Az infraszauna egészségre gyakorolt hatásai

A különbség a normál (finn), és az infraszauna között, hogy míg a finn szaunában kályha melegíti fel a levegőt 70-100 fokra, addig az infraszaunában infrasugárzóval emelkedik a hőmérséklet 45-65 fokra, emiatt jobban kíméli a szívet. Az infravörös fény a napsugárzás összetételéhez hasonló sugárzás, amely mélyen behatol a bőrbe, és hőenergiává alakulva az összes szervhez eljut.

Infraszauna
Infraszauna

Az infraszaunázás hatásaival már sok tudományos kutatás foglalkozik, ezért ma már naprakész információkkal rendelkezünk róla. Most az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait vesszük sorra.

Fogyaszt

Napjainkban az elhízás már népbetegség, és sokféle módszerrel küzdenek ellene, ám sokféle fogyasztó mítosz is kering, ami nem igaz. Ami viszont már bizonyított, és elég meghökkentő, hogy 30 perces infraszaunázással 600-800 kalóriát is elégethetünk, ráadásul kényelmesen, fárasztó mozgás nélkül. Kutatásokkal igazolták, hogy adott időnyi infraszaunázás során, közel annyi kalóriát veszít az emberi test, mint intenzív sportolás közben. Amikor az infraszauna kifejti hatását, a test izzadtságot termel, hogy elvezesse a hőt, azaz dolgozik, és egyúttal kiválasztja a zsírokat és a káros méreganyagokat is. Emiatt a folyamat miatt a folyadékvesztéssel együtt súlyvesztés is bekövetkezik.

Izomproblémákat gyógyít

Az infraszauna fénye nem csak a bőrfelületet éri, hanem behatol a mélyebb rétegekbe, ezzel a vér hőmérsékletére is hatással van. Kényszeríti a vért a keletkezett hő elszállítására, emiatt kitágítja a véredényeket, ezzel serkenti a vérkeringést. A megnövekedett véráram elszállítja a szövetek által termelt méreganyagokat, salakanyagokat, pluszban friss oxigénhez juttatja a szöveteket, elősegítve a lágy szövetek, és izmok gyógyulását. Tudományos kutatásokkal bizonyították, hogy az infraszauna jótékony hatással van az ízületi merevségre, a ficamra, az izomgörcsre. Terápiaként, rendszeres használatával enyhíthető, vagy teljesen megszüntethető a legtöbb izomprobléma.

Immunrendszert erősít

Az infraszauna az immunrendszert úgy erősíti, hogy a mélyre hatoló fénysugarak egy mesterséges lázállapotot idéznek elő, amely ellen a test védekezni kényszerül. A szervezet felkészül az esetleges betegség támadás ellen, ezzel az immunrendszer sokkal erősebbé válik. Infraszaunázás közben komoly mennyiségű méreganyag is távozik a szervezetből (úgymint higany, nikkel, cink, ólom, nikotin, alkohol, kénsav, stb.), ez is növeli az immunrendszerünk ellenálló képességét.

Szíverősítő

Korábban már volt szó az infraszaunázás vérkeringést növelő hatásáról. Az intenzívebb véráramlás következtében a szív hatékonyabban dolgozik, a szívizmok erősödnek, és ez az egész szervezet teherbíró-képességének növekedésével jár. Azoknak, akiknek edzéskor nem az izmok fizikai méretének növelése a cél, hanem a szervezet leterhelése, az ellenálló képesség növelése (vagy a már említett fogyás), az infraszauna egy kényelmes megoldást jelenthet, akár felváltva, helyettesítve, vagy csak kiegészítve egy-egy edzést.

Szíverősítő, bőrproblémákat gyógyító infraszauna

Bőrproblémákon segít

A szépségszalonokban bevett szokás, hogy a narancsbőrt infraszaunával is kezelik, ugyanis ez hatékonyan segíti a cellulitisz eltávolítását. A cellulit a bőr alatt, a kötőszövetben felhalmozódott zsírból áll, és az infraszauna által fokozott izzadtságtermelés ezt is segít eltávolítani a szervezetünkből. A normál fény- és hőforrásoktól az infraszauna fénye, és hője akár háromszor mélyebbre is behatol a bőrréteg alá(1 cm-nyire).

Nem csak a narancsbőr eltávolításában nyújt segítséget, hanem az egyéb bőresztétikai problémákat is eredményesen kezeli. Elősegíti a bőr megfelelő tápanyagfelvételét, méreganyagainak a kiürítését, gyorsítja a sebek gyógyulását, növeli a bőr ellenálló képességét.

Rendszeres alkalmazásának a pozitív hatása még a frissesség, a felüdülés, és a fokozott munkabíró képesség. Olyan lelki eredetű problémákon is segíthet, mint a szorongás, a depresszió, és a stressz. Jelenleg azt vizsgálják, hogy az allergiás panaszokon, az ekcémán, és a gyulladásos megbetegedéseken is tud-e segíteni. Minden korosztálynak egyaránt ajánlott.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A tartós fogyás kulcsa

Egy alapvető túlélési ösztönből fakadó tápanyag-raktározási mechanizmus miatt, a rövid koplalások után a szervezet hamar visszaépíti a leadott kalóriákat. Különböző napos, vagy hetes diétákkal ideiglenesen meg lehet szabadulni kilóktól, de, hogy mi a tartós siker kulcsa, arra egy kutatás jött rá.

Vélemény, hozzászólás?