Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Mire jó a placebo hatás?

Placebo hatásnak nevezzük az olyan orvosi beavatkozást, amikor valódi hatóanyag nem kerül a szervezetbe, mindössze elhitetik a pácienssel, hogy igen. Történhet ez tabletta, injekció, bármilyen más álgyógyszer formájában, a lényeg, hogy valódi kezelés nem történik. De akkor mégis miért hasznos?

Placebót kizárólag kutatási fázisok alatt használnak, aminek segítségével könnyebb megérteni, hogy az új típusú gyógykészítmény milyen hatást gyakorol a szervezetre. A vizsgálatok során az alanyokat két csoportja osztják, az egyik fél csupán placebót kap, a másik csoport viszont a kísérleti anyagot. A szereplők nem tudják, melyiket adják nekik, kizárólag a kutatók vannak ezzel tisztában, majd a végén összehasonlítják, mit tapasztaltak a két csoporton, így könnyebben meg tudják határozni a gyógyszer sikerességét és mellékhatásait.

A placebo hatás

Elképesztő azonban, hogy van olyan emberi szervezet, ami a placebóra is reagál, akár állapotjavulással vagy mellékhatásszerű tünetekkel. Olyan eset is előfordul, hogy a jótékony hatást akkor is tapasztalja a páciens, ha tudja, hogy placebót kap.

A placebo hatást vizsgáló kutatók a tudat és a test közötti kapcsolatra fókuszálnak, mivel a beteg elvárásai irányítják a fizikai tapasztalatokat.

Elméleti felvetés, miszerint a páciens számítása szerint a bevett gyógyszer miatt állapota javul, így a szervezet saját kémiája váltja ki ideiglenesen ezt a hatást. A szakemberek szerint minél erősebb a vágy a várt hatás iránt, annál nagyobb az esélye, hogy az jelentkezik, ugyanígy igaz ez a mellékhatásokra is. Ha a beteg fél a kellemetlen tünetektől, akkor előfordulhat, hogy a placebo mellett is megtapasztalja azokat.

Placebo és a depresszió.Bizonyítottan segítséget nyújthat, mint módszer a placebo hatás az olyan betegségek esetében mint a depresszió. Pszichoterápiás kezelések során előfordulhat, hogy először valódi antidepresszáns helyett csak placebot kap a páciens.

Érdekesség azonban, hogy kulturális beállítottságunk is szerepet játszik abban, mennyire hat esetünkben a placebo, hogy pontosan milyen gyógyszer típustól várunk megoldást. Ha a pirulák működésében kevésbé hiszünk, mint az injekciók hatásában, akkor a pozitív hatások is csak az injekciós kezelések esetében figyelhetők meg.

Másik érdekesség pedig az, hogy akkor is érvényesülhet a befolyásolás, ha nem gyógyításról, hanem fertőzésről van szó. Ha valakinek placebo adagolásnál azt mondják, egy vírust kap, akkor elkezdheti produkálni a betegség tüneteit, holott a szervezete nem fertőzött.

Természetesen a placebo hatás csak bizonyos határok mentén lehet alkalmazható terápiára. Tanulmányok igazolják, hogy alkalmas az olyan problémák kezelésére, mint a depresszió, a fájdalom, az alvászavar, menopauza. Szintén meglepő megfigyelés az is, miszerint állatok esetében is működik.

Minél többet tud az orvostudomány a placebo hatásról, annál könnyebbé és gazdaságosabbá válik a gyógyszeripar munkája és hatékonyabbak lehetnek az új szerek fejlesztésében.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

10 jele annak, hogy túl sok stressz ér

A sok stressz akár 5 és fél évvel is megrövidítheti az életet, egy átlagos felnőtt naponta minimum 11 percet idegeskedéssel tölt. A stressznek vannak jelei természetesen, és minél többet tapasztalsz, annál fontosabb, hogy olyan relaxáló tevékenység után nézz, amivel le tudod vezetni, ami képes kikapcsolni, megnyugtatni. Nézzük, mik jelzik, hogy túl sok stressz ér.

Vélemény, hozzászólás?