A kávé a máj legjobb barátja?

Napi 3-4 csésze kávé eredményesen lecsökkenti a krónikus májbetegség kialakulásának esélyét, és az ebből adódó elhalálozás rizikóját. A kutatást vezető tudósok szerint az sem számít, hogy koffeintartalmú vagy koffeinmentes kávét iszunk, még az instant kávénak is vannak előnyös hatásai a májunkra nézve. A kávé magas antioxidáns tartalma a kulcs, ez okozza az egészségügyi előnyöket, és ezért nem számít a koffein.

A kutatás és eredményei

A kutatásban közel 495 ezer résztvevő kávézási szokásainak alapos vizsgálata után vonták le a tanulságokat. A tanulmány szerzői szerint a rendszeresen kávézóknál 21%-kal alacsonyabb volt a krónikus májbetegség kialakulásának esélye, és a zsírmáj létrejöttének a rizikója is 20%-kal csökkent. A krónikus májbetegség miatti elhalálozás veszélye pedig 49%-kal alacsonyabb a kávéivóknál.

Ijesztően nő a májbetegek száma

A májbetegségek kialakulásának kockázatát növeli az elhízás, a diabétesz, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a hepatitis B és C, továbbá a nem alkoholos zsírmáj is.

Az American Liver Foundation adatai alapján az elmúlt 20 évben több mint kétszeresére nőtt a zsírmájjal küzdők száma. A májrákosok száma is durva emelkedést mutat, 1990 és 2015 között 75%-kal nőtt!

A májrák a 6. leggyakoribb ráktípus a világon, és a túlélési esélye szemernyi, mert többnyire nincsenek korai tünetei, ezért az esetek nagy részét csak már előrehaladott állapotban diagnosztizálják.

A kutatást végző tudósok tehát kiemelik, hogy a rendszeres kávézás segíthet megóvni májunk egészségét. Persze arra is figyelmeztetnek, hogy tartsunk mértéket a kávéfogyasztásban, és a hozzáadott cukor mennyiségében, és az egyéb ízesítőkében is.

Forrás: HáziPatika, CNN

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tippek koffeinmentes energiafokozásra.

10+1 koffeinmentes módszer az energiafokozásra

A koffein jól bevált eszköz arra, hogy a legfárasztóbb napokat is átvészeljük, ugyanakkor jó, ha …

Vélemény, hozzászólás?