Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Ezeket tapasztalhatod, ha kicsi a B-12 vitamin szinted

A szervezet a kor előrehaladtával egyre kevésbé képes felszívni a B-12-vitamint az elfogyasztott ételekből, sőt a hasznosulását bizonyos gyógyszerek szedése is ronthatja. Ezek a tünetek jelezhetik, ha nincs belőle elegendő a szervezetedben.

Sárgás lesz a bőröd

Sérülékenyebbé válnak a vörösvérsejtek ha nincs elég B-12 a szervetedben, emiatt pedig bilirubin nevű pigment ürülhet belőlük, ami sárgásra színezi a bőrt.

A megfelelő mennyiségű alvás után is fáradt vagy

Az leggyakoribb jele a krónikus fáradtság. Ez azért van, mert B-12 hiány esetén kevesebb vörösvérsejt termelődik, ami miatt kevesebb oxigén jut el a fontos szervekhez.

Bizseregnek, zsibbadnak a testrészeid

A hiány miatt kialakuló oxigénhiány az idegekre, és az idegsejtekre is negatív hatással van. Okozhatja egy testrész zsibbadását, vagy akár erőteljes, akár fájdalmas bizsergést is az egyik végtag területén.

Gyengül az erőnléted

A szervezetben fellépő oxigénhiány miatt az izmok terhelhetősége is csökken. Ilyenkor fizikailag is gyengébbnek, erőtlenebbnek érezheted magad, például a máskor simán lesétált távolság fáradttá tesz, vagy nehezebbé válik vásárlás, sportolás közben a súlyok megmozgatása, olyanoké amiké korábban könnyedén ment.

Feledékennyé válsz

A rövid távú memória hirtelen romlásánál nem kell feltétlenül megijedni, hogy ez biztos Alzheimer-kór. Gyakran áll a dolog mögött a B-12-hiány, ezt vérvizsgálattal is lehet igazolni. Ilyenkor, ha a B-12-őt táplálékkiegészítők szedésével pótolod, a memóriád újra a régi lesz.

Gyengülnek az idegeid

Ha sokat szorongsz, gyakran ingadozik a hangulatod, ha a legapróbb dolog miatt is képes vagy sírva fakadni, ezeket is okozhatja a megfelelő B-12-vitaminszint hiánya, sőt kutatások szerint depresszióra is hajlamosít. Ezek a tünetek is mind nyomban eltűnnek, ha elkezdesz B-12 vitamint szedni, és normalizálódik a mennyisége a szervezetedben.

Forrás: prevention.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ezek okozhatnak izomgörcsöt

Az izomgörcs érinti a fiatalokat, az időseket, a rendszeresen sportolókat, és a nem túl aktívakat is. A görcsöt az izomszövet tartós összehúzódása okozza, sok testrészben előfordulhat, ám a leggyakoribb a lábakban, különösen a vádliban, mert az itt található izmok használják a testben a legtöbb energiát. Kialakulását több minden okozhatja, ezek a leggyakoribbak.

Vélemény, hozzászólás?