Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

A személyiségtípusunk a születéskor eldől

Egy kutatás eredménye szerint, a legfontosabb személyiségjegyeink már a születésünkkor kialakulnak. Külső, és belső tulajdonságaik alapján is szokták hasonlítani a gyermekeket a szüleikhez vagy más rokonaikhoz. Azt, hogy a főbb személyiségjegyek mennyire örökölhetőek, és mekkora szerepe van a szocializációnak abban, hogy milyen ember lesz valaki, idáig kérdéses volt. Egy friss amerikai-német közös tanulmány szerint a meghatározó személyiségjegyeink már a születéskor kialakulnak.

A személyiség fejlődése

A Frontiers in Psychiatry című tudományos szaklapban publikált kutatás szerint a csecsemő egyedi viselkedését meghatározó agyi kapcsolatok már születésük napjától működnek. Az már tudtuk, hogy a kiegyensúlyozott mentális állapot egyik legfontosabb összetevője az agyi régiók közötti funkcionális kapcsolat, mert ha ez sérül, az számos mentális betegséghez vezethet, mint amilyen a depresszió, az étkezési zavarok, vagy a skizofrénia.

A jelen kutatás szerint a mentális egészség 3 funkcionális agyhálózaton nyugszik:

  1. frontoparietális hálózat (másik nevén központi végrehajtó hálózatban). Az itt létrejövő kapcsolódás segíti az agyat, az érzelmek és a figyelem ellenőrzésében..
  2. alapértelmezett módú hálózat (DMN). A szociális interakciókat határozza meg.
  3. homológ-interhemisférikus hálózat. Az érzelmeket szabályozza.

A tudósok a kutatásban ennek a 3 agyhálózatnak a változásait követték figyelemmel a csecsemőknél 1 hónapos korukig, hogy megállapítsák, hogyan köthetőek össze ezek a személyiségjegyeikkel. Az eredményeik alapján az emberi viselkedést meghatározó funkcionális agyi hálózatok már a születés utáni első hetekben fejlődni kezdenek, és ezek a gyermekek viselkedésében is jól kirajzolódnak. Tehát a főbb személyiségjegyek már születéskor jelen vannak.

Forrás: HáziPatika, Frontiers in Psychiatry

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Vigyázz: 8 évvel tesz öregebbé!

Korábban már felfedezték a májbetegséget elősegítő hatását, és már egy újabb káros hatása is kiderült. A kutatások szerint ugyanis a sok ülés elősegíti a biológiai öregedést is.

Vélemény, hozzászólás?