Ezek a gének felelhetnek a hosszú életért

A hosszú élet titka mindig érdekelte az emberiséget, jelenleg is sok tudós foglalkozik a témával. Egy friss kutatásban 105 év felettiek génállományát vizsgálták olasz tudósok, hogy megtalálják a hosszú élet titkát.

A szakértők nagy része egyetért abban, hogy a megfelelő életmód ( egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás, dohányzás, és alkohol mentesség)  is sokat számít abban, hogy egészségesen, és tovább éljünk, de mekkora szerepet játszhatnak ebben a gének?

A kutatásban 81 olyan személy vérmintáján hajtottak végre genom szekvenálást ( hosszú, összefüggő DNS-szakaszok illeszkedésének meghatározása), akik már 105 esztendősök is elmúltak. Az eredményeket összehasonlították fiatalabbak génállományával eltéréseket keresve. Azt találták, hogy az idősebbeknek olyan egyedi genetikai hátterük van, aminek köszönhetően a testük hatékonyan képes a DNS-javításra.

A tudósok azonosították 2 gén, a COA1 és a STK17A öt gyakori változatát is, ezek fontos szerepet játszanak az emberi sejtek egészségén kívül, a daganatos betegségek, a szívroham, vagy a stroke kialakulásában. A kutatók szerint érdekes módon, ezeknek a bekövetkezésének a száz év felettieknél kisebb a valószínűsége.

A kutatásban részt vevő 105 éven felüliek többsége egyedül él, teljesen önellátó, és, nincs olyan betegsége, ami gátolná ebben. A tapasztalatok szerint akik ilyen sokáig élnek, azok hirtelen mennek el, természetes halállal, életük végéig nem kínozza őket betegség, teljesen egészségesek.

Forrás: WebMD

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 tanács, hogy ne csak eljárjon az idő feletted

Vannak olyan módszerek, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, az étrend, az életmódbeli tényezők fontosabb szerepet kaphatnak a „szépen öregedés” folyamatában, mint a genetika. Ez a 7 tanács, amit cikkünkben olvashatsz segíthet benne.

Vélemény, hozzászólás?