Így éld túl a kánikulát, ha a menopauza tüneteivel is küzdesz

A hőség mindenkit megvisel, a menopauza tüneteivel küzdőket fokozottabban, hiszen az érintetteket évszaktól függően eleve érinti a gyakori hőhullám, és állandó izzadás. Néhány tanáccsal próbáljuk elviselhetőbbé tenni ez az időszakot.

Lengén, de rétegesen öltözz

A menopauza tüneteivel küzdők sűrűn tapasztalhatják a melegben is, hogy az egyik pillanatban még reszketnek, a másikban már izzadtságban úsznak. Lehetőség szerint könnyű, jól szellőző ruhadarabokat kell választani, és kerülni kell a fehéret, ami a test felé is visszaveri a hőt. A sötét színek komfortosabbak lehetnek, itt arra kell figyelni, hogy ezek magukba szívják a forróságot, amit el kell vezetni, tehát ha nincs szellő, vagy menetszél ami mozgatja a ruhát, időnként meg kell “rázni”, hogy távozzon belőle a hő.

Folyadék, folyadék, folyadék

Mindig legyen víz nálad, amivel pótolhatod a verejtékezés során távozó folyadékot. A folyadékpótlás rendkívül fontos, mert ájulást vagy rosszullétet okoz a dehidratáció. Ebben az esetben az ásványvizek jobbak, ha mégis tisztát iszol figyelni kell a só pótlására, mert a sok víz kimossa a szervezetből.

Csínján a fűszerekkel

A fűszeres ételek kimelegítenek, ezért ezek erősíthetik a klimax okozta hőhullámokat. Hideg levesek, frissítő saláták, hűsítő desszertek és szobahőmérsékletű előételek a tökéletes választások.

Természetes segítők

Enyhíthetik a klimaxos panaszokat a gyógynövények is. Frissítő limonádéba például citromfüvet lehet rakni, így a frissítésen kívül, a hangulatra is jó hatással lesz. Az éjszakai izzadás csökkentésére a zsálya tea jó választás, a hőhullámok csillapítására pedig a poloskafű, ami ösztrogénszerű anyagokat tartalmaz, így jótékony hatással van a hormonháztartásra is.

Kis hormonterápiák

Amennyiben már elviselhetetlen a menopauza okozta állapot, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert léteznek kis hormontartalmú terápiák, amik jelentősen enyhítik a kellemetlen panaszokat. A hiányzó hormonok pótlása pedig elviselhetőbbé teszi a kánikulát is.

Forrás: Nőgyógyászati Központ, HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

6 FOGYÁSI TIPP VÁLTOZÓKORÚAKNAK

Évente átlagosan 6,8 kilót szednek magukra a változókorban lévő ötvenes-hatvanas éveikben járó nők, pedig néhány kisebb változtatással megelőzhető a túlsúly.

Vélemény, hozzászólás?