Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Vaszkuláris demencia vagy Alzheimer-kór?

Az éreredetű, avagy vaszkuláris demenciáról akkor beszélünk, amikor a szellemi leépülés tüneteit az agyi vérellátás bármilyen okból (érelzáródás, érszűkület) bekövetkező zavara okozza.

A vaszkuláris demencia lehet többszöri ismétlődő kisebb keringészavar, vagy egyszeri súlyos szélütés következménye. Amikor ezek miatt az erek károsodása már olyan mértékűvé válik, hogy egy-egy agyi terület vérellátása nem lesz megfelelő, akkor az ott található idegsejtek “tápanyag hiányában” elpusztulnak.

A magas vérnyomás, a cukorbetegség, vagy a magas “rossz” koleszterinszint az erek károsítása miatt hajlamosít agyvérzésre (stroke-ra), emiatt ezek a problémák megléterkor gyakrabban alakul ki a demenciának a vaszkuláris típusa. 70 év feletti férfiakban, és dohányzóknál is gyakrabban fordul elő.

Mi különbözteti meg az Alzheimer-kórtól?

A vaszkuláris demencia az Alzheimer-kórral ellentétben hirtelen kezdődik, és fokozatosan, lépcsőzetesen romlik. A kezdés utáni gyorsan rosszabbodás után a tünetek némiképp enyhülnek, majd egy hónapokkal, vagy akár évekkel később bekövetkező újabb stroke további romlást okoz.

Az érintett ítélőképessége, és a személyisége sem változik olyan mértékben, mint az Alzheimer-kórnál. Az amnézia, a tér- és időbeli tájékozódási zavar pedig mindkettőnél jellemző.

A vaszkuláris demenciához tartozó további tünetek attól függenek, hogy az agynak melyik területe sérül, és mivel pontosan körülhatároltak azok az agyi részek, amelyek például a mozgáskoordinációért, beszédért, a látásért felelősek, ezért a tünetekből visszavezetve beazonosítható a károsodott agyterület is.

Specifikus terápia nem áll rendelkezésre a vaszkuláris demencia kezelésére, elsődleges fontosságú a kiváltó alapbetegségnek (magas vérnyomásnak, cukorbetegség,…) a kezelése, továbbá az agyvérzésen már átesett betegek esetében a véralvadásgátló gyógyszer használata.

Forrás: WEBBeteg

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Kávéval betegségek ellen

Az elmúlt évek számtalan kutatási eredményei alapján, mára már biztossá vált, hogy a rendszeres, mértékletes kávéfogyasztás egészséges. Ízületeink, májunk, szívünk védelme mellett még bizonyos rákfajták kialakulását is akadályozza.

Vélemény, hozzászólás?