Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Ezek a gének felelhetnek a hosszú életért

A hosszú élet titka mindig érdekelte az emberiséget, jelenleg is sok tudós foglalkozik a témával. Egy friss kutatásban 105 év felettiek génállományát vizsgálták olasz tudósok, hogy megtalálják a hosszú élet titkát.

A szakértők nagy része egyetért abban, hogy a megfelelő életmód ( egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás, dohányzás, és alkohol mentesség)  is sokat számít abban, hogy egészségesen, és tovább éljünk, de mekkora szerepet játszhatnak ebben a gének?

A kutatásban 81 olyan személy vérmintáján hajtottak végre genom szekvenálást ( hosszú, összefüggő DNS-szakaszok illeszkedésének meghatározása), akik már 105 esztendősök is elmúltak. Az eredményeket összehasonlították fiatalabbak génállományával eltéréseket keresve. Azt találták, hogy az idősebbeknek olyan egyedi genetikai hátterük van, aminek köszönhetően a testük hatékonyan képes a DNS-javításra.

A tudósok azonosították 2 gén, a COA1 és a STK17A öt gyakori változatát is, ezek fontos szerepet játszanak az emberi sejtek egészségén kívül, a daganatos betegségek, a szívroham, vagy a stroke kialakulásában. A kutatók szerint érdekes módon, ezeknek a bekövetkezésének a száz év felettieknél kisebb a valószínűsége.

A kutatásban részt vevő 105 éven felüliek többsége egyedül él, teljesen önellátó, és, nincs olyan betegsége, ami gátolná ebben. A tapasztalatok szerint akik ilyen sokáig élnek, azok hirtelen mennek el, természetes halállal, életük végéig nem kínozza őket betegség, teljesen egészségesek.

Forrás: WebMD

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 szokás, hogy szebben öregedj

7 szokás, amitől szebben öregszel

Vannak olyan szokások, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, a diéta, az életmódbeli …

Vélemény, hozzászólás?