8 út a gondtalan ébredéshez

Avagy így lehet jobb a reggel

Van, hogy reggelente, alig bírunk kikelni az ágyból, és ébredés után is álomittasan kóválygunk. Ez ellen azonban sokat tehetünk elalvás előtt. Segíthet egy finom kamillatea, és persze az is, ha lefekvés előtt már nem olvasgatjuk az e-mailjeinket. De mit tehetsz reggel, hogy könnyebben kidobjon az ágy? Próbáld ki ezt a 8 trükköt, hogy jobban indulhasson a napod!

Így ébredj könnyen.

Tedd távolabb a szundit

Az ébresztő csengése után 10 percenként újra berreg a szundi? Gondolod, hogy ez a harc az ébresztőórával majd szépen lassan felráz? Dehogy! Ehelyett hatékonyabb megoldás, ha az ágyadtól messzire teszed a vekkert (vagy a telefont), így , amikor ébreszt kénytelen leszel kikelni az ágyból, hogy kinyomhasd. Ezután persze, már nem lesz kedved visszabújni. Szintén hasznos stratégia lehet, ha az ágy lábához teszed, és, amikor cseng, kénytelen vagy felülni hozzá, hogy elérd. Ha teheted, ne ess kísértésbe, és ne zuhanj vissza a párnák közé, mert csak a saját dolgodat nehezíted ezzel.

Résnyire a sötétítőt

Éjszaka, amikor leengeded a redőnyt, vagy elhúzod a sötétítő függönyt, ha egy kis rést, amin reggel befurakodhat a fény. A napfény figyelmezteti a tested, hogy itt az ébredés ideje. Még jobb, ha kisakkozod, mikor éri el a fény az ágyadat, mert ha ehhez is igazodsz, nem ébredsz fel idő előtt.

Ragaszkodj a „menetrendhez”

Sokan hajlamosak vagyunk néhány órával többet szundítani a hétvégén, mint hétköznap. Egy felmérés szerint ez azonban összezavarhatja a cirkadián ritmusunkat, és megnehezítheti a hétköznapok reggeleit. Ahelyett, hogy hétvégén tovább aludnál, inkább iktass be a nap közepére egy kis 20 perces sziesztát, ezzel nem ártasz a bioritmusodnak se.

Így lehetsz fitt reggel is.

Alkalmazz ébredéshez alkalmazásokat

Az okostelefonok világában nem meglepő találmány egy-egy olyan alkalmazás, ami nyomon követi az alvási ciklusodat, a különböző szakaszokon keresztül a könnyű álomtól egészen a mélyebb szundításig, a REM fázist is figyelembe véve. Ezek az alkalmazások képesek arra, hogy a könnyű álom fázisában ébresszenek, így nem fog nehezedre esni a felkelés.

Moss arcot hideg vízzel

Ez a régi trükk ma is működik. Egy 2003-as tanulmány szerint azok az emberek, akik reggelente hideg vízben mosakodnak, egész nap éberebbek. A hideg víz reggelente jó kis adrenalin-löketet jelent a testnek. Ezzel szemben az, akit csak egy lavór hideg vízzel felöntve lehet ébreszteni, komoly alvásproblémával rendelkezhet.

Reggel se legyél rest

Nem számít, hogy milyen mozgásformát választasz reggelre, úszást vagy jógát, a lényeg, hogy a fizikai aktivitás, agyilag is éberré tesz. Ráadásul a reggeli testmozgás sokkal jobb a pihenés szempontjából, mint a lefekvés előtt végzett, utóbbi ugyanis az adrenalin miatt késlelteti az elalvást. Ráadásul kutatások is alátámasztják, miszerint a fizikai aktivitás minden nap teljesebb energiával látja el a testet, lelket.

A könnyű ébredés trükkjei.

Igyál vizet

Végül is az alvásidő alatt, ami a legtöbb esetben 8 órát jelent, a szervezet „szomjazik”. Ha ébredés után vizet iszol, hidratálod a szervezetedet, és minden porcikád könnyebben tér magához. Egy 2011-es tanulmány szerint a dehidratáltság automatikusabban fáradtabbá, enerváltabbá teszi az embert, fejfájáshoz, és koncentrációzavarhoz vezet. Az ébredést követő egy órában próbálj meginni legalább 8 dl vizet.

Ütemezz több elintéznivalót reggelre

Könnyebben ébredsz karácsony reggel, ha tudod, hogy még ajándékot kell szerezned? Az izgalom, vagy akár a jó öreg kötelezettség képes megkönnyíteni az ébredést, és erős motiváló erőként hathat. Lovagold meg ezt a tényt a könnyebb ébredés érdekében, és tedd tele a naptáradat reggelre ütemezett teendőkkel, így garantáltan lesz okod arra, hogy fitten ébredj.

Próbáld ki ezeket a trükköket, és a délelőtti kóválygás helyett, érezd magad aktívnak, fittnek, és tevékenynek. Az ébredés könnyű is lehet, és a napod is jobb lesz, ha nem húz vissza az ágy „gravitációja”.

Forrás: health.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ennyi az ideális alvásigényed

Az egészség szempontjából kiemelkedően fontos dolog a megfelelő alvási rutin kialakítása, ehhez először is nem árt tudni, naponta mennyi alvásra van szüksége a szervezetnek.

Vélemény, hozzászólás?