket, ilyen például a szívkoszorúér betegség (amikor a koszorúerek elmeszesednek) okozta mellkasi fájdalom, és a nehézlégzés. Ezekben az esetekben hiába végeznek nyugalmi EKG-t, vagy szívultrahangot, nem diagnosztizálható a probléma, viszont például egy kerékpár tekerése okozta fizikai terhelés közben vizsgálva a szívet, kiválóan megállapítható a kórkép.

Vélemény, hozzászólás?