Gondoltad volna: Ezen stresszelünk karácsonykor

A Policy Agenda országos, reprezentatív kutatása szerint a nők stresszesebbek az ünnepi időszakban, mint a férfiak, ugyanakkor az ajándékozás körüli aggodalom kevésbé jellemző, helyette az ünnep utánra gyűrűzik a stressz.

Évente újabb fogadalmakkal bővül a karácsonyt megelőző listánk az időben megvásárolt ajándékoktól, a nem utolsó pillanatos bevásárlásig. A felmérések azt mutatják, hogy az ünnepekre valóban jobban készülünk, viszont az ünnep utáni letargia sokakat letaglóz.

Csak a nőké-e a stressz

A kutatás szerint a magyarok több mint negyede feszültségterhes időszaknak éli meg a decembert. A hölgyek 45%-a nem éli meg stressznek ezt az időszakot, ugyanakkor 29%-uk kifejezetten aggodalmasan tekint az ünnepekre. A férfiak közel felére igaz, hogy nem stresszelnek a karácsonyi készülődésen. A megkérdezettek 43%-a szerint a stresszűzés kulcsa a tervezés.

Ünnepi slágerek vs. pénzhiány

Ha mégis úrrá lesz rajtunk az ünnepi stressz, az legtöbbször nem a karácsonyfa vagy a családlátogatás miatt történik, hanem az unásig ismételt ünnepi slágerek miatt. A kutatás szerint az ünnepet megelőző időszak legerősebb stresszforrása a karácsonyi slágerözön, míg az anyagi szempontok a második helyen végeztek a felmérésben.
Az anyagiak miatti stressz a férfiak 10, a hölgyek 20%-át érinti. Ez az arány a 35 év alattiak körében még rosszabb.
Az ünnepi stressz toplista következő helyén a kinek-mit-vegyek kérdése áll. A megkérdezettek 10%-ánál okoz ez a kérdés fejtörést. A férfiak ezt is lazábban kezelik.

A stressz vége egybe esik-e az ünnepek végével

Az igazán feszültségterhes időszak a felmérések szerint az ünnepek végével kezdődik. Ilyenkor azon stresszelünk a leginkább, hogy kevesebb időt tölthetünk a családunkkal, illetve a karácsony utáni pénzhiány is jellemző stresszfaktor.

Forrás: egeszsegkalauz.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?