Áttörés küszöbén a rákgyógyítás!

A tudósok rájöttek, hogyan lehetséges módosítani az immunsejteket, hogy azok bármilyen típusú betegséggel megküzdjenek, ezzel megnyílt az esély egy univerzális rákgyógyszerre.

A Nature-ben megjelent tanulmány alapján az új terápia úgy működik, hogy a gyógyuláshoz szükséges genetikai kódot nanorészecskékben juttatják be a szervezetbe.

Korábban az immunsejteket már tudták úgy módosítani testen kívül, hogy felismerjék a rákot, viszont most első alkalommal sikerült ezt a sejteken belül véghezvinni.

A genetikai kódot mindenféle rák ellen be lehet programozni, ezért ez a technika univerzális. Az orvosnak elegendő lesz a tumor genetikai profilját meghatározni, és ezután már egy személyre szabott hatékony szérum készülhet, ami aztán legyőzheti a rákot, és/vagy megakadályozza a visszatérését.

ÁTTÖRÉS A RÁKGYÓGYTÁSBAN

A tudósok először egereken tesztelték a módszert, a kisállatokból erős immunválaszt váltottak ki, a kísérletek sikeresek voltak. Ezt követően 3 különböző bőrráktípustól szenvedő emberi pácienst kezeltek a módszerrel, és rajtuk is működött a gyógymód!

„A szérumok gyorsan, és olcsón előállíthatóak, gyakorlatilag bármilyen tumor antigénje kódolható RNS-sel” – nyilatkozta a Telegraphnak Ugur Sahin a kutatás egyik vezetője, aki a mainzi Translational Oncology at the University Medical Centre of the Johannes Gutenberg University igazgatója.

A kutatócsoport az immunsejtek közül, az úgynevezett dendritikus sejtekre (DC) koncentrált, amelyek az immun-folyamatok fontos irányítói, kulcsfontosságú szerepet játszanak a központi és perifériás tolerancia, illetve a gyulladásos folyamatok kiváltásában, fenntartásában, szabályozásában, és az antigének szállítói.

Ha egy dendritikus sejt egy rákos sejtet észlel, elkapja a molekuláit, és elszállítja a T-sejtekhez, amik elkezdhetnek harcolni ellene. A betegséget az okozza, hogy a rákos sejtek gyakran nagyon hasonlóak a normális sejtekhez, így az immunrendszer egyszerűen nem veszi észre őket.

Ezzel az új módszerrel a tumor genetikai kódját rakják nanorészecskékbe, és egy kis negatív töltést adnak nekik, ezzel felhívják a dendritikus sejtek figyelmét a rákos sejtekre. Ez igen erős T-sejt-választ vált ki, és hatékonyan, eredményesen küzd a tumorok ellen – derült ki a tanulmányból.

Forrás: index.hu, nature.com, telegraph.co.uk

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük, mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.

Vélemény, hozzászólás?