7 fehérjehiányt jelző tünet

Köztudott, hogy a fehérje létfontosságú szerepet játszik a szervezetünk működésében, a hiányát az egész test megszenvedi. Egy friss tanulmány szerint világszerte mintegy 1 milliárd ember fehérjehiányos. Összeszedtünk 7 tünetet ami hiányukra utal, hogy ha érintett vagy, tudd pótolni.

 1. Izomtömeg-vesztés

Testünkben az izmoknak van szükségük a legnagyobb mennyiségű fehérjére, ők használják el a legtöbbet. Ha a normális életvitelünk mellett észrevesszük, hogy karjainkon, lábainkon egyre fogy az izom, gyengébbnek érezzük magunkat a szokásosnál, sokat fájnak az izmaink látszólagos ok nélkül, akkor ezek lehetnek a tünetei annak, hogy nem viszünk be elegendő fehérjét.

 1. Állandó éhségérzet

Ha normál, elegendő táplálék elfogyasztása után is állandóan éhesnek érezzük magunkat, arra utal, hogy túl sok szénhidrátot, cukrot viszünk be, és túl kevés fehérjét. A fehérjék amellett, hogy segítik a szervezet ideális működését, a jóllakottság érzésében is szerepet játszanak.

 1. Bőr-, és körömproblémák

A fehérjehiány a bőrünk állapotát is érinti, mert a sejtjeink regenerációjához is fehérjére van szükségünk. Ha fehérje hiányzik a szervezetünkből a bőrünk kiszáradhat, hámlani kezd, kirepedezhet. Különösen, és először a térdek, a könyökök, és a sarkok környékén lévő területeken látszik meg. A fehérjehiányos stádiumot a körmeink is jelzik, mivel meggyengülnek, repedezetté, töredezetté válnak, és az esetenként megjelenő fehér pöttyök, vagy barnás foltok is erre hívják fel a figyelmünket.

 1. Hajhullás

A hajszálak 90%-ban keratin fehérjéből épülnek fel. A fehérjehiány miatt a hajszálak színe kifakul, elvékonyodik, kihullik. Ez azért van, mert a szervezetünkben lévő kevés fehérjét a test inkább a létfontosságú funkciókhoz használja fel, a hajszálakhoz pedig már nem jut belőle megfelelő mennyiségben.

 1. Zsírmáj

Az egyik leggyakoribb fehérjehiányos tünet a máj elzsírosodás. Kezeletlenül a májunk begyulladásához, hegesedéshez, végül pedig a májműködés leállásához vezethet. A zsírmáj egyébként a túl sok szénhidrátot fogyasztóknál, a túlsúlyos embereknél, az alkoholt nagy mennyiségben fogyasztóknál, illetve a sokat ülőknél gyakori. A tejsavó fehérje például a kialakult zsírmájra kifejezetten gyógyító hatással van, mert akár 20%-al csökkentheti a zsírmájat, és segíthet csökkenteni a májenzim értékeket is.

 1. Alvásproblémák

Az alváshiány, illetve más alvásproblémák is nagy eséllyel kapcsolódnak a fehérjehiányhoz. A triptofán az esszenciális aminosavak közé tartozik, mint a fehérjét felépítő aminosavak egyike, létfontosságú a szervezeten belül előállítandó fehérjék termeléséhez. Szabályozza az alvásciklust, segíti a mélyebb, kiegyensúlyozottabb alvást, ezért fontos, hogy ne hiányozzon a szervezetünkből.

 1. Ködös agy

Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű fehérje az egészséges agyműködéshez. Motiválatlanság, rossz memória, sőt tanulási nehézségek is jelezhetik, hogy kevés a fehérje. Egy tanulmány szerint a dopamin, az epinefrin, és a szerotonin is olyan neurotranszmitterek, amelyekre szüksége van az agynak ahhoz, hogy összpontosítson.

Információk a fehérjepótláshoz

Nők számára a napi ajánlott fehérje beviteli mennyiség 46 gramm, a férfiak számára 56 gramm, a gyermekek esetében 19-34 gramm az életkoruktól függően. Terhesség vagy betegség esetén ezek változhatnak.

 • A fehérjében leggazdagabb ételek:
 • sovány hús (hal és szárnyas: 30 gramm = 7 gramm fehérje),
 • tojás (1 tojás = 6 gramm fehérje),
 • sajt (30 gramm = 7 gramm fehérje),
 • diófélék (30 gramm = 7 gramm fehérje),
 • mogyoróvaj (2 teáskanál = 8 gramm fehérje),
 • babfélék (1 bögre szárazbab = 16 gramm fehérje),
 • szója (1 csésze szójatej = 10 gramm fehérje),
 • quinoa (1 csésze = 9 gramm fehérje),
 • görög joghurt (1 pohár joghurt = 20 gramm fehérje).

Forrás: medibon.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A fehérjehiány következményei

Még akkor is, ha nincs is fehérje hiányod, csak egy kicsit alacsonyabb a szintje a kelleténél, okozhat alattomos problémákat.

Vélemény, hozzászólás?